Kamica moczanowa: leczenie
Leczenie kamicy moczanowej jest łatwe, bo kamienie można rozpuścić, podając odpowiednie tabletki. Stosuje się też środki alkalizujące mocz, np. wodorowęglan sodowy.
Kamica moczanowa: dieta
Dieta wspomagająca leczenie kamicy moczanowej musi zmniejszyć kwasowość  moczu. Można to osiągnąć, jedząc potrawy mleczne, duże ilości warzyw i  owoców. 
Ograniczyć trzeba produkty zawierające puryny, czyli:
- podroby
 - wywary,galarety, sosy mięsne
 - sardynki i śledzie
 - z roślin zaś groch, fasolę, soczewicę, bób, grzyby.
 - kakao, kawę i herbatę.
 
Unikać należy:
- mięsa wieprzowego
 - mięsa wołowego
 - baraniny.
 
W diecie wspomagającej leczenie kamicy moczanowej polecany jest:
kurczak, indyk i cielęcina. Ich ilość w dziennej racji  pokarmowej nie powinna jednak przekraczać 150 g.
Pomocne są też napary z  ziół – liści borówki brusznicy, porzeczki czarnej, brzozy, korzenia  wilżyny i perzu.