Nalewka z goździków – zalety. Na co pomaga nalewka z goździków?

2021-01-18 13:03 Magda Mazurek

Nalewka z goździków pomaga zwalczyć dolegliwości bólowe, ponadto działa przeciwzapalnie i pozytywnie wpływa na trawienie. Zrobić ją niezwykle prosto, ale uwaga - trzeba poczekać zanim będzie gotowa do spożycia.

Nalewka z goździków to prosta w przygotowaniu nalewka o działaniu przeciwzapalnym i poprawiającym trawienie. Minusem nalewki jest jedynie czas oczekiwania na jej gotowość. Po zrobieniu nalewki powinno się odczekać pół roku zanim zacznie się ją spożywać.

Goździki, a więc i nalewka z goździków pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega rozwojowi miażdżycy, a więc może też uchronić nas przed zawałem serca i udarem mózgu. Nalewka z goździków pomaga na problemy z zębami (niweluje ból zęba), a także na infekcje - łagodzi kaszel, ból gardła i ból głowy.

Nalewka z goździków uważana jest za afrodyzjak, podobnie jak same goździki.

Przepis na nalewkę z goździków:

  • 15 goździków,
  • laska wanilii,
  • kawałek cynamonu,
  • 750 ml spirytusu,
  • 250 ml koniaku,
  • 250 g cukru,
  • 500 ml wody.

 Przygotowanie:

Goździki z przyprawami wrzucić do garnka i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Garnek z wodą odstawić na dobę. Po tym czasie odfiltrować i połączyć z alkoholem. Po dwóch dniach rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy. Nalewka będzie mieć korzenny smak i brunatny kolor.

Ważne: Świeże goździki wypływają pionowo na powierzchnię wody.

Nalewka z goździków, ponieważ zawiera alkohol, nie jest wskazana u osób niepełnoletnich i kobiet w ciąży.

Zobacz także, jakie produkty warto jeść przy refluksie żołądka:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE