Spis treści
Powodem niestrawności może być spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów, jedzenie zbyt szybko, jedzenie pokarmów, których organizm nie toleruje, nadmiar bądź zbyt mała ilość kwasów żołądkowych. Objawami niestrawności są: zgaga, ból brzucha i wzdęcia. Objawy niestrawności możemy łagodzić domowymi sposobami. Spróbuj zastosować imbir, rumianek, miętę, koper włoski, kminek, sodę oczyszczoną lub ocet winny.
Domowe sposoby na niestrawność
- Imbir
Zawarte w imbirze składniki wspomagają trawienie i działają przeciwskurczowo. Można zjeść po posiłku kilka kawałków kandyzowanego imbiru lub wypić imbirową herbatkę (łyżeczkę świeżo startego korzenia imbiru wsypać do szklanki wrzątku, wymieszać, odczekać 10 minut, odcedzić i wypić).
Polecamy: Napar z imbiru - jak go przygotować? Przepisy
- Rumianek pospolity
Rumianek ma m.in. właściwości rozkurczające mięśnie gładkie. Można pić 3 razy dziennie między posiłkami herbatkę z rumianku (rumianek w torebkach dostępny w aptekach, sklepach zielarskich i sklepach spożywczych).
- Mięta pieprzowa
Mięta ma m.in. właściwości spazmolityczne i wiatropędne. Najłatwiej przyrządzić herbatkę z suszonych liści mięty pakowanych w torebki do zaparzania i pić ją na koniec posiłków.
- Koper włoski i kminek
Po zjedzeniu obfitego bądź pikantnego posiłku można żuć i połykać nasiona kopru włoskiego lub kminku. Nasiona tych ziół zawierają olejki eteryczne łagodzące skurcze jelit.Można też przygotować napar z nasion kopru włoskiego, kminku i biedrzeńca anyżu: łyżeczkę mieszanki nasion (po 1/3 każdego) zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem 2-3 minuty, odcedzić, podzielić na 2-3 porcje i pić przed posiłkami.
- Soda oczyszczona
Soda neutralizuje kwasy żołądkowe, pomaga przy wzdęciach (jest wiatropędna). Należy rozmieszać łyżeczkę sody w szklance wody i wypić. Uwaga: zdarza się, że sama soda oczyszczona powoduje wytwarzanie nadmiaru gazów w żołądku, dlatego zaleca się dodawanie do napoju przygotowanego z sody kilku kropli soku cytrynowego. Sody nie mogą stosować osoby będące na diecie niskosodowej.
- Ocet winny
Warto wypić po obfitym bądź ciężkostrawnym posiłku napój przygotowany z łyżeczki jabłkowego octu winnego wymieszanego z połową szklanki wody. Napój można osłodzić niewielką ilością miodu.
Polecamy: Mikstura z sody oczyszczonej i soku cytryny - właściwości zdrowotne