Pełne potasu, doskonałe dla odporności. Te owoce są zdrowsze od borówek
Jeśli marzysz o kwitnących krzewach, które w dodatku są łatwe w uprawie i rodzą smaczne owoce, świdośliwa to doskonały wybór na działkę i do ogrodu. Owoce tego krzewu wyglądają łudząco podobnie do borówek, ale są… jeszcze zdrowsze! Poznaj sekrety świdośliwy, pięknego i niedocenianego krzewu.
Świdośliwa - niedoceniany krzew ozdobny
Są takie owoce, po które szczególnie warto sięgać. Regularnie spożywane, dostarczają organizmowi szereg substancji odżywczych. Pomagają uzupełniać dietę w cenne witaminy i minerały. Te niezwykłe owoce być może już macie w swoim ogrodzie. Jeśli jeszcze ich nie posadziliście, maj to ostatni dzwonek na wzbogacenie działki o te wyjątkowe krzewy. Późnym latem i jesienią z pewnością docenicie ich niezwykłe właściwości. O jakiej roślinie mowa?
Świdośliwa, znana też jako świdośliwka, to krzew ozdoby. Pięknie się prezentuje, a także, co najważniejsze, rodzi owoce, które nadają się do spożycia. Są nie tylko jadalne, ale i smaczne, a przede wszystkim – zdrowe. Jeśli znasz już zalety borówek amerykańskich, z pewnością zaskoczy cię informacja, że owoce świdośliwy są jeszcze bogatsze w składniki odżywcze!
Świdośliwa - jak rośnie?
Rodzaj świdośliwa obejmuje wiele gatunków ozdobnych krzewów. W zależności od klasyfikacji, mówi się o ok. 24-30 gatunkach.
Najczęściej uprawiane są świdośliwa kanadyjska (Amelanchier canadensis/lamarckii), nazywana też świdośliwą lamarcką, drzewkiem rodzynkowym lub gołębią jagodą oraz świdośliwa olcholistna (Amelanchier alnifolia). Popularne są również odmiany zwane Ballerina, Northline, Smoky, Prince, Haneymood i Thiessen.
Jako ozdobny krzew świdośliwa pięknie się prezentuje: jej białe kwiaty wiosną i czerwone liście jesienią wyglądają zachwycająco. Rośnie od 1 m do 7 m wysokości, w zależności od gatunku.
Owocuje zwykle już w trzecim roku po posadzeniu. Świdośliwki są plenne i odporne na warunki atmosferyczne. Ponadto krzewy te są łatwe w uprawie, co stanowi kolejny atut. Niektórzy mówią nawet, że świdośliwa jest „samoobsługowa”.
Owoce świdośliwy - właściwości
Owoce świdośliwy przypominają borówki amerykańskie. Ich purpurowy kolor to zasługa antocyjanów. Są słodkie, mają porzeczkowo-jagodowy aromat. Krzewy owocują już pod koniec lipca i w sierpniu.
Świdośliwa zawiera substancje odżywcze podobnie jak borówka amerykańska… i jeszcze więcej! Co znajdziemy w 100 g owoców świdośliwy?
- białko - 0,85 g
- błonnik - 5,9 g
- magnez - 24,4 mg
- potas - 162,1 mg
- wapń - 43 mg
- żelazo -1 mg
- witamina B2 - 3,5 mg
Borówki amerykańskie ustępują świdośliwkom pod względem zawartości wszystkich wymienionych składników. Zawierają natomiast więcej wit. C, bo aż 9,7 mg. Natomiast w 100 g owoców świdośliwy znajdziemy 3,6 mg witaminy C - a więc też niemało!
Owoce świdośliwy - zastosowanie
Jak można wykorzystać smaczne, słodkie i zdrowe owoce świdośliwy? Można jeść je na surowo, a także w przetworach: dżemach, powidłach, syropach. Ciekawym pomysłem jest dodawanie do ciast i deserów.
Owoce świdośliwy są szczególnie polecane m.in.:
- wspomagająco w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę
- w stanach obniżonej odporności
- w przypadku zachorowań na infekcje wirusowe
- w stanach zmęczenia i osłabienia psycho-fizycznego
- świdośliwa zawiera także polifenole, antocyjany i procyjanidyny, które są świetnymi przeciwutleniaczami
- działa przeciwstarzeniowo, zwalczając wolne rodniki
- wysoka zawartość magnezu i potasu korzystnie wpływa na serce i układ krążenia
Czy świdośliwa ma wady? Tak – jeśli można nazwać wadą fakt, że świetnie smakuje i ludziom, i zwierzętom. Z tego względu te piękne krzewy są często objadane przez ptaki.