Ryby - antidotum na migrenowe bóle głowy? Naukowcy potwierdzają

2021-07-08 10:06

Z nowych badań opublikowanych w BMJ wynika, że kwasy tłuszczowe zawarte w rybach mogą pomóc osobom zmagającym się z migrenami. Spożywanie większej ilości ryb może bowiem przyczynić się do zmniejszenia częstotliwości i nasilenia ataków migreny. To bardzo dobra wiadomość dla osób, które borykają się z tym problemem.

łosoś
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Kwasy tłuszczowe skuteczne w walce z migreną?
  2. Kwasy tłuszczowe - gdzie ich szukać?
  3. Nie przepadasz za rybami? Od czego zacząć?

Kwasy tłuszczowe skuteczne w walce z migreną?

Korzyści płynące ze stosowania diety bogatej w ryby są nam znane od dawna. Naukowcy znaleźli kolejny powód, dla którego warto uwzględnić je w swoim codziennym jadłospisie. Najwyższy poziom kwasów tłuszczowych znajduje się w łososiu, tuńczyku i sardynkach. Jeśli wiec cierpisz na migrenę, możesz rozważyć spożywanie większej ilości tłustych ryb, a także olejów z kryla.

Boli cię głowa? Sprawdź, czy to migrena
Pytanie 1 z 6
Gdzie zlokalizowany jest ból głowy?
Zdjęcie

Kwasy tłuszczowe - gdzie ich szukać?

  • łosoś
  • anchois
  • sardynki
  • pstrąg
  • tuńczyk
  • małże
  • kałamarnica
  • okoń morski
  • sandacz
  • krewetka
  • homar
  • przegrzebki
  • tilapia
  • dorsz

Nie przepadasz za rybami? Od czego zacząć?

Osobom, które nie przepadają za rybami, eksperci zalecają dodanie niewielkiej ilości ryb do swoich regularnych śniadań, obiadów i kolacji. Dobrym pomysłem jest m.in. dodanie ryby do pasty na kanapkę, dołączenie tuńczyka do regularnej sałatki czy makaronu lub upieczenie łososia w ulubionych przyprawach. Stopniowe przekonywanie się do ryb okazuje się bardziej skuteczne, niż się przypuszcza. 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki