Nie jedz tego produktu! Wykryto w nim groźną bakterię

2021-12-02 13:12

Jeśli masz w lodówce tatar wołowy wyprodukowany w Zakładzie Mięsnym Łuków S.A., to lepiej zwróć go do sklepu. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał komunikat, że wycofano ze sprzedaży część partii produktu. Powodem: Salmonella.

Nie jedz tego produktu! Wykryto w nim groźną bakterię
Autor: Getty Images

Salmonella jest bakterią odpowiadającą za nieżyt żołądkowo-jelitowy. Zasiedla przewód pokarmowy i jest wydalana z kałem. Najczęściej do salmonellozy dochodzi przez spożycie zakażonych produktów. Z tego też powodu część partii tatara wołowego została wycofana przez GIS ze sprzedaży. Nie należy spożywać tego produktu.  

Dokładnie chodzi o „Tatar wołowy, 200 g” o numerze partii: 3210312, za którego produkcję odpowiedzialny jest Zakład Mięsny Łuków S.A. Data minimalnej trwałości do 03.12.2021 roku.

Co zrobić, gdy dziecko jest zarażone pasożytami jelitowymi?

Produkt wycofany ze sprzedaży

Do sprawy odniósł się producent, czyli Zakład Mięsny Łuków S.A. Podjął decyzję o natychmiastowym zatrzymaniu produkcji surowych wyrobów mięsnych. Mają też zostać wykonane następujące czynności: czyszczenie oraz dezynfekcja pomieszczeń produkcyjnych i maszyn z użyciem zamgławiaczy termicznych.  

Producent znajduje się pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Łukowie, który wydał nakaz niezwłocznego wycofania produktu z rynku. Proces ten kontrolują Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.  

Jeśli wystąpią objawy choroby po spożyciu zakażonego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Sonda
Czy zatrułeś się kiedykolwiek salmonellą?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki