Zespół amerykańskich naukowców z McMaster University w ramach przeprowadzonego badania doszedł do wniosku, że „spożywanie tłustych ryb przez osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego przyniesie znaczne korzyści ochronne”. Dlatego, że tłuste ryby (m.in. łosoś, makrela czy sardynka) są źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3. Są one skuteczną metodą zapobiegania m.in. zawałowi serca czy udarowi mózgu o około jedną szóstą u osób zaliczonych do grupy wysokiego ryzyka, które co tydzień jadły dwie porcje ryb bogatych w kwasy omega-3.
Badacze natomiast nie zauważyli żadnych korzyści ze spożycia tłustych ryb u osób, które nie mają problemów z chorobami układu sercowo-naczyniowego.
- Przeprowadzone badanie ma istotne implikacje dla wytycznych dotyczących spożycia ryb na całym świecie. Wskazuje ono, że zwiększenie spożycia ryb, a zwłaszcza ryb tłustych u pacjentów z chorobami naczyniowymi, może przynieść umiarkowane korzyści sercowo-naczyniowe – współautor badania prof. Andrew Mente.
Dodał, że pacjenci z niskim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, którzy spożywają tłuste ryby, mogą wciąż cieszyć się umiarkowaną ochroną przed między innymi zawałem serca czy udarem mózgu. Niemniej korzyści zdrowotne były mniej wyraźnie niż u pacjentów z grupy wysokiego ryzyka.
Więcej informacji o badaniu
Badanie zostało opublikowane na łamach czasopisma medycznego „JAMA Internal Medicine”. Wyniki oparto na danych pochodzących od prawie 192 tys. pacjentów z czterech badań, w tym około 52 tys. osób z chorobami układu krążenia. Jest to jedyne badanie, które zostało przeprowadzone na pięciu kontynentach. Poprzednie analizy skupiały się głównie na Ameryce Północnej, Europie, Chinach i Japonii, z uwzględnieniem niewielkiej ilości informacji z innych regionów.
- Jest to zdecydowanie najbardziej zróżnicowane badanie dotyczące spożycia tłustych ryb i wyników zdrowotnych na świecie. Też jedyne badanie, które obejmuje wystarczającą liczbę danych z krajów o wysokim, średnim i niskim dochodzie ze wszystkich zamieszkanych kontynentów świata - powiedział współautor badania dr Salim Yusuf, profesor medycyny w Michael G. DeGroote School of Medicine i dyrektor wykonawczy Population Health Research Institute (PHRI).
Analiza ta oparta została na danych pochodzących z kilku badań przeprowadzonych przez PHRI w ciągu ostatnich 25 lat. Badania te były finansowane przez Kanadyjski Instytut Badań Zdrowotnych (CIHR), kilka różnych firm farmaceutycznych, organizacje charytatywne m.in. Population Health Research Institute i Hamilton Health Sciences Research Institute.
Źródło: News Medical
Polecany artykuł:
Porady eksperta