Zaparcia w ciąży: jak sobie z nimi radzić?

2013-07-17 2:24
Zaparcia w ciąży: jak sobie z nimi radzić?
Autor: thinkstockphotos.com Z każdym kolejnym tygodniem czujesz się coraz bardziej ociężała. To normalne: kobiety w ciąży bardzo często cierpią na zaparcia, które dokuczają im zwłaszcza w drugim i trzecim trymestrze ciąży. Problem z zaparciami pogłębia się, jeśli lekarz przepisze preparaty z żelazem, mające zapobiec niedokrwistości.

Z każdym kolejnym tygodniem czujesz się coraz bardziej ociężała. To normalne: kobiety w ciąży bardzo często cierpią na zaparcia, które dokuczają im zwłaszcza w drugim i trzecim trymestrze ciąży. Problem z zaparciami pogłębia się, jeśli lekarz przepisze preparaty z żelazem, mające zapobiec niedokrwistości.

Najlepszym sposobem zaradzenia zaparciom w ciąży jest stosowanie diety zawierającej odpowiednie ilości błonnika pokarmowego i bogatej w płyny. Dietetycy zalecają, aby w ciągu dnia dostarczać organizmowi 30 g błonnika – jest to ilość, która jest także polecana wszystkim osobom dorosłym.

Błonnik pomaga zapobiegać zaparciom

Błonnik to niestrawny składnik pochodzący z produktów roślinnych. Jego źródłem są np. kasze, pełnoziarniste pieczywo, niełuskany ryż, płatki owsiane, otręby, płatki kukurydziane, a przede wszystkim warzywa i owoce (zwłaszcza suszone). Dieta naszych przodków była znacznie bogatsza w błonnik: jadano chleb z grubo mielonej mąki, więcej kasz, a zimą – kiszoną kapustę i suszone owoce. My jemy produkty wysoko przetworzone – np. białe pszenne bułeczki zamiast razowca, batoniki i cukierki zamiast owoców – w których błonnika jest znacznie mniej. A przecież jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik pobudza tzw. ruch robaczkowy jelit, powodując usuwanie z organizmu tych części pożywienia, które nie zostały strawione, a przy okazji – toksycznych produktów przemiany materii. Dlatego w okresie ciąży, gdy z powodu działania progesteronu jelita są „rozleniwione”, trzeba nieco zmienić nawyki żywieniowe i włączyć do jadłospisu więcej produktów zawierających ten pożyteczny składnik.

Ważne

Dzienna porcja błonnika

Dzienną porcję błonnika uzbierasz, jeśli w twoim jadłospisie znajdą się następujące produkty:

Przykład 1:

  • 3 ziemniaki (3 g błonnika)
  • 1/2 litra mrożonej zupy warzywnej (12 g)
  • 4 łyżki szpinaku (6 g)
  • 2 banany (9 g)

Przykład 2:

  • 4 łyżki musli owocowego (4 g)
  • 3 łyżki kaszy gryczanej (4 g)
  • 1 bułka grahamka (6 g)
  • 2 kromki chleba żytniego (6 g)
  • 1/2 selera (7 g)
  • 2 mandarynki (3 g)

Przy niedokrwistości nie należy przesadzać z błonnikiem w diecie

Jeśli do tej pory jadłaś jedynie niewielką ilość produktów bogatych w błonnik, pamiętaj, aby je wprowadzać powoli, stopniowo zwiększając ich ilość. Dzięki temu przewód pokarmowy będzie miał szansę przyzwyczaić się do większych ilości błonnika pokarmowego i lepiej sobie z nimi poradzi. Zwiększając ilość błonnika, pamiętaj także o tym, by pić więcej płynów – aby błonnik mógł spełnić swoją rolę, trzeba go dobrze „nasączyć”. Wypijaj więc nawet do 2 litrów na dobę. Najlepsza jest woda mineralna niegazowana. Warto również sięgać po naturalne soki warzywne i owocowe, najlepiej niesłodzone, świeżo wyciskane lub butelkowane jednodniowe. Uwaga: kobiety, które cierpią na niedokrwistość, nie powinny przesadzać z ilością błonnika pokarmowego w diecie, np. stosując dodatkowo otręby lub preparaty z błonnikiem. Błonnik tworzy bowiem w układzie pokarmowym żel, który wiąże w swojej strukturze składniki pokarmowe, m.in. żelazo, ograniczając w ten sposób ich wchłanianie z pożywienia.

Na zaparcia korzystne działanie mają probiotyki

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które spożywane w odpowiednich ilościach, wywierają korzystny wpływ na organizm ludzki, poza oczywistym działaniem odżywczym. Ich działanie przeciwzaparciowe polega przede wszystkim na poprawie tempa pasażu jelitowego (to znaczy, że odpadowe produkty przemiany materii krócej przebywają w jelitach i szybciej zostają wydalone). Najpopularniejsze produkty probiotyczne to bio-jogurty i mleko acydofilne. Po to, by działały skutecznie, trzeba je jadać regularnie.

Ważne

  • Zamień białe puszyste bułeczki i zwykły chleb na pieczywo z grubego przemiału (razowe) i pieczywo z dodatkiem ziarna.
  • Jedz w każdym posiłku porcję warzyw lub owoców.
  • Zamień biały ryż na ryż brązowy (niełuskany), a zwykły makaron na makaron razowy.
  • Przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu podawaj do obiadu kaszę zamiast ziemniaków.
  • Zamiast słodkości jedz orzechy, migdały i owoce.
  • Spośród owoców wybieraj przede wszystkim jeżyny, porzeczki, śliwki (również suszone), gruszki, czarne jagody, jabłka, morele i brzoskwinie.
  • Jabłka i gruszki jedz razem ze skórką (dokładnie umyte).
  • Częściej sięgaj po warzywa strączkowe – są one świetnym źródłem błonnika (chyba że twój organizm źle je toleruje, reagując np. wzdęciami – w takim przypadku lepiej z nich zrezygnować i pozostać przy innych źródłach błonnika pokarmowego).
  • Jak przeciwdziałać zaparciom?

    • Unikaj tłustych i ciężkostrawnych potraw

    Tłuszcz wpływa niekorzystnie na czynność flory bakteryjnej jelita grubego, wskutek tego trawienie przebiega mniej sprawnie, pojawiają się wzdęcia i zaparcia.

    • Unikaj kakao i czekolady oraz potraw i produktów z ich udziałem

    Dotyczy to zwłaszcza gorzkiej czekolady, która ma więcej niż 60 proc. kakao i wskutek tego działa wyjątkowo „zapierająco”.

    miesięcznik "M jak mama"
    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.