Powódź w Polsce. Pilne komunikaty GIS, Ministerstwa Zdrowia i NFZ
Powódź, która dotknęła Polskę, oprócz zniszczeń materialnych, niesie ze sobą poważne zagrożenia dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) informuje, że jak dotąd nie ma bezpośredniego zagrożenia dla źródeł wody pitnej, jednak sytuacja jest dynamiczna i wymaga szczególnej ostrożności. Stojąca woda oraz zniszczenia infrastruktury sanitarnej sprzyjają bowiem rozwojowi chorób zakaźnych. GIS zaleca korzystanie wyłącznie z wody butelkowanej i wyrzucenie żywności, która mogła mieć kontakt z wodą powodziową.
Komunikat GIS. Część placówek pracuje przez całą dobę
Skala zniszczeń spowodowanych przez powódź w Polsce nieustannie rośnie, a sytuacja staje się krytyczna, co podkreślił premier Donald Tusk, który poinformował zarazem o pierwszej ofierze śmiertelnej powodzi. Zalanych zostało wiele miejscowości na południu Polski. W Głuchołazach konieczna była ewakuacja mieszkańców, bardzo poważna sytuacja panuje również m.in. w Kłodzku, którego centrum znalazło się pod wodą, a także w Bystrzycy Kłodzkiej.
W związku z sytuacją Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformowano, że placówki Państwowej Inspekcji Sanitarnej są w pełnej gotowości, aby reagować na potencjalne zagrożenia dla ujęć wody, a tym samym dla zdrowia. Na ten moment nie wykryto żadnego niebezpieczeństwa dla ujęć wody pitnej.
Tym niemniej GIS w trybie całodobowym zapewnia dostęp do badań mikrobiologicznych oraz fizyko-chemicznych wody i żywności - całodobowe dyżury pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych wprowadzono w regionach dolnośląskim i opolskim. Przy Głównym Inspektorze Sanitarnym działa sztab kryzysowy, zaś działania Inspekcji Sanitarnej skupiają się na monitorowaniu, czy osoby przebywające na zalanych terenach mają dostęp do wody o właściwej jakości. Służby pilnują również, by nie dopuścić do obrotu żywności, która uległa zalaniu.
Ministerstwo Zdrowia i NFZ w pełnej gotowości
Komunikaty w sprawie sytuacji zdrowotnej wydało również Ministerstwo Zdrowia oraz Narodowy Fundusz Zdrowia. Jak czytamy, oddziały NFZ w woj. dolnośląskim, małopolskim, śląskim i opolskim stale monitorują sytuację w szpitalach, zakładach opiekuńczo-leczniczych i uzdrowiskach w zakresie m. in. podtopień, braku prądu, ewakuacji pacjentów czy koniecznego zabezpieczenia sprzętu i leków, a dyrektorzy Oddziałów Wojewódzkich NFZ mają stały kontakt ze służbami Wojewodów.
Kontakt z wodą powodziową to ryzyko chorób
Jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych związanych z powodzią jest zanieczyszczenie wody. Na zalanych terenach w wodzie obecne mogą być groźne bakterie, np E. coli, wywołujące ciężkie infekcje układu pokarmowego - o zakażeniu mogą świadczyć objawy takie jak wymioty, biegunka oraz silne bóle brzucha. Kontakt z wodą powodziową zwiększa też ryzyko wystąpienia takich chorób jak leptospiroza, tężec czy wirusowe zapalenie wątroby typu A.
Szczególnie niebezpieczne są bakterie rodzaju Shigella, które odpowiadają za szigellozę, znaną także jako czerwonka. Ta choroba, objawiająca się krwawą biegunką i odwodnieniem, także wymaga szybkiej interwencji medycznej. W regionach dotkniętych powodzią istnieje również ryzyko rozprzestrzeniania się innych zakażeń, jak cholera czy salmonelloza, które mogą prowadzić do poważnych epidemii.
Aby ograniczyć zagrożenie, kluczowe jest stosowanie się do zaleceń służb sanitarnych. GIS zaleca korzystanie wyłącznie z wody butelkowanej i wyrzucenie żywności, która mogła mieć kontakt z wodą powodziową. Należy też unikać bezpośredniego kontaktu z wodą zalewową, gdyż może ona zawierać niebezpieczne zanieczyszczenia chemiczne lub biologiczne.
Działania prewencyjne w obszarach dotkniętych powodzią obejmują również ścisłe monitorowanie jakości wody pitnej oraz zabezpieczenie dostaw żywności. Ważne jest, by nie spożywać produktów, które miały kontakt z wodą powodziową, w szczególności warzyw i owoców. Służby sanitarne zalecają także usuwanie leków i środków medycznych, które mogły zostać zanieczyszczone, aby uniknąć zagrożeń zdrowotnych.
Listen on Spreaker.