Cierpisz na bóle głowy? Być może brakuje ci tych składników odżywczych

2022-07-29 10:03

Ból głowy jest jedną z najczęściej odczuwanych dolegliwości w życiu codziennym. Problem ten dotyka z różną częstością każdej osoby. Jedną z grup przyczyn bólu głowy są niedobory pewnych składników pokarmowych. Które z nich prowadzą do wystąpienia dolegliwości bólowych?

Kobieta pociera twarz dłońmi
Autor: Getty Images

Wyróżnia się dwa rodzaje bólu głowy – pierwotny i wtórny. W tym pierwszym przypadku nie można określić przyczyny bólu, są jedynie czynniki zwiększające ryzyko jego wystąpienia (np. niedobór snu, przemęczenie). W drugim natomiast ból głowy jest wywoływany przez określony czynnik. Do występowania bólów głowy może prowadzi wiele czynników, niektóre są proste do odkrycia i wyeliminowania (np. odwodnienie), inne natomiast wymagają zaangażowania lekarza i wykonania specjalistycznych badań. Potencjalnym źródłem bólów głowy o którym nie można zapomnieć, są niedobory składników w diecie. Wskazywać może na to zwłaszcza współistnienie z bólami głowy także innych objawów. W razie wątpliwości zawsze warto udać się do specjalisty.

Migrena - czym jest i co ją powoduje?

Niedobory tych składników mogą powodować bóle głowy

Woda

Woda stanowi podstawowy składnik organizmu człowieka, gdyż odpowiada nawet za 50-60% masy ciała. Niedobór tego składnika prowadzi do stanu odwodnienia, który może być groźny dla zdrowia. Oprócz bólu głowy objawia się on poprzez silne uczucie pragnienia, osłabienie i zawroty głowy. Ból głowy przy odwodnieniu związany jest ze zmniejszeniem ilości wody w obrębie mózgu, co powoduje niewielkie skurczenie się tkanek i ucisk na nerwy. Ból ma charakter tępy i może dotyczyć całej głowy lub tylko wybranego punktu. Ważne jest skuteczne uzupełnienie niedobór wody i odpoczynek.

Glukoza

Kolejną potencjalną przyczyną bólu głowy może być niedobór glukozy (cukru) we krwi. Poziom tego składnika jest regulowany przez organizm i musi mieścić się w określonych granicach, gdyż glukoza stanowi podstawowe źródło energii dla mózgu. Jej niedobór wywołuje szereg objawów, m.in. takich jak niepokój, zimne poty, zawroty głowy, osłabienie, szybkie bicie serca oraz ból głowy. Należy szybko uzupełnić poziom cukru gdyż długotrwały jego niedobór stanowi zagrożenie dla zdrowia!

Witamina B12 i kwas foliowy

Witamina B12 i kwas foliowy spełniają szereg ważnych funkcji w organizmie. Regulują funkcjonowanie układu nerwowego oraz biorą udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Ich niedobór prowadzi do niedokrwistości (anemii) oraz zaburzeń w funkcjonowaniu mózgu. Może to wywoływać szereg objawów, m.in. cytrynowe zabarwienie skóry, drętwienia i parestezje w obrębie skóry, szybkie bicie serca, zmęczenie czy zaburzenia zachowania. Bogatym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste (jarmuż, sałata), a witaminy B12 wątróbka i mięso.

Witamina D

Kolejną potencjalną przyczyną bólów głowy są niedobory witaminy D. Niedobory tego składnika są dość często obserwowane w naszym społeczeństwie. Wynika to z faktu, że witamina ta wytwarzana jest głównie w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W Polsce przez większą część roku występuje małe nasłonecznienie, co uniemożliwia wytwarzanie witaminy D. Stąd niezbędne jest jej dostarczanie wraz z dieta – czy to w pokarmach czy w suplementach.

Tradycyjnie uznaje się, że witamina D odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie kości. Aktualnie prowadzone badania pokazują jednak, że jej wpływ na organizm jest o wiele szerszy, nie w pełni jeszcze poznany. Jej niedobór prawdopodobnie sprzyja występowaniu bólów głowy, w tym pochodzenia migrenowego.

Witamina B6

Witamina B6 również ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i poprzez przewodnictwo nerwowe także na układ mięśniowy. Reguluję ciśnienie krwi oraz pracę serca. Jej niedobór wywołuje dolegliwości takie jak m.in. nerwowość, apatia, mrowienie i drżenie kończyn, zaburzenia snu, łupież czy obniżenie odporności i częstsze infekcje. Może on także powodować bóle głowy. Dobrymi źródłami witaminy B6 jest pełnoziarniste pieczywo, niektóre warzywa (brokuły), ryby, nabiał czy drożdże.

Magnez

Magnez należy do minerałów, które pełnią bardzo ważną role w organizmie. Reguluje on bowiem przewodnictwo nerwowe, ale także prace serca. Powoduje również rozkurcz naczyń krwionośnych i przez to wpływa na właściwy przepływ krwi przez różne narządy. Jego niedobór wywołuje bolesne skurcze mięśni nóg, drżenie powiek i rąk, rozdrażnienie czy spadek odporności i energii. Może jednak także prowadzić do bólów głowy. Dobrym źródłem magnezu w diecie są orzechy włoskie, nasiona roślin strączkowych (bób, fasola), produkty zbożowe czy kakao i czekolada.

Wapń

Wapń kojarzony jest przede wszystkim ze swoją rolą budulca kości i zębów. Jednakże ma on w organizmie także szereg innych ważnych funkcji. Bierze udział w przewodnictwie nerwowym, reguluje funkcjonowanie serca oraz układu naczyniowego. Jest niezbędny w procesach krzepnięcia krwi. Jego niedobór powoduje zaburzenia we wzrastaniu kości i zwiększa ryzyko ich złamań. Prowadzi także do nieprawidłowości w pracy serca oraz mięśni. Źródłem wapnia w diecie jest głównie nabiał – sery, mleko i jogurty.

Żelazo

Żelazo w organizmie człowieka odpowiada przede wszystkim za produkcję hemu, będącego składnikiem krwinek czerwonych, który odpowiada za transport tlenu we krwi. Niedobór tego mikroelementu prowadzi do niedokrwistości. Objawia się ona bladością skóry, szybkim biciem serca, wzmożoną męczliwością i zaburzeniami koncentracji, wypadaniem włosów oraz pękaniem paznokci. Może się pojawiać także spaczony apetyt na kredę czy ziemię oraz bóle głowy. Dobrym źródłem żelaza w diecie są produkty mięsne i podroby, ale także produkty zbożowe oraz orzechy.

Boli cię głowa? Sprawdź, czy to migrena
Pytanie 1 z 6
Gdzie zlokalizowany jest ból głowy?
Zdjęcie