W pracy najważniejsze jest... jedzenie

2019-11-26 8:33

Polacy lubią jeść, a jedzenie w pracy jest ważne. Ważniejsze, niż inne benefity, które oferuje pracodawca. Większość z nas liczy na dofinansowanie do posiłków, przerwy na obiad wliczające się w czas pracy oraz na wspólne jedzenie wraz z innymi pracownikami. Co jeszcze?

Kuchnia to centrum świata. Pracodawcy powinni być świadomi aktualności tego stwierdzenia, bowiem 6 na 10 pracowników oczekuje od nich obowiązkowych przerw na obiad, niewydłużających czasu pracy. Ale to nie koniec - wspólne jedzenie integruje pracowników, a zniżka w pracowniczej stołówce jest dodatkowym atutem. 

Jedzenie jest ważne - każdy z nas zna schemat, kiedy po wykonaniu najważniejszych zadań w pracy pada pytanie - co jemy? I jest to świetna okazja do integracji zespołu. A jak wiadomo zintegrowany zespół i miła atmosfera w pracy są bardzo ważne. Przekładają się na komfort pracy i jakość wykonywanych zadań. 

Z raportu opublikowanego przez portal Pracuj.pl wynika, że aż 62% badanych Polaków posiłki do pracy najczęściej przygotowuje w domu. Większość pracowników stara się więc samodzielnie przyrządzać posiłki i ograniczyć spożywanie gotowych dań. Korzystanie z diety pudełkowej lub zakupów jedzenia przed pracą deklaruje 24% badanych.

6 na 10 badanych przez portal oczekuje, że pracodawca zapewni im obowiązkową przerwę na obiad wliczaną w czas pracy. Oznacza to, że ponad połowa z nas nie chce jeść przy komputerze, w pośpiechu. Ważny jest komfort i spokój. 

Czytaj też: Dieta niskosodowa: zasady i jadłospis

W dzisiejszych czasach do jedzenia przywiązujemy ogromną wagę. Żywimy się zdrowo, chcemy mieć możliwość zjedzenia tego, co chcemy o dowolnej porze. W końcu wiele osób jest na dietach...

Wyniki badań pokazują także, że większość z pracowników wolałaby mieć wybór i nie być zmuszonymi do przygotowywania sobie posiłków, jeśli tego nie chcą. 55% pracowników chciałoby otrzymywać dofinansowanie do obiadów w pracy, dla 32% jest to obojętne, a tylko 12% nie potrzebuje takiego benefitu.

Co jeszcze ważniejsze, aż 87% badanych chciałoby mieć dostęp do taniej stołówki lub restauracji w miejscu pracy. Wśród innych kwestii związanych z jedzeniem, do których Polacy chcieliby mieć dostęp w pracy, znajdują się także dobrze wyposażona kuchnia (88%), szeroki wybór kawy i herbaty (87%), czy darmowe owoce i warzywa (81%).

Według polskiego prawa każdemu pracownikowi, którego czas pracy wynosi minimum 6 godzin przysługuje 15-minutowa przerwa wliczana do czasu pracy. Pracodawcy mają możliwość wprowadzenia dłuższej przerwy do 60 minut – ale nie jest ona wliczana do czasu pracy. W praktyce jest ona więc rzadko wykorzystywana, bo wydłuża faktyczny czas, który pracownik musi spędzić w biurze. Jednak pracodawcy, którzy pozwalają pracownikom na spokojne jedzenie zyskują. 

Badanie przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia wykazało, że regularne spożywanie posiłków podnosi wydajność pracowników o 20%. Z kolei według raportu Health Enhancement Research Organization (HERO) osoby, które jedzą zdrowe obiady w pracy, są nawet o 25% bardziej efektywne. Dlatego ważne jest, żeby posiłki jedzone w biurze dawały energię do realizacji obowiązków.

Polecamy: Dieta MIND - zasady, przykładowy jadłospis

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE