Spis treści
Kalina koralowa: zastosowanie
Kalina koralowa (Viburnum opulus) to roślina, która posiada liczne właściwości prozdrowotne. Zastosowanie w medycynie naturalnej znalazły przede wszystkim owoce i kora kaliny, jednak można używać także jej kwiatów i korzeni.
Owoce kaliny, które świetnie nadają się na przetwory, są bogate w cukry, pektyny (rodzaj błonnika), garbniki, witaminę C, karoten (prowitaminę A) oraz witaminę P. Z kolei kora, którą stosuje się w postaci odwaru lub ekstraktu, zawiera m.in.:
- flawonoidy (barwniki roślin i naturalne przeciwutleniacze),
- pochodne kumaryny,
- garbniki,
- kwasy organiczne,
- witaminy C i K.
Kalina koralowa: ekstrakt z kory kaliny na ból miesiączkowy
W medycynie naturalnej odwar lub ekstrakt z kory kaliny jest typowo kobiecym lekiem, ponieważ (przede wszystkim dzięki zawartości kumaryny) działa rozkurczająco na mięśnie macicy i zmniejsza ich napięcie. W związku z tym, kora kaliny jest stosowana pomocniczo w leczeniu bolesnego miesiączkowania i stanów skurczowych macicy.
Ponadto substancje zawarte w korze tej rośliny hamują niewielkie krwawienia z narządów rodnych, dlatego kalinę poleca się kobietom zmagającym się ze zbyt obfitymi miesiączkami. Kora sprawdza się także w łagodzeniu dolegliwości okresu przekwitania.
Po konsultacji z lekarzem mogą ją stosować także kobiety w ciąży, gdyż wykazano, że ekstrakt z kory kaliny zapobiega niepowstrzymanym wymiotom ciężarnych i zaburzeniom nerwowym w czasie ciąży, jak również kurczom nóg podczas ciąży.
Ponadto w medycynie naturalnej kalina, ze względu na właściwości przeciwkrwotoczne i łagodnie ściągające, jest wykorzystana w przypadku zagrożenia poronieniem, a także w przedwczesnych porodach.
Czy kalina koralowa jest trująca?
Surowe owoce kaliny, ze względu na zawarte w nich saponiny, są trujące. Szczególnie wrażliwe na tę substancję są małe dzieci. U nich objawy zatrucia pojawiają się po spożyciu większej ilości owoców. Wówczas mogą wystąpić wymioty, zawroty głowy, zaburzenia mowy, utrata przytomności.
W skrajnych przypadkach może nawet dojść do śmierci. Na szczęście owoce tracą większość swoich trujących właściwości po przemrożeniu lub pod wpływem wysokiej temperatury (np. w czasie przygotowywania przetworów).
Kalina koralowa: pozostałe właściwości zdrowotne
Współczesna fitoterapia zaleca stosowanie owoców kaliny w licznych dolegliwościach układu pokarmowego, m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ze względu na zawartość garbników i właściwości antybakteryjne, zalecane są także jako środek na biegunkę.
W tych przypadkach można zastosować także odwar z kwiatów kaliny, który jest także środkiem poprawiającym trawienie (ze względu na zawartość kwasów organicznych, które zwiększają wydzielanie gruczołów ślinowych, soku żołądkowego i trzustkowego), znoszącym kolki i skurcze jelit.
Kalina koralowa jest rośliną częściowo chronioną
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 5 stycznia 2012 r., kalina koralowa znajduje się na liście gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną częściową (pozycja 42). Częściowa ochrona oznacza możliwość zbierania roślin w odpowiednich rejonach lub po otrzymaniu odpowiedniego zezwolenia.
Owoce kaliny zawierają m.in. fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu, a utarte z cukrem pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Sok z owoców kaliny z miodem jest tradycyjnym środkiem na kaszel. Natomiast picie nalewki z kaliny pomaga w dolegliwościach jelit, woreczka żółciowego (stymuluje wydzielanie żółci) oraz układu moczowego (ma właściwości moczopędne). Z kolei odwar z korzeni łagodzi drgawki, histerię, astmę i bezsenność.
WAŻNE! Osoby zmagające się z chorobami przewlekłymi i zażywające regularnie leki, przed spożyciem kaliny powinny skonsultować się z lekarzem.
Kalina koralowa: kiedy zbierać?
Kalina koralowa to duży krzew rosnący w wilgotnych miejscach, najczęściej nad brzegami rzek. Ma on piękne, szkarłatne owoce z płaską pestką i pomarańczowym miąższem - można je zbierać od sierpnia do września/października.
Z kolei korę zbiera się wczesną wiosną (w marcu i kwietniu). Suszyć ją można w miejscach słonecznych lub w suszarniach w temp. do 40 stopni C.
Poznaj ciekawostki o kalinie koralowej
Odwar z owoców kaliny - przepis
Włóż rozdrobnione owoce kaliny do garnuszka, zalej szklanką wrzątku i postaw na gazie. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia.
Lecznicza nalewka z kory kaliny - przepis
Do przyrządzenia leczniczej nalewki z kory kaliny będą potrzebne: 100 g rozdrobnionej kory, 0,5 l wódki i 0,5 l wody. Korę należy zalać wódką i wodą. Następnie całość szczelnie zamknąć w pojemniku i przez 2 tygodnie codziennie wstrząsać. Nalewka jest gotowa do spożycia po przecedzeniu. Należy ją przechowywać w lodówce.
Kalina koralowa: co można z niej zrobić?
Owoce mają gorzkawy smak, który znika po ich przemrożeniu. Wówczas znajdują zastosowanie w kuchni. Można z nich przyrządzić wino i nalewki, a także przetwory - dżemy, konfitury czy marmolady. Dzięki dużej zawartości pektyn owoce idealnie nadają się na galaretki.
Sok z owoców rozwodniony w proporcji pół na pół z wodą po sfermentowaniu daje ocet, z którego można robić napoje orzeźwiające.
