W pracy najważniejsze jest... jedzenie
Polacy lubią jeść, a jedzenie w pracy jest ważne. Ważniejsze, niż inne benefity, które oferuje pracodawca. Większość z nas liczy na dofinansowanie do posiłków, przerwy na obiad wliczające się w czas pracy oraz na wspólne jedzenie wraz z innymi pracownikami. Co jeszcze?
Kuchnia to centrum świata. Pracodawcy powinni być świadomi aktualności tego stwierdzenia, bowiem 6 na 10 pracowników oczekuje od nich obowiązkowych przerw na obiad, niewydłużających czasu pracy. Ale to nie koniec - wspólne jedzenie integruje pracowników, a zniżka w pracowniczej stołówce jest dodatkowym atutem.
Jedzenie jest ważne - każdy z nas zna schemat, kiedy po wykonaniu najważniejszych zadań w pracy pada pytanie - co jemy? I jest to świetna okazja do integracji zespołu. A jak wiadomo zintegrowany zespół i miła atmosfera w pracy są bardzo ważne. Przekładają się na komfort pracy i jakość wykonywanych zadań.
Z raportu opublikowanego przez portal Pracuj.pl wynika, że aż 62% badanych Polaków posiłki do pracy najczęściej przygotowuje w domu. Większość pracowników stara się więc samodzielnie przyrządzać posiłki i ograniczyć spożywanie gotowych dań. Korzystanie z diety pudełkowej lub zakupów jedzenia przed pracą deklaruje 24% badanych.
6 na 10 badanych przez portal oczekuje, że pracodawca zapewni im obowiązkową przerwę na obiad wliczaną w czas pracy. Oznacza to, że ponad połowa z nas nie chce jeść przy komputerze, w pośpiechu. Ważny jest komfort i spokój.
Czytaj też: Dieta niskosodowa: zasady i jadłospis
W dzisiejszych czasach do jedzenia przywiązujemy ogromną wagę. Żywimy się zdrowo, chcemy mieć możliwość zjedzenia tego, co chcemy o dowolnej porze. W końcu wiele osób jest na dietach...
Wyniki badań pokazują także, że większość z pracowników wolałaby mieć wybór i nie być zmuszonymi do przygotowywania sobie posiłków, jeśli tego nie chcą. 55% pracowników chciałoby otrzymywać dofinansowanie do obiadów w pracy, dla 32% jest to obojętne, a tylko 12% nie potrzebuje takiego benefitu.
Co jeszcze ważniejsze, aż 87% badanych chciałoby mieć dostęp do taniej stołówki lub restauracji w miejscu pracy. Wśród innych kwestii związanych z jedzeniem, do których Polacy chcieliby mieć dostęp w pracy, znajdują się także dobrze wyposażona kuchnia (88%), szeroki wybór kawy i herbaty (87%), czy darmowe owoce i warzywa (81%).
Według polskiego prawa każdemu pracownikowi, którego czas pracy wynosi minimum 6 godzin przysługuje 15-minutowa przerwa wliczana do czasu pracy. Pracodawcy mają możliwość wprowadzenia dłuższej przerwy do 60 minut – ale nie jest ona wliczana do czasu pracy. W praktyce jest ona więc rzadko wykorzystywana, bo wydłuża faktyczny czas, który pracownik musi spędzić w biurze. Jednak pracodawcy, którzy pozwalają pracownikom na spokojne jedzenie zyskują.
Badanie przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia wykazało, że regularne spożywanie posiłków podnosi wydajność pracowników o 20%. Z kolei według raportu Health Enhancement Research Organization (HERO) osoby, które jedzą zdrowe obiady w pracy, są nawet o 25% bardziej efektywne. Dlatego ważne jest, żeby posiłki jedzone w biurze dawały energię do realizacji obowiązków.
Polecamy: Dieta MIND - zasady, przykładowy jadłospis
Porady eksperta