Powrót do artykułu
Dieta przy refluksie
Fot.: Getty Images
Dieta przy refluksie
Fot.: Getty Images
Dieta przy refluksie
Fot.: Getty Images
Dieta przy refluksie
Fot.: Getty Images
Dieta przy refluksie
Fot.: Getty Images
Dieta przy refluksie
Fot.: Getty Images
Dieta przy refluksie
Fot.: Getty Images
Zobacz następną galerię
Budowa anatomiczna ludzkiego serca
Budowa anatomiczna ludzkiego serca

Budowa anatomiczna ludzkiego serca

Produkty zalecane przy refluksie

Przy właściwym odżywianiu i spożywaniu odpowiednich produktów można złagodzić objawy choroby refluksowej. Bywa, że odpowiednia dieta przyczynia się nawet do ich ustąpienia.

Produkty zalecane przy chorobie refluksowej

Dowiedz się, jakie produkty można włączyć do diety przy refluksie.

Chude mięso i wędliny

Przy refluksie należy jeść mięso gotowane, duszone lub smażone bez tłuszczu. Najlepiej wybierać cielęcinę i drób. Można też jeść chude wędliny, szynki drobiowe lub polędwicę.

Warzywa

Najbardziej polecanymi warzywami są: marchewka, buraki, ziemniaki, szpinak i kalafior.

Nabiał

Dopuszczalne są także produkty mleczne, takie jak mleko, maślanka, kefir i jogurty. Ważne jednak, by produkty te miały niską zawartość tłuszczu.

Słodycze

Osoby zmagające się z refluksem powinny zrezygnować z czekolady, jednak w zamian za to mogą jeść biszkopty lub ciasto biszkoptowe.

Przyprawy

Potrawy można doprawiać ziołami. Wśród tych zalecanych znajduje się bazylia, tymianek, oregano, koper włoski i szałwia.

Napoje

Należy zrezygnować ze słodkich napojów. Można pić natomiast wodę mineralną niegazowaną oraz herbaty ziołowe za wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej.

Weronika Rumińska
email