Dieta w profilaktyce raka ma znaczenie
Badacze obserwowali sposób, w jaki odżywiało się ponad 65 tys. kobiet po menopauzie na przestrzeni 20 lat. Chodziło o to, aby sprawdzić, jak poszczególne elementy diety wpływają na zagrożenie rakiem piersi.
Wyniki badania wykazały 14 proc. redukcję ryzyka tego typu nowotworów przy diecie roślinnej. Konieczne było uwzględnienie wyłącznie zdrowych produktów, w przeciwnym razie ryzyko nowotworu piersi wzrastało aż do 20 proc.
- Rezultaty te pokazują, że zwiększenie spożycia korzystnych składników roślinnych i ograniczenie konsumpcji mniej zdrowych pokarmów roślinnych oraz zwierzęcych może pomóc w zabieganiu wszystkich typów raka piersi - podkreśla Sanam Shah z Uniwersytetu Paris-Saclay.
Autorzy badania podkreślają, że niektóre wcześniejsze badania wskazywały na korzystne działanie diety roślinnej, ale ich wyniki były niespójne.
Dieta roślinna musi spełniać jeden warunek
W tym badaniu dietę roślinną podzielono na dwie grupy - zdrową (opartą m.in. na pełnym ziarnie, owocach, warzywach, orzechach, roślinach strączkowych, oleju roślinnym, kawie czy herbacie) oraz niezdrową (zawierającą m.in. dużo słodzonych napojów, przetworzonego ziarna, ziemniaków i deserów).
- Nasze badanie wyróżnia się tym, że uwzględniliśmy jakość roślinnych składników, na czym nie skupiali się autorzy wcześniejszych analiz różnych stylów żywienia - podkreśla Shah.
- Przez porównanie zdrowej i niezdrowej diety roślinnej oraz diety opartej na produktach zwierzęcych, dokładnie sprawdziliśmy żywienie uczestników, uwzględniając prozdrowotne działanie różnych grup produktów - wyjaśnia.
Autorzy badania podkreślają, że w ich analizie żywienie oparte na roślinach wcale nie oznaczało ścisłego przestrzegania diety wegańskiej czy wegetariańskiej. Chodziło o sposób odżywiania, w którym główną rolę odgrywają składniki roślinne.
Potrzebne są dalsze badania sprawdzające wpływ diety w różnych populacjach po to, aby określić zależności przyczynowo-skutkowe.
Polecany artykuł: