Czym jest miażdżyca?
Miażdżyca jest przewlekłą chorobą naczyń tętniczym o charakterze postępującym. Nieleczona może prowadzić do ciężkich powikłań np. chorób układu sercowo-naczyniowego, udaru czy zawału. Rozpoczyna się od odkładania w tętnicach blaszek miażdżycowych, które z czasem mogą włóknieć i podlegać zwapnieniu. Zarastające światło naczyń blaszki miażdżycowe powodują słabszy przepływ krwi, a przez to niedokrwienie wielu narządów.
Główne założenia diety w miażdżycy
Dostarcz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Blaszki miażdżycowe znajdujące się w tętnicach powstają w wyniku nadmiernego odkładania się frakcji cholesterolu o nazwie LDL (lipoproteiny małej gęstości). Głównym więc założeniem diety przeciwmiażdżycowej będzie zmniejszenie poziomu niekorzystnej frakcji LDL, a zwiększenie korzystnej – HDL, która zbiera LDL z tętnic i odprowadza ją do wątroby.
Aby zwiększyć frakcję HDL konieczne jest dostarczenie w jedzeniu jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak np. kwas tłuszczowy omega-9 obecny np. w oliwie z oliwek, który ma działanie przeciwzapalne. Bardzo ważne, jeśli nie najważniejsze, jest dostarczanie wraz z dietą kwasów omega-3 ALA dostępnych w oleju lnianym i orzechach włoskich, jak również EPA i DHA, które znajdziemy w tłustych rybach czy wodorostach.
Jak pokazują liczne badania na zwierzętach, kwasy EPA i DHA hamują rozwój miażdżycy, bo mają działanie przeciwzapalne. W procesie rozwoju tej choroby dochodzi do migracji leukocytów do śródbłonka naczyń. Ponieważ zaczynają one przylegać do śródbłonka, zwiększa się liczba cytokin zapalnych. Kwasy EPA i DHA łagodzą ten stan np. hamując produkcję wolnych rodników w granulocytach.
Kwasy omega-3 są niezwykle ważne w diecie osób z miażdżycą, gdyż hamują zlepianie się i przyleganie płytek krwi. Zapobiega to np. powstawaniu skrzepów. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA zmniejszą także poziom ogólnego poziomu cholesterolu, jego frakcji LDL oraz trójglicerydów, za to zwiększają poziom korzystnej frakcji HDL.
Pamiętaj o antyoksydantach
Ze względu na to, że w miażdżycy odkładające się na śródbłonku naczyń LDL przy braku przeciwutleniaczy łatwo ulegają utlenieniu i są źródłem wolnych rodników niszczących struktury komórkowe, konieczne jest wprowadzenie w diecie dużej ilości antyoksydantów. Bardzo dobrym ich źródłem są warzywa i owoce, które opierają swoje działanie antyoksydacyjne na dwóch mechanizmach:
- Usuwania wolnych rodników drogą enzymatyczną przy pomocy enzymów takich jak: katalaza, peroksydaza glutationowa, dysmutaza ponadtlenkowa.
- Tworzenia oraz koncentrowania drobnocząsteczkowych przeciwutleniaczy, które wchodzą w bezpośrednią interakcję z wolnymi rodnikami i je neutralizują.
Do najbardziej zasobnych w przeciwutleniaczy owoców zaliczamy:
- borówki
- jeżyny
- truskawki
- maliny
- śliwki
- pomarańcze
- wiśnie
- kiwi
- czerwone grejpfruty
- czerwone winogrona
Z kolei warzywa zasobne w antyoksydanty to np.:
- szpinak
- brukselka
- kiełki lucerny
- brokuły
- buraki
- papryka czerwona
Zwiększaj ilość błonnika
Błonnik rozpuszczalny znajdujący się w owocach i warzywach jest niezwykle istotnym składnikiem pozwalającym obniżyć poziom ogólnego cholesterolu. Zmniejsza on także stężenie frakcji LDL i zwiększa stężenie HDL, jest więc jak najbardziej pożądany w diecie osób chorujących na miażdżycę. Aby nasz jadłospis obfitował w większą ilość tego składnika, konieczne jest włączenie do diety owoców bogatych w pektyny, takich jak np. jabłka, agrest czy owoce jagodowe. Pożądane jest też zwiększenie ilości warzyw oraz produktów zbożowych takich jak płatki owsiane.
Polecany artykuł:
Jadłospis w miażdżycy
- Śniadanie: 2 kromki chleba orkiszowego posmarowanego pastą z awokado, jajka i ogórka kiszonego.
- Drugie śniadanie: kubeczek jogurtu naturalnego, osłodzony łyżeczką miodu z dodatkiem kilku orzechów włoskich
- Obiad: łosoś pieczony w sosie limonkowo-miodowym, sałatka z kukurydzy, ananasa i ryżu
- Podwieczorek: jabłko
- Kolacja: zupa-krem z dyni posypany płatkami migdałów
Polecany artykuł: