Nowe odkrycie szansą dla otyłych. Dieta, która zwalcza uzależnienie od jedzenia

2024-04-09 9:06

Otyłość to choroba, która często kończy się śmiercią. Problem dostrzegany jest w skali globalnej, dlatego naukowcy wciąż szukają nowych rozwiązań. Tym razem przeanalizowano pewien rodzaj diety, a wyniki obserwacji wskazują, że wpływa ona na florę jelitową oraz na funkcjonowanie mózgu. Odkrycie może przydać się wielu osobom.

Nowe odkrycie szansą dla otyłych. Dieta, która zwalcza uzależnienie od jedzenia
Autor: Fot. Getty Images

Otyłość to nie defekt kosmetyczny, ale poważny stan, który wiąże się z występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób metabolicznych, psychicznych, czy nowotworów. Z danych opublikowanych przez WHO w marcu br. wynika, że tylko w 2022 roku jedna na osiem osób cierpi na otyłość. Od lat 90. sytuacja wśród dorosłych pogorszyła się ponad dwukrotnie, a wśród nastolatków aż czterokrotnie, tak drastycznie rośnie liczba otyłych ludzi. Nowe odkrycie daje nadzieję na przyszłość.

Gadaj Zdrów: Prof. Tarnowski: "Ludzie nie rozumieją, że skoro otyłość jest śmiertelna, to i leczenie nie jest lekkie"

Otyłość zabija. Nowa dieta może odmienić losy wielu osób

Problem otyłości jest tak duży, że wciąż przykuwa uwagę naukowców. Nadmierne kilogramy zaburzają pracę wielu narządów, a brak leczenia rosnąca czy utrzymująca się waga na wysokim poziomie ostatecznie prowadzi do śmierci.

Nadzieją na przełom może być nowe odkrycie chińskich badaczy. 25 otyłych osób przez 62 dni brało udział w eksperymencie. Uczestnicy zastosowali nowy rodzaj diety polegający na przerwie w dostarczaniu energii do organizmu. Chodziło o zastosowanie reżimu, który obejmował staranną kontrolę spożywanych kalorii oraz względny post w wybrane dni. 

Naukowcy określili tę formę żywienia jako dieta IER. Wyniki wykazały, że zastosowane przez badanych zasady pozwoliły zredukować wagę średnio o 7,6 kilograma, lub 7,8 % masy ciała. To jednak nie koniec, autorzy dostrzegli, że w wyniku diety IER doszło do zmian w regionach mózgu powiązanych z otyłością, a także w składzie mikrobiomu.

Badacz Qiang Zeng z Drugiego Centrum Medycznego i Narodowego Centrum Badań Klinicznych nad Chorobami Geriatrycznymi w Chinach wskazał, że wspomniana dieta wpływa na połączenie jelita-mózg-mikrobiom. Na ten moment nie wiadomo jednak, czy to mózg działa na mikrobiom, czy odwrotnie.

Dieta IER pohamowała chęć jedzenia. Ważny krok w walce z uzależnieniem

Doktor Zeng zaznaczył, że wspomniane zmiany są bardzo dynamiczne i powiązane ze sobą w czasie. Mowa nie tylko o mikrobiomie, ale również o aktywności w tych regionach mózgu, które są powiązane z uzależnieniem. Co nie jest bez znaczenia, biorąc pod uwagę fakt, że otyłość jest silnie powiązana z trudnością pohamowania chęci ciągłego jedzenia, czy spożywania niezdrowej żywności.

Aby lepiej zrozumieć, jak naukowcom udało się ustalić, że w mózgu faktycznie zachodzą zmiany, należy podkreślić, że uczestnikom badań wykonywano rezonans magnetyczny. Wyniki wskazały różnicę w obszarach mózgu odpowiedzialnych za regulację apetytu i uzależnienie

Ważną rolę w tym procesie odegrał mikrobiom. Naukowiec Xiaoning Wang z Państwowego Centrum Klinicznego Geriatrii w Chinach uważa, że mózg komunikuje się z mikrobiomem w dwukierunkowy sposób za sprawą wytwarzania neuroprzekaźników i neurotoksyn. 

Dzięki temu mózg ma możliwość kontrolowania nawyków żywieniowych, a w tym czasie spożywana żywność zmienia skład mikrobiomu. Wzajemna zależność sprawia, że osoba cierpiąca na otyłość nie tylko traci na wadze, ale także zyskuje zdrowszą florę jelitową i łatwiej jej nie ulegać pokusom.

Natomiast potrzebne są kolejne badania, które pozwolą zrozumieć jak konkretny skład mikrobiomu i które obszary w mózgu są kluczowe zarówno na skutecznego odchudzania, jak i do utrzymania właściwej masy ciała, o czym wspomniał w rozmowie z portalem Science Direct naukowiec biomedyczny Liming Wang z Chińskiej Akademii Nauk.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki