Groźna bakteria w wędlinach z Biedronki. Może prowadzić do zatrucia
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. Lepiej wyrzuć tę wędlinę. Wykryto w niej groźną dla zdrowia bakterię. Największe ryzyko stanowi dla dzieci, kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością.
Chodzi o roladę produkowaną dla popularnej sieci sklepów Biedronka. Jej spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia. W przypadku zjedzenia tej partii produktu, należy niezwłocznie zgłosić się po pomoc medyczną.
Uwaga na roladę z Biedronki
GIS ostrzega przed niebezpieczną wędliną. Chodzi o roladę ze szpinakiem (Kraina Wędlin).
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej partii produktu »Rolada ze szpinakiem«" – czytamy na oficjalnej stronie GIS.
Zakażenie bakterią Listeria monocytogenes przypomina objawy grypopodobne. W razie ich wystąpienia, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Spożycie tej bakterii wraz z pożywieniem może prowadzić do rozwoju choroby zwanej listeriozą, która stanowi szczególne zagrożenie dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych i tych z obniżoną odpornością organizmu. Jej objawy to: biegunka, wymioty, a w niektórych przypadkach także posocznica i zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
Producent i dystrybutor rolady podjęli decyzję o wycofaniu skażonej partii tego produktu z rynku.
Jest to rolada ze szpinakiem (300 g) Krainy wędlin z datą przydatności/numerem partii produkcyjnej 24.04.2023 r. i o kodzie kreskowym 5904750008819.
Producentem rolady jest „Aves” Sp. z o. o., Gajewniki 16, 98-220 Zduńska Wola.
Weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 10190601 WE
Wędlinę wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A.
"Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu" – dodał GIS.
Zalecenia dla konsumentów
Pod żadnym pozorem nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.