Podwyższona bilirubina [Porada eksperta]

2013-04-08 15:23 Krystyna Knypl

Ostatnio po wykonaniu badań profilaktycznych okazało się że mam podwyższony poziom bilirubiny -1,66mg/dl. Czy jest to oznaka jakiejś choroby? Czy może to mieć związek z dietą? Jeśli tak, to czego powinnam unikać, żeby poziom bilirubiny się obniżył?

Witam,
najczęstszą przyczyną niewielkiego podwyższenia bilirubiny u młodych osób, przebiegającego bez objawów i wykrywanego na ogół przy okazji badań kontrolnych jest zespół Gilberta – jest to łagodne zaburzenie w zakresie metabolizmu bilirubiny na tle genetycznym. Dotyczy 5–7 proc. populacji i częściej występuje u mężczyzn. Do czynników powodujących wzrost bilirubiny (pojawienie się zażółcenia powłok skórnych) należą takie okoliczności jak wysiłek fizyczny, stres, gorączka, głodzenie się, spożywanie alkoholu, używanie narkotyków, spożywanie tłustych posiłków oraz negatywne uczucia. Dlatego najważniejsze w zespole Gilberta jest unikanie wymienionych wyżej okoliczności. Schorzenie to nie wymaga innego postępowania poza unikaniem wymienionych wyżej czynników. Oczywiście wskazane jest, aby lekarz potwierdził, że przyczyną stwierdzonego podwyższenia bilirubiny jest właśnie zespól Gilberta (mogą też wchodzić w grę inne przyczyny).
Pozdrawiam Dr n.med. Krystyna Knypl

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Krystyna Knypl

Internista, hipertensjolog, redaktor naczelna "Gazety dla Lekarzy".

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE