Nasz mózg uwielbia keczup. Dlaczego tak się dzieje?

2021-11-30 13:44
W czym tkwi sekret keczupu?
Autor: Getty Images

Wiele z nas nie wyobraża sobie potraw bez keczupu. Dlaczego ten sos pomidorowy tak smakuje? Wyjaśnienie naukowe jest zaskakujące!

Keczup jest to produkt spożywczy, który znajduje się prawie w każdej lodówce. Według zwolenników ten sos pomidorowy zdecydowanie ulepsza smak wielu potraw. Świetnie komponuje się z frytkami, makaronem czy mięsem. Ludzie wręcz go uwielbiają. Naukowcy sprawdzili, dlaczego tak jest!

Ketchup inaczej sos pomidorowy króluje jako dodatek do dań od bardzo dawna. Jego nazwa najprawdopodobniej pochodzi od słowa „kôe-chiap”, czyli od popularnego w Chinach sosu z marynowanej ryby. Europejscy kupcy pokochali ten sos i sprowadzili go na stary kontynent w XVII wieku.

Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Co wchodzi w skład ketchupu?

Z pozoru keczup ma prostą formułę. Zawiera w składzie: pomidory, cukier, ocet, sól i inne przyprawy. Pozbawiony jest barwników spożywczych. Jak głosi rozporządzenie regulujące kwestie dotyczące żywności, tymi dodatkami nie można wzbogacać produktów na bazie pomidorów (w tym soku pomidorowego).

Ostatnio ekspertka New York Timesa Gretchen Rubik wysunęła tezę, że keczup łaskocze nasz mózg. Jak wyjaśniła, jest to jeden z rzadkich produktów, które trafiają w pięć podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, czyli słodki, kwaśny, słony, gorzki i umami.

I w tym tkwi sekret keczupu, że po prostu pobudza wszystkie smaki. Dlatego, gdy spożywamy ten sos, odczuwamy pełnię szczęścia. Elizabeth Rozin, która jest autorką książek kulinarnych, określa keczup jako kuchenne esperanto i uniwersalny sos do wszystkiego.

Keczup to zdrowy produkt?

Jest naprawdę wiele produktów, w których wykorzystywane są pomidory. Są one przede wszystkim źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C. W keczupie znajdują się też takie składniki jak: cukier, ocet i sól, które odpowiadają za jego wyjątkowy smak.

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na listę składników keczupu, czyli im ma mniej konserwantów i cukru, tym lepiej. Sos bez konserwantów należy przechowywać w lodówce.

Można też zawsze spróbować przygotować w domu pyszny keczup.

Źródło: Biology Reporter

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.