Orzechy i oleje roślinne - mogą obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci?
Dieta bogata w orzechy, nasiona i oleje roślinne to brak problemów ze zdrowiem i znacznie niższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Jest to wniosek najnowszych badań, który ukazał się na łamach czasopisma „British Medical Journal”.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Teheranie dokonał przeglądu badań dotyczących oceny wpływu diety na śmiertelność. Dane medyczne pochodziły z lat 1991-2021 od 1,3 mln pacjentów (głównie z krajów zachodnich). Odnotowano około 198 113 zgonów, z czego 62 773 z powodu chorób układu krążenia i 65 954 z powodu raka.
Podczas analizy uczeni byli szczególni zainteresowani, jakie efekty spożywania daje kwas alfa-linolenowy (ALA) inaczej omega-3. Podstawowym źródłem kwasów z grupy omega-3 są rośliny i produkty pochodzenia roślinnego (m.in. oleje roślinne, orzechy włoskie, nasiona, soja czy siemię lniane).
Czy warto spożywać omega-3?
W opinii naukowców warto dbać w diecie o zawartość kwasu omega-3. Okazało się, że osoby spożywające około 1,6 g kwasów omega-3 dziennie była o 10 proc. mniej narażone na śmierć z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z tymi, które przyjmowały mniejsze ilości – około 0,7 g.
Zdaniem naukowców liczba zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych była niższa wśród osób, które stosowały dietę o dużej zawartości orzechów i innych produktów bogatych w omega-3.
Wyniki badania pokazują też, że ryzyko przedwczesnej śmierci spada o 5 proc., jeśli spożycie kwasu omega-3 wzrasta o 1g dziennie (czyli około jednej łyżki oleju rzepakowego).
To nie wszystkie wnioski, jakie wysunęli badacze. Według uczonych spożywanie za dużej ilości kwasu omega-3 może mieć związek z wyższym ryzykiem zgonu z powodu choroby nowotworowej.
Naukowcy podzielili się wnioskami badań na łamach czasopisma „British Medical Journal”. Zaznaczyli jednak, że potrzebne są kolejne badania, aby w pełni potwierdzić związek między spożywaniem kwasu omega -3 a ryzykiem przedwczesnej śmierci.
Polecany artykuł: