Salmonella w mięsie mielonym z popularnego dyskontu. GIS wydał pilne ostrzeżenie

2023-09-27 9:02

26 września 2023 roku Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące mięsa sprzedawanego w Lidlu. Okazuje się, że w próbkach wykryto bakterie salmonelli. Jeśli kupiliście ten produkt w ostatnich dniach, to pod żadnym pozorem nie należy go spożywać.

Salmonella w mięsie mielonym z popularnego dyskontu. GIS wydał pilne ostrzeżenie
Autor: Fot. Getty Images

Kontrola jakości i bezpieczeństwa sprzedawanej żywności to jedno z zadań Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Tym razem pod lupę wzięto mięso mielone sprzedawane w Lidlu. Okazało się, że w trzech na pięć próbek wykryto groźną bakterię. 

Zatrucie czy rotawirusy

Salmonella w mielonce z Lidla. Uważaj na ten rodzaj mięsa

Z informacji opublikowanych przez GIS wynika, że salmonella znajduje się w wołowej mielonce marki Rzeźnik. Podano także nr partii produktu, a jest on następujący: 5508365 04011323. Mięso zostało wyprodukowane dla Lidla.

Na produkcie widnieje zapis dotyczący terminu ważności. Data przydatności do spożycia mija dziś, 27 września. Dlatego jeśli posiadasz to mięso w domu, nie ryzykuj i wyrzuć je do kosza. W przeciwnym razie możesz ulec wyjątkowo groźnemu zatruciu.

- Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie nadzorujący producenta niezwłocznie po otrzymaniu informacji od Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjął działania mające na celu ustalenie dystrybucji zakwestionowanej partii mięsa mielonego oraz ustalenie przyczyn wystąpienia niezgodności - informuje GIS.

Warto zaznaczyć, że producent rozpoczął procedurę wycofywania mielonki ze sprzedaży. Podjął również niezbędne działania w celu wyeliminowania potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego w odniesieniu do reszty produkcji.

Salmonella, czym grozi kontakt z bakterią?

Salmonelloza jest bardzo groźna dla zdrowia. Na skutek kontaktu z bakterią Salmonella enterica dochodzi do dolegliwości żołądkowo-jelitowych, czyli zatrucia. Jest ono jednak wyjątkowo dotkliwe i niebezpieczne, ponieważ patogen może zaatakować inne narządy wewnętrzne a także wywołać choroby stawów.

Objawy salmonelli to podwyższona temperatura, bóle głowy, bóle brzucha, wymioty oraz biegunka. Pierwsze symptomy mogą pojawić się już po ośmiu godzinach, choć najczęściej obserwowane są po 12 lub 24 godzinach od momentu zakażenia.

W przypadku zaobserwowania objawów należy zgłosić się do lekarza. Warto dodać, że salmonella jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci, ponieważ w ich przypadku szybko dochodzi do odwodnienia. Nie lekceważ objawów i niezwłocznie udaj się po pomoc medyczną.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki