Co znajdziesz w parówce ze stacji benzynowej? Sprawdzono, ile jest w niej mięsa
Hot-dogi ze stacji benzynowych są dla niektórych kierowców pierwszym wyborem, kiedy w trasie zgłodnieją. Z czego jednak są one zrobione? Zanim wybierzemy te przekąskę, warto dowiedzieć się co dokładnie będziemy jeść.
Dla wszystkich tych, którzy zastanawiali się, co znajduje się w składach parówek, które lądują w naszych hot-dogach ze stacji benzynowych, "Fakt" postanowił to sprawdzić. Odwiedzili oni stacje znajdujące się w okolicach Bydgoszczy i poprosili o udostępnienie składów.
Oto czego się dowiedzieli:
Hot-dog na stacji BP, w parówce berlinka było:
- 51 proc. mięsa wieprzowego
- woda
- 20 proc. mięsa z kurczaka
- sól
- białko wieprzowe kolagenowe,
- stabilizatory (E451, E450),
- wzmacniacz smaku (E621)
- glukoza, skrobia modyfikowana, przyprawy, ekstrakty przypraw, substancja konserwująca.
W Hot-dogu na stacji Cirkle K w parówce znalazły się:
- 33 proc. mięsa wieprzowego
- 22 proc. mięsa wołowego
- woda
- skrobia ziemniaczana
- skórki wieprzowe
- sól spożywcza, tłuszcz wieprzowy, dekstroza, błonnik ziemniaczany, cebula suszona, przyprawy, ekstrakty przypraw, substancja konserwująca.
W kiełbasce włoskiej na stacji Shell znajduje się:
- 85 proc. mięsa wieprzowego
- woda
- sól
- skrobia modyfikowana, błonniki roślinne (pszenny bezglutenowy, marchwiowy), przyprawy, pomidory suszone, regulator kwasowość: cytrynian sodu, kwas jabłkowy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, cukier, glukoza, aromaty, stabilizatory, zioła, cukier karmelizowany, przeciwutleniacz, substancją konserwująca: azotyn sodu.
Na stacji Moya w kabanosie XXL znajduje się:
- mięso wieprzowe
- mięso wołowe
- woda
- skrobia kukurydziana, sól, błonnik pszenny bezglutenowy, przyprawy, stabilizatory, cukier, ekstrakty przypraw, aromaty, wzmacniacz smaku, regulator kwasowości, przeciwutleniacz.
Na stacji MOL w parówce znajdziemy natomiast:
- 74 proc. mięsa wieprzowego
- wodę
- skrobię ziemniaczaną
- koncentrat białka sojowego
- błonnik pszenny bezglutenowy, aromat, glukoza, regulator kwasowości, stabilizatory, wzmacniacz smaku, substancja konserwująca
Jak można się dowiedzieć, stacje paliw Orlen nie informują o dokładnym składzie swoich parówek. Twierdzą natomiast, że zawiera ona 90 proc. mięsa pochodzącego z polskich hodowli oraz konserwant: azotyn sodu.
Szkodliwość przetworzonej żywności. Eksperci nie mają wątpliwości
Wysoko przetworzona żywność, a w szczególności żywność ultra przetworzona, ma znikomą wartość odżywczą, która dostarcza jedynie cukru, soli, niskiej jakości tłuszczu oraz kalorii.
Nie da się uryć, że zdrowa dieta będzie się opierała na produktach o niskim stopniu przetworzenia i produktach o krótkim składzie. Połączono ją bowiem z długością życia i zmniejszeniem ryzyka chorób serca, otyłości i cukrzycy.
Badania wykazały związek pomiędzy konsumpcją żywności ultra przetworzonej a otyłością, wyższą glikemią na czczo, zespołem metabolicznym, wzrostem cholesterolu całkowitego i LDL oraz ryzykiem nadciśnienia.