Przy właściwym odżywianiu i spożywaniu odpowiednich produktów można złagodzić objawy choroby refluksowej. Bywa, że odpowiednia dieta przyczynia się nawet do ich ustąpienia.
Produkty zalecane przy chorobie refluksowej
Dowiedz się, jakie produkty można włączyć do diety przy refluksie.
Chude mięso i wędliny
Przy refluksie należy jeść mięso gotowane, duszone lub smażone bez tłuszczu. Najlepiej wybierać cielęcinę i drób. Można też jeść chude wędliny, szynki drobiowe lub polędwicę.
Warzywa
Najbardziej polecanymi warzywami są: marchewka, buraki, ziemniaki, szpinak i kalafior.
Nabiał
Dopuszczalne są także produkty mleczne, takie jak mleko, maślanka, kefir i jogurty. Ważne jednak, by produkty te miały niską zawartość tłuszczu.
Słodycze
Osoby zmagające się z refluksem powinny zrezygnować z czekolady, jednak w zamian za to mogą jeść biszkopty lub ciasto biszkoptowe.
Przyprawy
Potrawy można doprawiać ziołami. Wśród tych zalecanych znajduje się bazylia, tymianek, oregano, koper włoski i szałwia.
Napoje
Należy zrezygnować ze słodkich napojów. Można pić natomiast wodę mineralną niegazowaną oraz herbaty ziołowe za wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej.