- Najnowsze dane CDC z 2025 roku ujawniają, że dzieci w okresie Halloween spożywają nawet kilkanaście łyżeczek cukru dziennie.
- Nadmiar cukru w diecie dziecka w pierwszych latach życia bezpośrednio zwiększa ryzyko cukrzycy i chorób serca w dorosłości.
- Badania z października 2025 roku wskazują, że napoje bezcukrowe mogą zwiększać ryzyko stłuszczenia wątroby u dzieci aż o 60%.
- Analiza opublikowana w The BMJ potwierdza, że ograniczenie cukru w pierwszych 1000 dniach życia dziecka obniża ryzyko zawału serca nawet o 31%.
Ile cukru jedzą dzieci? Halloween to czas prawdziwego przesytu
Zbliża się Halloween, a wraz z nim góry słodyczy, które dla zdrowia dzieci stanowią prawdziwe wyzwanie. Zgodnie z danymi CDC z 2025 roku, przeciętne dziecko w wieku 6-11 lat spożywa codziennie aż 18 łyżeczek cukru (73 g). W okresie halloweenowym ta i tak już alarmująca ilość może się nawet podwoić, drastycznie przekraczając wszelkie normy.
Światowa Organizacja Zdrowia w tym roku ponownie podkreśliła, że bezpieczny limit dla dzieci w wieku 2-18 lat to zaledwie 12 gramów (około 3 łyżeczek) dziennie. Tymczasem jak udokumentowali w lipcu badacze ze Stanford Medicine, aż 60% polskich dzieci w wieku przedszkolnym regularnie spożywa słodycze. Ich producenci często projektują je tak, by osiągnąć tzw. punkt szczęścia, czyli uzależniające połączenie cukru, soli i tłuszczu.
Nadmiar cukru w diecie dziecka – jakie choroby grożą w przyszłości?i?
Chwilowa przyjemność ze słodyczy może mieć konsekwencje odczuwalne przez całe dorosłe życie. Naukowcy z NIH w długoterminowym badaniu z udziałem ponad 60 tysięcy osób odkryli, że kluczowe dla zdrowia jest pierwsze 1000 dni od poczęcia. Ograniczenie cukru w tym okresie obniża ryzyko rozwoju cukrzycy o 35% i nadciśnienia tętniczego o 20% w późniejszych latach.
Potwierdza to najnowsza analiza, opublikowana w październiku 2025 roku na łamach czasopisma „The BMJ”. Wykazała ona, że u osób, które miały ograniczony dostęp do cukru w życiu płodowym i pierwszych dwóch latach życia, w dorosłości ryzyko chorób sercowo-naczyniowych było o 20% niższe. W przypadku zawału serca czy udaru ryzyko to było mniejsze nawet o 25-31%.
Napoje bez cukru a zdrowie dzieci – czy „zero kalorii” naprawdę oznacza zero ryzyka?
Wielu rodziców sięga po napoje bezcukrowe, myśląc, że to zdrowsza alternatywa dla słodkich soków i gazowanych trunków. Niestety, jak pokazują badania z października tego roku, może to być poważny błąd. Codzienne picie takich napojów może zwiększać ryzyko stłuszczenia wątroby aż o 60%, co czyni zwykłą wodę jedynym w pełni bezpiecznym napojem dla dzieci, zwłaszcza w okresie świątecznym.
Warto pamiętać, że według wspomnianych badań Stanford Medicine, to właśnie słodzone napoje odpowiadają za ponad 42% dodatkowego cukru w diecie polskich przedszkolaków.