Żurawina: jak zbierać i przechowywać? PRZEPISY
Żurawina wygląda niepozornie, ale jest wyjątkowo smaczna. A dzięki witaminom i minerałom bardzo przydatna w domowej apteczce - wspomaga leczenie przeziębień, grypy i infekcji pęcherza. Sprawdź, jak zbierać i przechowywać żurawinę, by zachowała swoje właściwości lecznicze. Podajemy przepisy na przetwory z żurawiny.
Spis treści
Żurawina zachowuje swoje właściwości lecznicze, jeśli przetwory z niej są właściwie zrobione. Do celów kulinarnych zbiera się tylko owoce żurawiny, ale do apteczki przydatne są też liście tej rośliny. W owocach jest bardzo dużo witaminy C, substancji mineralnych (także sole jodu), pektyn, garbników. Są również cenne kwasy (benzoesowy, cytrynowy, chinowy) i silne antocyjany. Taki skład decyduje o tym, że przetwory z żurawiny (soki, galaretki, napary z suszonych owoców) są doskonałym środkiem na wiele dolegliwości. Pomagają uporać się z przeziębieniem i grypą, dobrze działają na wątrobę i drogi żółciowe, a przede wszystkim polecane są przy infekcjach pęcherza. Zmniejszają bowiem przyczepność bakterii E. coli do nabłonka dróg moczowych i ograniczają mnożenie się tych bakterii. Na drogi moczowe odkażająco działa także napar z liści, gdyż zawierają one dużo bakteriobójczej arbutyny.
Żurawina: kiedy i jak zbierać?
Liście żurawiny zbiera się latem i suszy, natomiast owoce jesienią, nawet po przymrozkach (przemrożenie pozbawia je cierpkości). Są bardzo trwałe i można je długo przechowywać świeże, zalane zimną wodą nie więdną nawet przez kilka miesięcy. Można je też suszyć – powinny zachować ciemnoczerwoną barwę.
Preparaty z żurawiną
Żurawina jest głównym składnikiem wielu preparatów ziołowych stosowanych przy infekcjach dróg moczowych (m.in. Urinal, Lacto Lady, ProUro). Jest też dużo herbatek z suszoną żurawiną, które wspomagają walkę z przeziębieniem czy grypą i podnoszą odporność.
Przepisy na przetwory z żurawiny
Sok z żurawin
1 kg żurawin zalej 3 szklankami wody i gotuj na ostrym ogniu, aż się rozgotują.
Wlej przez sito do kamionkowego naczynia i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.
Sok przefiltruj przez gazę, dodaj 1/2 kg cukru, zagotuj, ostudzony zlej do butelek.
Pij przy infekcji dróg moczowych.
Żurawiny w syropie
1 kg przemrożonych owoców wsyp do słoja, skrop sokiem z jednej cytryny. Zagotuj 2 szklanki wody, dodaj 1/2 kg cukru i skórkę z cytryny. Zimnym syropem zalej owoce, słój zamknij. Jedz przy przeziębieniu, kłopotach z pęcherzem.
miesięcznik "Zdrowie"Porady eksperta