9 produktów, dzięki którym pozbędziesz się wzdęć i schudniesz

2021-07-15 11:01

Wzdęcia związane są z nadmierną ilości gazów nagromadzonych w jelitach. Często towarzyszy im ból i dyskomfort. Czasami przyczyną wzdęć jest choroba, np. zespół jelita drażliwego, ale niektóre produkty spożywcze mogą je powodować. Sprawdź, jakie pokarmy pomogą zapobiegać temu drażliwemu problemowi, a także pozwolą pozbyć się zbędnych kilogramów.

Spis treści

  1. Dlaczego pojawią się wzdęcia?
  2. 9 produktów, dzięki którym unikniesz wzdęć i schudniesz

Dlaczego pojawią się wzdęcia?

Wzdęcia potrafią być naprawdę uciążliwą dolegliwością. Oprócz chorób, które wywołują tę niekomfortową przypadłość, przyczyn należy doszukiwać się przejadaniu czy połykaniu powietrza podczas jedzenia i picia. To wszystko powoduje, że nasz brzuch staje się nabrzmiały.

Czy wzdęcia mogą oznaczać, że ktoś ma zespół SIBO?

9 produktów, dzięki którym unikniesz wzdęć i schudniesz

Niektóre produkty zawierające laktozę, błonnik albo alkohole cukrowe sprzyjają pojawieniu się wzdęć. Na szczęście istnieje wiele pokarmów, dzięki którym możesz ich uniknąć. Wystarczy tylko regularnie je spożywać.

Należą do nich:

  1. Awokado
  2. Imbir
  3. Kefir
  4. Pomarańcze
  5. Mięta pieprzowa
  6. Fasola
  7. Szparagi
  8. Nasiona kopru
  9. Mniszek lekarski

Awokado

Spożywanie dużej ilości słonych pokarmów może prowadzić do retencji wody, co może być przyczyną wzdęć. Wtedy należy swój jadłospis uzupełnić o produkty bogate w potas. Dorośli powinni spożywać 4700 mg potasu dziennie, ale większość ludzi nie dostarcza swojemu organizmowi takich dawek.

100 g awokado zawiera aż 485 mg tego cennego pierwiastka. Awokado sprawdzi się w każdym posiłku – stanowi świetny dodatek do śniadania, ale i obiadu czy kolacji, jest bogate w zdrowe tłuszcze, dzięki czemu daje uczucie sytości.

Imbir

Imbir – stosowany od tysięcy lat naturalny środek na wiele problemów zdrowotnych. Zastosowań imbiru jest wiele. Możemy stosować go w walce z przeziębieniem, ale świetnie sprawdzi się także na obolałe mięśnie. Związki zawarte w imbirze stymulują soki jelitowe, które odpowiadają za trawienie pokarmu, dzięki czemu mogą zmniejszać wszelkie wzdęcia spowodowane niestrawnością.

Jak przemycić imbir to dziennego jadłospisu? Wystarczy zaparzyć kilka plasterków tej świeżej rośliny w gorącej wodzie i wypić po posiłku. Można go także wykorzystać do koktajli czy sosów do sałatek. Nie masz w domu świeżego korzenia imbiru? Skorzystaj ze sproszkowanej postaci dodając go do owsianki, dzięki czemu nabierze wyrazistego, pikantnego aromatu.

Imbir jest zdrowy i pyszny. Jak zrobić rozgrzewającą herbatę z imbirem? Zobacz wideo Beszamel.pl

Kefir

Kefir w przeciwieństwie do popularnego jogurtu naturalnego zawiera nawet trzy razy więcej pożytecznych bakterii. Jeśli masz problemy z trawieniem sięgnij właśnie po kefir, który zawiera laktazę, czyli enzym rozkładający laktozę, która często jest przyczyną wielu problemów z żołądkiem.

Pamiętaj, żeby wybierać podstawowe odmiany kefiru, które nie zawierają zbędnych cukrów. Możesz dodawać go do koktajli albo jako substytut maślanki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionych płatków śniadaniowych zamiast mleka.

Sprawdź, jak zrobić napój z kefiru wodnego

Pomarańcze

Wzdęcia mogą być skutkiem jedzenia pokarmów zawierających węglowodany bogate w błonnik, zwłaszcza gdy nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia ich zbyt wielu. Jak sobie z tym radzić? Trzeba spożywać produkty zawierające duża ilość wody, takie jak pomarańcze.

Jeden owoc zawiera tylko 100 kalorii, a zawarty w nim błonnik stymuluje przemianę materii i zapobiega pojawieniu się zaparć oraz wzdęć.

Mięta pieprzowa

Czy czujesz, że po spożyciu posiłku Twój brzuch jest spięty? Zrób mu przysługę i sięgnij po kubek miętowej herbaty. Dzięki olejkom, które zawiera, w tym także mentolu, mięśnie przewodu pokarmowego będą mogły się rozluźnić, co złagodzi skurcze powodujące wzdęcia żołądka.

Zaleca się spożywanie herbaty ze świeżych liści mięty, ponieważ olejki, które zapobiegają wzdęciom mogą być utracone podczas suszenia i przetwarzania produktu. Liście mięty możesz także dodać do sałatek lub owocowych deserów.

Fasola

Choć fasola zawiera lektynę, która odpowiada za blokadę trypsyny – jednego z enzymów, który trawi białko roślinne, częste spożywanie produktów, takich jak fasola czy warzywa kapustne może „wytrenować” organizm, by nauczył się trawić je jak najlepiej.

Spróbuj dodawać gotowaną fasolkę do swojej diety. Spożywanie słabo tolerowanych warzyw gotowanych, zamiast surowych może ułatwić ich trawienie i budować tolerancje organizmu.

Szparagi

Szparagi to kolejny produkt, który pozwoli Ci unikać wzdęć. Są naturalnym środkiem moczopędnym, który pozwoli pozbyć się nagromadzonej wody w organizmie. Te warzywa świetnie działają na jelita, bo przyczyniają się do wspierania dobrych bakterii, dzięki czemu przewód pokarmowy może działać sprawnie.

Ekstrakty zawarte w szparagach wykazują działanie antyrakowe przeciwko chorobom nowotworowym, takim jak rak prostaty czy nowotwór piersi.

Nasiona kopru

Nasiona kopru zawierają związki łagodzące skurcze przewodu pokarmowego i wzdęcia, dzięki czemu zapewniają ulgę w problemach trawiennych. Możesz je żuć albo moczyć w gorącej wodzie i pić w formie ciepłego naparu. Świetnie sprawdzą się jako przyprawa podczas gotowania sosów lub zup.

Mniszek lekarski

Dla wielu to tylko chwast, ale to właśnie mniszek lekarski jest naturalnym środkiem moczopędnym, który może uwolnić Cię od nadmiaru wody w organizmie. Dodatkowi dzięki stosowaniu tej rośliny możesz obniżyć ciśnienie krwi.

Jak spożywać mniszek? Możesz stosować go jako dodatek do sałatek, kanapek, zrobić z niego pesto, a w chłodniejsze dni wypić herbatę z mniszka lekarskiego.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.