Przyjmujesz antybiotyk? Te nawyki zwiększają jego skuteczność
Podczas leczenia antybiotykiem niezwykle ważne jest przestrzeganie kilku zasad. Jedną z nich jest stosowanie probiotyków w celu uzupełniania wyjałowionej flory jelitowej. Badacze wskazują jeszcze na dwa nawyki, które warto w sobie wyrobić, by zwiększyć skuteczność terapii.
Bakterie, które wykazują oporność na antybiotyki, zagrażają skuteczności leczenia coraz większej liczby infekcji. Jak wynika z raportu "The Lancet", co roku ponad 1,2 mln pacjentów umiera z powodu infekcji opornych na antybiotykoterapię. Stanowi to coraz większe wyzwanie dla opieki medycznej.
"Superbakterie" oporne na działanie antybiotyków
Globalne strategie walki z antybiotykoopornością koncentrują się głównie na rozsądnym stosowaniu tego typu preparatów, utrzymywaniu higieny i właściwych warunków sanitarnych oraz opracowaniu nowych leków. Nad tym zagadnieniem intensywnie pracuje grupa brytyjskich naukowców z Uniwersytetu w Nottingham. W najnowszych badania wskazała, że dokładne gotowanie żywności i unikanie niektórych warzyw jest w stanie potencjalnie zmniejszyć oporność na antybiotyki. To pozwoli zapobiec przedostawaniu się bakterii przenoszących geny oporności do jelit.
Jak wyjaśnili autorzy publikacji, chodzi o to, że zmniejszona ekspozycja na geny oporności w diecie jest niezwykle ważne podczas leczenia antybiotykami ze względu "na zwiększoną selekcję w kierunku retencji genów oporności" – Podejście do problemu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe powinno być holistyczne, czyli uwzględniać także produkcję żywności i kwestie dietetyczne. Będzie to dużo skuteczniejsze w ograniczaniu opornych infekcji niż podejście oparte wyłącznie na medycynie – dodali.
Ważne jest to, co jemy podczas antybiotykoterapii
W swojej analizie uczeni dowiedli, że ograniczenie spożycia żywności i wody przenoszących geny oporności jest niezwykle kluczowe podczas antybiotykoterapii. Zwrócili uwagę, że pacjenci, którzy mają zażywać antybiotyk, powinni otrzymać od lekarza porady dietetyczne. Dzięki nim będą widzieli, co mogą, a czego nie mogą jeść podczas leczenia. Co ważne, w czasie antybiotykoterapii zaleca się jedynie jedzenie gotowanych potraw, na przykład na parze. W przeciwnym razie organizm jest "bardziej podatny na wywołanie długoterminowych problemów z powodu lekoopornych bakterii bytujących w pożywieniu".
- Jeśli zjemy coś, co zawiera w sobie bakterie, nawet te niepowodujące żadnej szkody, jednak zawierające geny oporności na leki, a jednocześnie w tym samym czasie zażywamy antybiotyki, to oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe kumuluje się i utrwala się w naszym ekosystemie jelitowym. Skutkuje to tym, że kiedy następnym razem będziemy potrzebować antybiotyków, mogą nie zadziałać skutecznie – podsumował główny autor badania prof. Dov Stekel.
Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie "PLOS ONE".