Dieta jako lek przeciw starzeniu się? Ta wiadomość cię zaskoczy
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Sydney wykazało, w jaki sposób dieta może radykalnie wpłynąć na wiele procesów zachodzących w naszych komórkach, w tym także na procesy starzenia.
Czy dieta oraz poszczególne składniki, które wchodzą w jej skład, mogą mieć silniejszy wpływ dla zdrowia niż przyjmowane leki? Naukowcy twierdzą, że tak. Ich odkrycia mogą przyczynić się do zrozumienia mechanizmów łączących to, co jemy z tym, jak się starzejemy.
Dieta według badaczy jest potężnym lekiem, jednak stosowane preparaty także mogą działać na te same ścieżki biochemiczne, co składniki odżywcze, ale jak podkreślają autorzy badania - obecnie stosowane leki podawane są bez rozważenia, czy i jak mogą wchodzić w reakcje z dietą.
Eksperci, biorąc pod uwagę fakt, że ludzie dzielą zasadniczo te same ścieżki sygnalizacji składników odżywczych, co myszy, przeprowadzili badanie na gryzoniach, którego wyniki sugerują, że ludzie mogliby uzyskiwać większą wartość ze zmiany diety, by poprawić zdrowie metaboliczne, niż przyjmując analizowane leki.
Badacze mogli przeanalizować, w jaki sposób mieszaniny i interakcje różnych składników odżywczych mogą wpływać na zdrowie oraz występowanie różnych chorób. Udało się to dzięki porównaniu 40 różnych terapii charakteryzujących się odmiennymi poziomami tłuszczu, węglowodanów i białek, a także zawartościami kalorii oraz przyjmowanymi lekami.
Przeprowadzone badanie wykazało, że odżywianie z uwzględnieniem równowagi makroskładników i kalorii ma większy wpływ na starzenie się i zdrowie metaboliczne niż trzy leki, powszechnie wykorzystywane w leczeniu różnych chorób, np. cukrzycy.
Porównanie, którego dokonali badacze wykazało, że skład diety w przypadku chorób takich jak cukrzyca czy różnego rodzaju schorzenia związane z układem sercowo-naczyniowym, może mieć znacznie silniejszy wpływ niż zażywane leki, które w dużej mierzy tłumiły reakcje komórek.
Określona kombinacja tłuszczów, węglowodanów i białek może odgrywać ochronną rolę przeciwko procesowi starzenia się komórek oraz wystąpienia otyłości, chorób układu krążenia, dysfunkcji układu odpornościowego czy schorzeń metabolicznych.
Okazało się także, że spożycie kalorii oraz makroelementów ma silny wpływ na wątrobę – nie tylko na szlaki metaboliczne, ale także na fundamentalne procesy kontrolujące sposób funkcjonowania komórek, a także powiązane z ich starzeniem. Grupie badaczy udało się ustalić, że ilość spożywanego białka wpływa na aktywność mitochondriów, które są częścią komórek wytwarzających energię.
Porównując leki, badaczom udało się ustalić, że preparaty działały głównie w celu stłumienia metabolicznej odpowiedzi komórek na dietę. Jeden zbadany przez nich lek miał większy wpływ na zmiany w komórkach, które były spowodowane węglowodanami i tłuszczem, podczas gdy nowotwór i inny lek na cukrzycę blokowały wpływ białka na mitochondria.
Autorzy analiz podkreślają, że choć ich badanie jest bardzo złożone, pokazuje, jak istotna jest jednoczesna analiza wielu różnych diet, a nie tylko porównywanie kilku. Nowe podejście według badaczy jest jedynym sposobem umożliwiającym przegląd interakcji pomiędzy dietą, fizjologią i zdrowiem.
Polecany artykuł:
Porady eksperta