10 produktów spożywczych bogatych w składniki odżywcze - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
1. Łosoś

1. Łosoś

Nie wszystkie ryby są sobie równe. Tłuste rodzaje ryb zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Łosoś zawiera także ogromną ilość składników odżywczych. 100 g dzikiego łososia zawiera 2,8 g kwasów omega-3 oraz dużą ilość cennych witamin i minerałów – magnezu, selenu, potasu i witamin z grupy B.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
2. Ziemniaki

2. Ziemniaki

Ziemniaki zawierają prawie każdy składnik odżywczy potrzebny człowiekowi. Są bardzo sycące i zawierają wiele potasu, żelaza, miedzi, manganu, witaminy C.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
3. Wątroba

3. Wątroba

Ze wszystkich rodzajów podrobów to wątroba jest najbardziej odżywcza. W 100 g porcji wątróbki wołowej znajdują się witaminy B12, B5, B6, B2, A, kwas foliowy, miedź, żelazo, fosfor, selen, cynk.

Autor: GettyImages
Rozwiń
4. Skorupiaki

4. Skorupiaki

Skorupiaki należą do najbardziej pożywnych pokarmów na świecie, ale większość ludzi rzadko je spożywa. Małże to jedno z najlepszych istniejących źródeł witaminy B12, mają także wiele witaminy C, potasu, żelaza i selenu. Ostrygi to także bardzo pożywne produkty bogate w cynk, miedź, witaminę B12 i D.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
5. Żółtka jaj

5. Żółtka jaj

Są jednym z najbardziej pożywnych produktów na świecie. Mają wiele witamin i minerałów, zawierają zdrowe tłuszcze, są bogate w luteinę i zeaksantynę – przeciwutleniacze mogące chronić oczy i zmniejszać ryzyko chorób z nimi związanych, np. zaćmę. Całe jaja nazywane są multiwitaminami natury.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
6. Sardynki

6. Sardynki

Sardynki podobnie jak inne tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są zdrowe dla serca. Zawierają prawie każdy składnik odżywczy potrzebny człowiekowi, a przede wszystkim białko, wapń, witaminę D i B12.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
7. Jarmuż

7. Jarmuż

Spośród wszystkich zielonych warzyw liściastych to właśnie jarmuż ma najwięcej cennych składników. W 100 g jarmużu znajdziemy 2 g błonnika, 3 g białka, duże ilości potasu, magnezu, wapnia, miedzi, manganu. Zawiera tylko 50 kalorii, a to świetne źródło witamin – C, A i K1.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
8. Czosnek

8. Czosnek

Czosnek ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest źródłem witamin C, B1, B6, a także minerałów – wapnia, miedzi, potasu, selenu i manganu. Czosnek zawiera też allicynę, która może wpływać na obniżenie krwi, a także poziomu złego cholesterolu.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
9. Jagody

9. Jagody

W porównaniu z innymi pokarmami jagody są pełne przeciwutleniaczy, w tym antocyjanów, które uszczelniają naczynia krwionośne, dzięki czemu pozytywnie działają na układ krążenia. Jagody są także bogate w różne związki roślinne, a niektóre z nich mogą pozytywnie oddziaływać na mózg. Zawierają błonnik, selen, cynk, mangan oraz witaminę C, A i B.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
10. Ciemna czekolada

10. Ciemna czekolada

Ciemna czekolada bogata w kakao jest naładowana błonnikiem, magnezem, żelazem, manganem, miedzią. To także dobre źródło przeciwutleniaczy. Jej spożywanie ma wiele korzyści zdrowotnych – poprawia przepływ krwi, obniża ciśnienie tętnicze i usprawnia funkcje mózgu. Pamiętaj, żeby wybierać czekoladę o zawartości co najmniej 70 proc. kakao. Najlepiej zawierającą 85 proc. i więcej tego cennego składnika.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Powrót
łosoś
ziemniaki
wątróbka
małże
żółtka jaj
sardynki
jarmuż
czosnek
jagody
ciemna
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email