Tak sami pracujemy na rozwój raka. Winne są złe wybory żywieniowe

2024-12-20 14:29

Statystycznie coraz więcej osób zmaga się lub będzie się zmagać z nowotworami. Nasze „szanse” rosną – z każdym rokiem. To skutek zmian, zachodzących w organizmach, w związku z procesami starzenia. To też skutek czynników środowiskowych m.in. zanieczyszczeń. Ale też skutek złych wyborów, jakich jak sięganie po przetworzoną żywność. Nowe wyniki badań rzucają nowe światło na przyczyny rozwoju raka jelita grubego.

Tak sami pracujemy na rozwój raka. Winne są złe wybory żywieniowe
Autor: GettyImages Tak sami pracujemy na rozwój raka. Winne są złe wybory żywieniowe

Żywność przetworzona a rak jelita grubego - wyniki nowych badań

Nowe badania wskazują, że żywność przetworzona może mieć znaczący wpływ na rozwój raka jelita grubego. Jak to możliwe? To efekt stanu zapalnego, wywoływanego przez przetworzone tłuszcze spożywcze.

A cechą charakterystyczną nowotworów, rozwijających się w jelicie grubym, jest właśnie przewlekły stan zapalny. Stan, który może być spowodowany dietą ze zbyt dużym udziałem żywności wysoko przetworzonej, zawierającej niezdrowe tłuszcze.

Poradnikzdrowie.pl - Ile kalorii mają potrawy wigilijne?

Rak jelita grubego - coraz częstszy, coraz bardziej zabójczy

Rak jelita grubego, według aktualnych danych WHO, to trzeci najczęstszy nowotwór na świecie. Jednocześnie jest to drugi najbardziej zabójczy nowotwór. Jeszcze nie tak dawno, większość przypadków dotyczyła osób w wieku 50+. Teraz jednak takie diagnozy coraz częściej słyszą już młodsi pacjenci.

Nowotwór jelita grubego to stan, w którym dochodzi do nieprawidłowej reakcji organizmu na procesy zapalne i zaburzenia procesów gojenia w obrębie jelit.

Komórki namnażają się nieprawidłowo, a układ odpornościowy ulega osłabieniu. Gdy organizm walczy z nowotworem, żywność wysoko przetworzona to jak przysłowiowe dolewanie oliwy do ognia, czyli zaostrzanie stanu chorobowego.

Dobrze wiadomo, że u pacjentów stosujących niezdrową dietę występuje zwiększony stan zapalny w organizmie. Teraz widzimy ten stan zapalny w samych guzach jelita grubego, a rak jest jak przewlekła rana, która się nie goi. Jeśli twoje ciało żywi się codziennie ultraprzetworzoną żywnością, jego zdolność do gojenia rany maleje z powodu stanu zapalnego i tłumienia układu odpornościowego, co ostatecznie pozwala na rozwój raka.

- jak opisał to obrazowo profesor chirurgii Timothy Yeatman z University of South Florida (USF).

Poznaj 5 rodzajów bakalii, które działają antynowotworowo

Wpływ tłuszczów na stan zapalny i nowotwory jelit

Zdrowe tłuszcze nie wpływają w ten sposób na organizm. Negatywny wpływ powodowany jest żywnością wysoko przetworzoną, w której nie ma korzystnych dla zdrowia lipidów czy błonnika, za to jest nadmiar działających niszcząco na organizm substancji.

CZYTAJ TEŻ: Większość nowotworów tak się zaczyna. Oto najczęstsze pierwsze objawy raka

Przykładem jest kwas linolenowy w olejach roślinnych (takich jak np. olej słonecznikowy czy olej rzepakowy), który metabolizuje się do kwasu arachidonowego (AA).

Diety bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 mają silne powiązania z przewlekłym stanem zapalnym i rakiem jelita grubego, a wyniki nowych badań przybliżyły uczonych do zrozumienia, dlaczego tak się dzieje.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Nowe badanie nad rakiem jelita grubego - czynniki ryzyka

Naukowcy zastosowali chromatografię cieczową z tandemową spektrometrią mas (LC-MS/MS) do oceny lipidów znalezionych w guzach jelita grubego u 81 osób oraz w prawidłowej błonie śluzowej 81 zdrowych osób.

Guzy nowotworowe wypełnione były cząsteczkami, które sprzyjają stanom zapalnym – zwłaszcza tymi pochodzącymi z AA – i nie zawierały wystarczającej ilości mediatorów, które je rozwiązują i sprzyjają gojeniu.

Lipidy, których zadaniem jest przełączanie się między tymi procesami, były albo niewystarczające, albo nieskuteczne w guzach, co przyczyniało się do rozwoju raka. Jak powiedział profesor chirurgii Timothy Yeatman z University of South Florida:

Układ odpornościowy człowieka może być niezwykle silny i drastycznie wpływać na mikrośrodowisko guza, co jest świetne, jeśli jest odpowiednio wykorzystany dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Ale nie, jeśli jest tłumiony przez zapalne lipidy z przetworzonej żywności.

Rak jelita grubego - rola profilaktyki, szanse na wyleczenie

Promowanie zdrowego odżywiania, opartego na naturalnych, nieprzetworzonych produktach bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz związki pochodzenia rybnego, znane jako „specjalistyczne mediatory wygaszające”, może pomóc w przywróceniu równowagi organizmu i złagodzeniu przewlekłego stanu zapalnego, który sprzyja rozwojowi nowotworów.

Immunologiczny potencjał mikrośrodowiska nowotworowego stwarza szansę na zastosowanie go w terapii raka jelita grubego. Niezbędne są kolejne badania, weryfikujące, czy podobne mechanizmy dotyczą także innych rodzajów nowotworów.

CZYTAJ WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Coraz więcej nowotworów, a prognozy niepokoją. Profesor wyjaśnia, dlaczego

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki