Czy witamina D może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego?
National Cancer Institute (NCI) poinformował, że zachorowalność na raka okrężnicy wzrosła prawie dwukrotnie od 1990 roku wśród osób przed 50. rokiem życia. Nowe badania wskazują, że witamina D może być niedrogim i łatwym sposobem zapobiegania nowotworom jelita grubego o wczesnym początku.
Eksperci twierdzą, że trudno jest dostarczyć do organizmu wystarczającą ilość witaminy D z samej diety, a większość ludzi ma jej niedobór.
Według Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC), rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn i kobiet oraz trzecią najczęstszą przyczyną zgonów związanych z nowotworami w Stanach Zjednoczonych.
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Gastroenterology znajdują przekonujące dowody na to, że badanie poziomu witaminy D może być niedrogim i łatwo dostępnym dodatkiem do badań przesiewowych, jako strategia zapobiegania rakowi jelita grubego w młodym wieku.
Jak twierdzi dr Kimmie Ng, współautorka badania i dyrektor Young-Onset Colorectal Cancer Center w Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie - „Istnieje wiele danych, które wskazują, że witamina D może mieć działanie przeciwnowotworowe”.
Naukowcy obliczyli całkowite spożycie witaminy D z diety i suplementów u 94 205 kobiet uczestniczących w badaniu Nurses' Health Study II (NHS II).
Uczestnicy NHS II byli obserwowani pod kątem demografii, diety i czynników związanych ze stylem życia, czynników medycznych oraz innych informacji związanych ze zdrowiem.
Wykorzystano również kwestionariusze uzupełniające, aby ustalić, czy uczestnicy przeszli kolonoskopię lub sigmoidoskopię, w trakcie których wykryto polipy jelita grubego .
Od 1991 do 2015 roku naukowcy udokumentowali 111 przypadków raka jelita grubego we wczesnym wieku i 3317 przypadków polipów jelita grubego. Analiza wykazała, że wyższe całkowite spożycie witaminy D wiązało się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem wczesnego wystąpienia tego rodzaju nowotworu.
Ponadto istniał związek między wyższym spożyciem witaminy D, a zmniejszonym ryzykiem polipów jelita grubego wykrytych przed 50. rokiem życia.
Naukowcy odkryli również, że związek był silniejszy w przypadkach dostarczania witaminy D wraz z dietą (zwłaszcza z produktów mlecznych), niż w przypadku dostarczania jej w postaci suplementów.
Warto zauważyć, że odkrycia nie wykazały znaczącego związku między całkowitym spożyciem witaminy D, a ryzykiem raka jelita grubego zdiagnozowanego po 50 roku życia.
Znaczenie badań przesiewowych i profilaktyki
Autorzy badania podkreślają, że ponad 75 procent nowotworów jelita grubego zdarza się osobom bez znanych czynników ryzyka, dlatego badania przesiewowe i profilaktyka są tak ważne. Osoby o najwyższym ryzyku to osoby, u których w rodzinie zdarzały się przypadki raka jelita grubego, historie polipów lub nieswoistego zapalenia jelit.
Istnieje wiele danych wskazujących, że dieta wysokotłuszczowa stanowi ryzyko raka okrężnicy - zmiana diety może w tym przypadku mieć znaczenie, chociaż genetyczne czynniki ryzyka wymagają innych proaktywnych środków.