Spis treści
Witamina D została przebadana właściwie pod każdym kątem, jednak jej zdrowotne właściwości ciągle nas zaskakują. Jej funkcje można wymieniać bardzo długo. Wiadomo, że wpływa praktycznie na każdy układ organizmu, odpowiada za mocne i zdrowe zęby oraz kości, wzmacnia odporność, wspiera serce i naczynia krwionośne.
Z niedoborem witaminy D powiązane są takie choroby, jak cukrzyca typu 2, depresja, otyłość, stwardnienie rozsiane, rak piersi, rak trzustki i rak jelita grubego. Słowem – jest niezbędna do zdrowego życia.
Jak można przedawkować witaminę D?
Witamina D wytwarzana jest w skórze pod wpływem słońca – i jest to najbardziej korzystny efekt opalania. Optymalny czas to 15 minut kąpieli słonecznej w godzinach 10-15, przy odsłonięciu 18 proc. powierzchni ciała i bez osłony w postaci filtra UV (jeśli stosujemy krem przeciwsłoneczny, witamina D również jest wytwarzana, gdyż żaden filtr nie blokuje promieni UV w pełnym zakresie – tyle, że dużo wolniej).
Wytwarzanej w naturalny sposób witaminy D nie sposób przedawkować, gdyż organizm sam reguluje jej produkcję.
Problem jednak w tym, że witamina D naszej szerokości geograficznej może być wytwarzana naturalnie tylko przez kilka miesięcy w roku, a witamina D obecna w posiłkach (np. rybach) nie wystarcza na pokrycie codziennego zapotrzebowania. Dlatego trzeba ją suplementować, o czym wielu osobom przypominają nie tylko reklamy w telewizji, ale również lekarze.
Za bezpieczną tolerowaną górną dawkę profilaktyczną witaminy D uznaje się 50 µg (2000 IU) witaminy D3. Zwiększone spożycie suplementów witaminy D i długotrwałe stosowanie dawek leczniczych bez nadzoru lekarza może skutkować przedawkowaniem.
W niektórych przypadkach – np. w nieprawidłowym działaniu szlaku metabolicznego witaminy D, albo przy gruźlicy, sarkoidozie czy hiperkalcemii, kiedy syntetyzowane są nadmierne ilości aktywnego metabolitu witaminy D – do przedawkowania może dojść już nawet przy jej niewielkich dawkach.
Objawy przedawkowania witaminy D
Do przedawkowania witaminy D dochodzi rzadko, jednak jego efekty mogą być poważne dla zdrowia. Gdy jest jej zbyt dużo, w naczyniach krwionośnych i narządach wewnętrznych osadza się nadmiar wapnia, może dojść również do powiększenia niektórych narządów, np. wątroby czy śledziony, a także do niewydolności nerek.
Najczęstsze objawy przedawkowania witaminy D to:
- apatia
 - dezorientacja
 - zaburzenia żołądkowo-jelitowe: nawracające wymioty, zaparcia, ból brzucha, biegunka
 - wzmożone pragnienie (polidypsja)
 - wielomocz i częste oddawanie moczu, zwłaszcza w nocy
 - odwodnienie
 - ból kości
 - częste bóle głowy
 - senność
 - nieregularne bicie serca
 - ból mięśni i stawów
 - utrata apetytu
 - osłabienie.
 
Czym grozi przedawkowanie witaminy D?
Jakie mogą być konsekwencje przedawkowania witaminy D? Hiperwitaminoza w tym przypadku może doprowadzić do hiperkalcurii i hiperkalcemii, czyli wysokiego poziomu wapnia w moczu i w krwi.
Nadmiar wapnia odkłada się wtedy w tkankach - przede wszystkim w sercu, tętnicach i nerkach. Efektem mogą być zaburzenia pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego, a także rozwój miażdżycy oraz kamicy nerkowej.
Polecany artykuł: