Jak wspomagać odporność organizmu dietą? Poznaj rady dietetyka
Stan odżywiania ma duży wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Żywienie powinno wspierać funkcje komórek odpornościowych. Dzięki temu umożliwi to inicjowanie skutecznej odpowiedzi przeciwko patogenom, czyli bakteriom i wirusom oraz ograniczy ich wnikanie do organizmu. O tym, w jaki sposób wspomagać odporność organizmu dietą, w rozmowie z Eweliną Celejewską, naczelną Poradnika Zdrowie, opowiada dietetyk Kamila Pawłowska.
Do wsparcia układu odpornościowego przyczyniają się niemal wszystkie składniki diety. Kuczowa jest także podaż energii. Niektóre składniki mogą również zaszkodzić prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Istotna jest też kwestia niedoboru lub nadmiaru niektórych składników odżywczych. Niedobór selenu, cynku, witamin D, A, C oraz kwasów omega zaburzają prawidłowe odpowiedzi układu odpornościowego. Podobnie jest z nadmiarem składników odżywczych, zwłaszcza, gdy na własną rękę wspieramy się suplementami diety na odporność. Na pogorszenie odporności może mieć wpływ także zaburzenie mikroflory jelitowej.
Warto więc zadbać o to, by dieta była jak najmniej przetworzona. W wyborze produktów powinno się więc posiłkować piramidą zdrowego żywienia. Na szczególną uwagę zasługują warzywa i owoce, szczególnie te bogate w antyoksydanty. Na odporność pozytywny wpływ mają również kiszonki.
W odporności kluczową rolę odgrywa także witamina D. Ze względu na klimat, w którym żyjemy, w okresie jesienno-zimowym, utrzymanie jej na prawidłowym poziomie może okazać się nie lada wyzwaniem. Kto może być szczególnie narażony na niedobór witaminy D? Czy należy ją suplementować na własną rękę?
Kiedy należy skłonić się w kierunku badań na obniżenie odporności? Jak kontrolować poziom składników odżywczych w diecie? I wreszcie, co jeść, by wzmocnić naszą odporność? Na te i wiele innych pytań odpowiada dietetyk Kamila Pawłowska.
Porady eksperta
Polecany artykuł: