Wyjątkowo nieprzyjemna oznaka wysokiego cholesterolu. Może doprowadzić nawet do amputacji stopy

Wysoki poziom cholesterolu przez długie lata może nie dawać o sobie znać w żaden sposób. Jednak jeśli utrzymuje się bardzo długo, może dojść do groźnych powikłań, których objawy nie tylko zauważymy, ale nawet poczujemy po zapachu - ostrzega znany brytyjski kardiolog dr Sami Firoozi.

Wyjątkowo nieprzyjemna oznaka wysokiego cholesterolu. Może doprowadzić nawet do amputacji stopy
Autor: Getty Images

To nieprawda, że cholesterol zawsze szkodzi. W umiarkowanych ilościach jest wręcz niezbędny do funkcjonowania organizmu, gdyż buduje błony komórkowe i wpływa na ich przepuszczalność, a także bierze udział w wytwarzaniu hormonów, witaminy D, kwasów żółciowych, czy pracy mózgu.

80 proc. cholesterolu wytwarza wątroba, reszta dostarczana jest wraz z dietą. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy organizm otrzymuje go za dużo. Nadmiar cholesterolu odkłada się wówczas we krwi, co po dłuższym czasie może doprowadzić do poważnych powikłań.

Ten objaw może doprowadzić nawet do amputacji stopy

Jednym z takich powikłań jest choroba tętnic obwodowych - PAD. Najprościej mówiąc, w jej przebiegu złogi cholesterolu odkładają się w tętnicach, co stopniowo zwęża światło tętnic i po pewnym czasie może ograniczyć dopływ krwi do mięśni - w tym mięśni nóg.

"Proces miażdżycowy, który powoduje PAD, może prowadzić do poważnych problemów z nogami, takich jak krytyczne niedokrwienie kończyn, które występuje, gdy dopływ krwi do kończyn zostanie poważnie ograniczony" - ostrzega brytyjski kardiolog, dr Sami Firoozi, konsultant w Harley Street Clinic w rozmowie z express.co.uk.

PAD daje różne objawy, w tym wyraźnie odczuwalny dyskomfort - nogi są słabe, ciężkie, szybko się męczą, w trakcie chodzenia pojawia się silny ból, który mija w trakcie odpoczynku. Jak wyjaśnia dr Firoozi, jednym z charakterystycznych objawów tego powikłania w zaawansowanym stadium mogą być również bardzo nieprzyjemnie pachnące rany na stopach.

Niedokrwienie tkanek może bowiem doprowadzić do martwicy. Skóra na stopach - przede wszystkim na palcach - staje się wówczas zimna, czerwona, a następnie czernieje, pojawia się opuchlizna i silny ból, a z ran wydobywa się śmierdząca ropna wydzielina.

Taki stan określany jest jako zgorzel i może doprowadzić nawet do amputacji stopy - dlatego nie należy go lekceważyć. Ekspert zwraca uwagę na konkretne sygnały ostrzegawcze, które z reguły poprzedzają wystąpienie zgorzeli - to przede wszystkim silny ból nóg, blada, błyszcząca i gładka skóra w tej okolicy, nie gojące się rany i owrzodzenia na nogach i stopach oraz stopniowa utrata masy mięśniowej. Każdy z nich powinien skłonić do pilnej wizyty u lekarza.

Kto powinien zbadać cholesterol?

Wysoki poziom cholesterolu może objawiać się również w inny sposób. Taką "czerwoną flagą" jest, zdaniem dr Firoozi, pojawienie się tłustych, żółtawych grudek w okolicy powiek - same w sobie są one nieszkodliwe, mogą jednak sygnalizować potrzebę wizyty u lekarza i oznaczenia poziomu cholesterolu we krwi - zarówno całkowitego jego stężenia, jak i poziomu LDL cholesterolu i HDL cholesterolu.

"Lekarz powinien skierować na takie badanie pacjentów, którzy mogą mieć podwyższony poziom cholesterolu, a wskazaniem jest wiek, waga, palenie papierosów, choroby przewlekłe takie jak cukrzyca, lub rodzinnie występująca hipercholesterolemia czy problemy z sercem" - wyjaśnia dr Firoozi.

Poradnik Zdrowie: kiedy iść do kardiologa?

Jak skutecznie obniżyć wysoki cholesterol?

Podwyższony cholesterol trzeba obniżyć a sposób zależy zwykle od tego, jak wysokie jest jego stężenie. Przy bardzo wysokim konieczne jest zwykle stosowanie leków zalecanych przed lekarza - wśród preparatów na receptę są m.in. statyny, żywice jonowymienne, czy inhibitory wchłaniania cholesterolu, ale także leki na cholesterol bez recepty, oparte na wyciągach roślinnych czy witaminach lub kwasach omega-3.

U osób, u których cholesterol jest podwyższony, ale nie ekstremalnie wysoki, pierwszym krokiem jest zwykle zmiana diety - zalecana jest rezygnacja z dużej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim z tłustego mięsa, a także z produktów zawierających tłuszcze nasycone - tłuszcze zwierzęce zastępujemy roślinnymi.

W menu powinno znaleźć się ciemne pieczywo i makarony, kasze, ryby morskie,  orzechy, warzywa, produkty bogate w błonnik. Chcąc obniżyć cholesterol trzeba również rzucić palenie i zwiększyć aktywność fizyczną.