Co zjeść na przekąskę? Te mogą doprowadzić do tragedii
Naukowcy z Massachusetts General Hospital odkryli, że osoby, które zajadają się dużą ilością przetworzonej żywności, są o wiele bardziej narażone na poważne problemy zdrowotne w średnim i starszym wieku. Wśród najbardziej "niebezpiecznych" produktów wymienione zostały chipsy, ciasteczka, lody, hamburgery, fasolka po bretońsku w puszkach, ketchup, majonez, pakowane pieczywo i smakowe płatki śniadaniowe oraz słodkie napoje bezalkoholowe.
Według ekspertów mogą być one powodem zwiększonego ryzyka problemów z funkcjami poznawczymi i pamięcią. Według badania, które opublikowane zostało w czasopiśmie Neurology, jedzenie ultraprzetworzonej żywności może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zaburzeń funkcji poznawczych oraz z udaru.
Przetworzona żywność ma wysoką zawartość dodatków takich jak: cukier, tłuszcz i sól. Z drugiej strony jest jednak uboga w białko i błonnik.
W badaniu wzięło udział 30 239 osób w wieku 45 lat lub starszych. Ich stan zdrowia śledzono średnio przez 11 lat. Uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące tego, co jedzą i piją. Dzięki temu naukowcom udało się ustalić, ile ultraprzetworzonej żywności zjadają, obliczając dzienną gramaturę i porównując ją z gramaturą innych produktów spożywczych. Udało im się również podzielić produkty na cztery grupy, od najmniej do najbardziej przetworzonych.
Przetworzona żywność a ryzyko demencji
Eksperci przebadali przeszło 14 tysięcy uczestników pod kątem pogorszenia funkcji poznawczych i ponad 20 tysięcy pod kątem ryzyka wystąpienia udaru. W obu grupach nikt wcześniej nie cierpiał z powodu któregokolwiek z tych zaburzeń. Pod koniec badania u 768 osób zdiagnozowano zaburzenia funkcji poznawczych, a u 1 108 osób doszło do udaru mózgu.
U badanych, u których wystąpiły problemy z pamięcią, aż 25,8 proc. diety składało się z ultraprzetworzonych produktów. Po uwzględnieniu takich czynników jak wiek, płeć czy ciśnienie krwi, naukowcom udało się ustalić, że spożywanie przetworzonej żywności zwiększyło ryzyko wystąpienia demencji o 10 proc., a ryzyko zaburzeń poznawczych – o 16 proc.
Naukowcy zaznaczają, że osoby, które spożywają większą ilość nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności, są o około 12 proc. mniej narażone na wystąpienie zaburzeń funkcji poznawczych.
Jeśli chodzi o ryzyko wystąpienia udaru, to u osób spożywających większą ilość przetworzonej żywności zwiększyło się ono o 8 proc. U osób, które jednak wybierają nieprzetworzoną żywność, to ryzyko zmniejszyło się o 9 proc.
Nasze odkrycia pokazują, że stopień przetworzenia żywności odgrywa ważną rolę dla ogólnego zdrowia mózgu. Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki i lepiej zrozumieć, które produkty żywnościowe lub metody obróbki w największym stopniu przyczyniają się do tych efektów
– stwierdziła autorka badania W. Taylor Kimberly, lekarka medycyny ze szpitala Massachusetts General Hospital w Bostonie.