Rak jelita grubego jest drugim co do częstości występowania nowotworem złośliwym w Europie, a dieta jest ważnym modyfikowalnym czynnikiem ryzyka. Choć stosowanie azotynów i azotanów jest w przemyśle mięsnym powszechne, Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że zbyt duże dawki tych substancji stanowią zagrożenie dla zdrowia. Przetworzone mięso zostało zaklasyfikowane jako czynnik rakotwórczy grupy 1 już w 2015 roku przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC).
Azotyny przyczyniają się do rozwoju raka
Tę tezę potwierdziły najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Queen’s University Belfast. Uczeni są za wprowadzeniem zakazu sprzedaży mięsa konserwowanego azotynami i azotanami.
"Wyniki tego nowego badania sprawiają, że ryzyko raka związane z mięsem utrwalanym azotynami jest jeszcze wyraźniejsze. Codzienne spożywanie zawierającego azotyny bekonu i szynki stanowi bardzo realne zagrożenie dla zdrowia publicznego" - mówi prof. Chris Elliot, dyrektor Instytutu Globalnego Bezpieczeństwa Żywności na Queen’s University.
Według badań opublikowanych w "Science of Food", te substancje mogą przyczynić się do rozwoju raka jelita grubego.
Wniosek ten powstał po przeprowadzeniu próby na myszach. Gryzonie karmiono przez 8 tygodni umiarkowanymi ilościami frankfurterek z zawartością azotynów. Grupa kontrolna otrzymywała fraknfurterki bez azotynów lub wieprzowinę bez azotynów. Okazało się, że grupa gryzoni spożywająca frankfurterki z azotynami miała największą ogólną liczbę guzów GI.
"Jeśli chodzi o ogólną liczbę guzów GI, grupa frankfurterek miała najwyższą ze średnią 11,2 i było to znacząco więcej (p = 0,002) niż kontrola, która miała średnią 7,3 guzów, była również znacząco wyższa (p = 0,029) niż grupa frankfurterek, która miała średnią 8,6 guzów, i znacząco wyższa (p = 0,019) niż grupa wieprzowiny, która miała średnią 8,3 guzów" - czytamy w opracowaniu naukowym.
Oznacza to, że azotyny mają faktycznie realny wpływ na rozwój nowotworów. Dlatego badacze apelują o wycofanie produktów z zawartością tych substancji z rynku. Jednym z państw, które wprowadziło ograniczenie stosowania azotynów w produktach spożywczych jest Francja. Miało to miejsce w połowie 2022 roku.
Naukowcy mają nadzieję, że wyniki przeprowadzonego przez nich badania staną się motywacją do ograniczania udziału azotynów w produkcji mięsa przez kolejne państwa.
Polecany artykuł: