Kalina na ból miesiączkowy. Właściwości i zastosowanie kaliny koralowej

2015-09-11 8:03 Monika Majewska

Kalina koralowa to roślina, której właściwości zdrowotne medycyna ludowa wykorzystuje od stuleci. Kalina znalazła zastosowanie m.in. jako środek, który łagodzi kaszel. Jednak przede wszystkim jest polecana przy kobiecych dolegliwościach, gdyż działa rozkurczająco na mięśnie macicy i łagodzi ból miesiączkowy. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma kalina koralowa.

Kalina koralowa (Viburnum opulus) to roślina, która posiada liczne właściwości prozdrowotne. Zastosowanie w medycynie naturalnej znalazły przede wszystkim owoce i kora kaliny, jednak można używać także jej kwiatów i korzeni. Owoce kaliny, które świetnie nadają się na przetwory, są bogate w cukry, pektyny (rodzaj błonnika), garbniki, witaminę C, karoten (prowitaminę A) oraz witaminę P. Z kolei kora, którą stosuje się w postaci odwaru lub ekstraktu, zawiera m.in. flawonoidy (barwniki roślin i naturalne przeciwutleniacze), pochodne kumaryny, a także garbniki, kwasy organiczne oraz witaminy C i K.

Ekstrakt z kory kaliny na ból miesiączkowy

W medycynie naturalnej odwar lub ekstrakt z kory kaliny jest typowo kobiecym lekiem, ponieważ (przede wszystkim dzięki zawartości kumaryny) działa rozkurczająco na mięśnie macicy i zmniejsza ich napięcie. W związku z tym, kora kaliny jest stosowana pomocniczo w leczeniu bolesnego miesiączkowania i stanów skurczowych macicy. Ponadto substancje zawarte w korze tej rośliny hamują niewielkie krwawienia z narządów rodnych, dlatego kalinę poleca się kobietom zmagającym się ze zbyt obfitymi miesiączkami. Kora sprawdza się także w łagodzeniu dolegliwości okresu przekwitania.

Po konsultacji z lekarzem mogą ją stosować także kobiety w ciąży, gdyż wykazano, że ekstrakt z kory kaliny zapobiega niepowstrzymanym wymiotom ciężarnych i zaburzeniom nerwowym w czasie ciąży, jak również kurczom nóg podczas ciąży.

Ponadto w medycynie naturalnej kalina, ze względu na właściwości przeciwkrwotoczne i łagodnie ściągające, jest wykorzystana w przypadku zagrożenia poronieniem, a także w przedwczesnych porodach.

Ważne

Czy kalina koralowa jest trująca?

Surowe owoce kaliny, ze względu na zawarte w nich saponiny, są trujące. Szczególnie wrażliwe na tę substancję są małe dzieci. U nich objawy zatrucia pojawiają się po spożyciu większej ilości owoców. Wówczas mogą wystąpić wymioty, zawroty głowy, zaburzenia mowy, utrata przytomności. W skrajnych przypadkach może nawet dojść do śmierci. Na szczęście owoce tracą większość swoich trujących właściwości po przemrożeniu lub pod wpływem wysokiej temperatury (np. w czasie przygotowywania przetworów).

Kalina koralowa - pozostałe właściwości zdrowotne kaliny

Współczesna fitoterapia zaleca stosowanie owoców kaliny w licznych dolegliwościach układu pokarmowego, m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ze względu na zawartość garbników i właściwości antybakteryjne, zalecane są także jako środek na biegunkę. W tych przypadkach można zastosować także odwar z kwiatów kaliny, który jest także środkiem poprawiającym trawienie (ze względu na zawartość kwasów organicznych, które zwiększają wydzielanie gruczołów ślinowych, soku żołądkowego i trzustkowego), znoszącym kolki i skurcze jelit.

Ważne

Kalina koralowa jest rośliną częściowo chronioną

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 5 stycznia 2012 r., kalina koralowa znajduje się na liście gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną częściową (pozycja 42). Częściowa ochrona oznacza możliwość zbierania roślin w odpowiednich rejonach lub po otrzymaniu odpowiedniego zezwolenia.

Owoce kaliny zawierają m.in. fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu, a utarte z cukrem pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Sok z owoców kaliny z miodem jest tradycyjnym środkiem na kaszel. Natomiast picie nalewki z kaliny pomaga w dolegliwościach jelit, woreczka żółciowego (stymuluje wydzielanie żółci) oraz układu moczowego (ma właściwości moczopędne). Z kolei odwar z korzeni łagodzi drgawki, histerię, astmę i bezsenność.

WAŻNE! Osoby zmagające się z chorobami przewlekłymi i zażywające regularnie leki, przed spożyciem kaliny powinny skonsultować się z lekarzem.

Kalina koralowa - kiedy zbierać? Co można z niej zrobić?

Kalina koralowa to duży krzew rosnący w wilgotnych miejscach, najczęściej nad brzegami rzek. Ma on piękne, szkarłatne owoce z płaską pestką i pomarańczowym miąższem - można je zbierać od sierpnia do września/października. Owoce mają gorzkawy smak, który znika po ich przemrożeniu. Wówczas znajdują zastosowanie w kuchni. Można z nich przyrządzić wino i nalewki, a także przetwory - dżemy, konfitury czy marmolady. Dzięki dużej zawartości pektyn owoce idealnie nadają się na galaretki. Sok z owoców rozwodniony w proporcji pół na pół z wodą po sfermentowaniu daje ocet, z którego można robić napoje orzeźwiające.

Z kolei korę zbiera się wczesną wiosną (w marcu i kwietniu). Suszyć ją można w miejscach słonecznych lub w suszarniach w temp. do 40 stopni C.

To ci się przyda

Odwar z owoców kaliny - przepis

Włóż rozdrobnione owoce kaliny do garnuszka, zalej szklanką wrzątku i postaw na gazie. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia.

Lecznicza nalewka z kory kaliny - przepis

Do przyrządzenia leczniczej nalewki z kory kaliny będą potrzebne: 100 g rozdrobnionej kory, 0,5 l wódki i 0,5 l wody. Korę należy zalać wódką i wodą. Następnie całość szczelnie zamknąć w pojemniku i przez 2 tygodnie codziennie wstrząsać. Nalewka jest gotowa do spożycia po przecedzeniu. Należy ją przechowywać w lodówce.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
marika4514
|

Zrobiłam nalewkę z kory kaliny według powyższego przepisu ale nie stosuję gdyż nie mogę znaleźć jak stosować tzn. proporcja i ile razy dziennie uważam, że to jest bardzo ważne bo zamiast sobie pomóc to sobie zaszkodzę proszę o dokładne podanie zażywanie tej nalewki
Dziękuję

Teresa
|

Czy kalina jest rakotworcza? Pawna lekarka z Janowa lub.tak mowi?