Dlaczego osoby z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym powinny spożywać tłuste ryby?

2021-03-09 14:10

Regularne spożywanie tłustych ryb może pomóc w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego. Osoby z grupy wysokiego ryzyka, czyli te, które są bardziej narażone na choroby serca lub udar mózgu powinni wprowadzić tłuste ryby do swojego jadłospisu. Jest to wynik badania przeprowadzonego przez amerykańskich naukowców.

Dlaczego osoby z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym powinny spożywać tłuste ryby?
Autor: Getty Images

Zespół amerykańskich naukowców z McMaster University w ramach przeprowadzonego badania doszedł do wniosku, że „spożywanie tłustych ryb przez osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego przyniesie znaczne korzyści ochronne”. Dlatego, że tłuste ryby (m.in. łosoś, makrela czy sardynka) są źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3. Są one skuteczną metodą zapobiegania m.in. zawałowi serca czy udarowi mózgu o około jedną szóstą u osób zaliczonych do grupy wysokiego ryzyka, które co tydzień jadły dwie porcje ryb bogatych w kwasy omega-3.

Badacze natomiast nie zauważyli żadnych korzyści ze spożycia tłustych ryb u osób, które nie mają problemów z chorobami układu sercowo-naczyniowego.

- Przeprowadzone badanie ma istotne implikacje dla wytycznych dotyczących spożycia ryb na całym świecie. Wskazuje ono, że zwiększenie spożycia ryb, a zwłaszcza ryb tłustych u pacjentów z chorobami naczyniowymi, może przynieść umiarkowane korzyści sercowo-naczyniowe – współautor badania prof. Andrew Mente.

Dodał, że pacjenci z niskim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, którzy spożywają tłuste ryby, mogą wciąż cieszyć się umiarkowaną ochroną przed między innymi zawałem serca czy udarem mózgu. Niemniej korzyści zdrowotne były mniej wyraźnie niż u pacjentów z grupy wysokiego ryzyka.

Więcej informacji o badaniu

Badanie zostało opublikowane na łamach czasopisma medycznego „JAMA Internal Medicine”. Wyniki oparto na danych pochodzących od prawie 192 tys. pacjentów z czterech badań, w tym około 52 tys. osób z chorobami układu krążenia. Jest to jedyne badanie, które zostało  przeprowadzone na pięciu kontynentach. Poprzednie analizy skupiały się głównie na Ameryce Północnej, Europie, Chinach i Japonii, z uwzględnieniem niewielkiej ilości informacji z innych regionów.

- Jest to zdecydowanie najbardziej zróżnicowane badanie dotyczące spożycia tłustych ryb i wyników zdrowotnych na świecie. Też jedyne badanie, które obejmuje wystarczającą liczbę danych z krajów o wysokim, średnim i niskim dochodzie ze wszystkich zamieszkanych kontynentów świata - powiedział współautor badania dr Salim Yusuf, profesor medycyny w Michael G. DeGroote School of Medicine i dyrektor wykonawczy Population Health Research Institute (PHRI).  

Analiza ta oparta została na danych pochodzących z kilku badań przeprowadzonych przez PHRI w ciągu ostatnich 25 lat. Badania te były finansowane przez Kanadyjski Instytut Badań Zdrowotnych (CIHR), kilka różnych firm farmaceutycznych, organizacje charytatywne m.in. Population Health Research Institute i Hamilton Health Sciences Research Institute.

Źródło: News Medical

Pierwsza pomoc: atak serca
Czy grozi ci udar mózgu?
Pytanie 1 z 7
Czy masz powyżej 55 lat?
Czy grozi ci udar - quiz

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki