Pięć zaskakujących właściwości witaminy D. Pomaga schudnąć, zmniejszych bół miesiączkowy i nie tylko

2025-12-12 15:48

O tym, że witamina D jest fundamentem zdrowych kości, słyszeli wszyscy. Ale jej rola sięga znacznie dalej! Receptory dla tej substancji ma niemal każda komórka. Chociaż reklamy skupiają się głównie na wapniu, jej zdolność do wspierania mięśni, łagodzenia bólu, a nawet wpływu na ciśnienie krwi i wagę czyni ją jednym z najcenniejszych składników dla zdrowia. Poznaj 5 zadań witaminy D, które zmieniają zasady gry, zwłaszcza jeśli walczysz z nadciśnieniem, częstymi infekcjami lub bolesnymi miesiączkami.

Żółte kapsułki z witaminą D leżące na otwartej dłoni, z zielonym, rozmazanym tłem. Zdjęcie ilustruje temat zdrowotnych właściwości witaminy D, o których więcej dowiesz się na Poradnik Zdrowie.

i

Żółte kapsułki z witaminą D leżące na otwartej dłoni, z zielonym, rozmazanym tłem. Zdjęcie ilustruje temat zdrowotnych właściwości witaminy D, o których więcej dowiesz się na Poradnik Zdrowie.

Witaminę D odkrył w 1922r  Adolf Windaus, niemiecki chemik, późniejszy laureat Nagrody Nobla. Już wtedy dowiedziono, że jest ona niezbędna dla zapobiegania krzywicy, choroby w ówczesnym okresie dość powszechnej. Dalsze badania przyniosły szereg innych informacji o jej właściwościach.

Przełomem było odkrycie, że receptory dla witaminy D obecne są w prawie wszystkich komórkach organizmu - znaczyło to bowiem, że jest ona dla nas znacznie ważniejsza, niż sądzono. Ale oprócz tych właściwości, które słyszymy w reklamach suplementów, ma ona również takie, o których zwykle się nie mówi - a warto o nich wiedzieć.

Witamina D wspiera pracę mięśni i ich siłę

Dowiedziono, że niski poziom witaminy D we krwi osłabia mięśnie, z kolei jej optymalny poziom ma kluczowe znaczenie dla utrzymania optymalnej masy mięśniowej. Wbrew pozorom jest to ważne nie tylko w siłowni czy dla osiągnięcia celów ćwiczeń fitness.

Witamina D, pomagając zwiększyć siłę mięśniową, może pomóc zapobiegać upadkom, które są powszechnym problemem wśród ludzi starszych i mogą prowadzić nawet do niepełnosprawności. Z badań wynika, że przyjmowanie od 700 do 1000 IU witaminy D dziennie zwiększa siłę i wytrzymałość mięśni, zmniejszając ryzyko upadków. 

Łagodzi ból miesiączkowy

Bolesne miesiączki to problem co najmniej połowy kobiet w wieku rozrodczym. Badacze są zadania, że głównym źródłem bólu są prostaglandyny syntetyzowane przez miesiączką z kwasów tłuszczowych omega-6.

Mimo, że z łagodzeniem bólu radzą sobie powszechnie dostępne niesteroidowe leki przeciwzapalne, niezbędna jest inna opcja terapeutyczna o mniejszej liczbie działań niepożądanych. Witamina D może zmniejszać częstotliwość i nasilenie bólu miesiączkowego, gdyż zmniejsza syntezę prostaglandyn.

Może pomóc schudnąć

Badania obserwacyjne pokazują, że osoby z nadwagą lub otyłością często mają niedobór witaminy D. Jednak jej rola sięga dalej niż tylko korelacja. Jako silny modulator metaboliczny, witamina D może poprawiać wrażliwość na leptynę (hormon odpowiedzialny za uczucie sytości) i zmniejszać przewlekły stan zapalny związany z otyłością.

Nowsze metaanalizy sugerują, że suplementacja witaminą D w połączeniu z dietą redukcyjną może przyczyniać się do większej redukcji obwodu talii i tłuszczu trzewnego w porównaniu do samej diety. Utrzymanie optymalnego poziomu witaminy D wspiera zatem skuteczność programu odchudzania.

Sprawdź, jakie są objawy niedoboru witaminy D

Wspiera leczenie nadciśnienia

Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko śmierci z powodu choroby układu krążenia, z kolei jej suplementacja może zmniejszyć zapadalność na pewne choroby serca. Związek między poziomem witaminy D we krwi a ciśnieniem tętniczym przeanalizowano w badaniu, w którym uczestniczyło 8155 pacjentów z nadciśnieniem i udowodnionym niedoborem wit. D.

Osoby te w ciągu roku miały zwiększyć poziom wit. D w surowicy do zakresu 40–60 ng / ml. W zależności od poziomu niedoboru otrzymywali indywidualne dawki wit. D (od 1000 do 20000 IU/dobę). Po roku 71 proc. pacjentów, którzy przyjmowali suplement, nie miało już nadciśnienia.

Wpływa na częstotliwość przeziębień i infekcji

Wirusy wywołujące grypę i przeziębienie sieją największe spustoszenie w miesiącach zimowych, słabną zaś, gdy jest cieplej. Ta sezonowość doprowadziła do hipotezy, że być może w zmniejszaniu liczby zakażeń swój udział ma witamina D, wytwarzana w skórze pod wpływem słońca (w miesiącach zimowych jej poziom jest najniższy - jeśli oczywiście nie jest suplementowana). By potwierdzić to twierdzenie, przeprowadzono szereg badań, w tym badanie wśród dzieci w wieku szkolnym w Japonii.

Badanie miało ocenić, czy codzienne przyjmowanie suplementów witaminy D mogłoby pomóc zapobiec sezonowej grypie. 340 dzieci przyjmowało ją przez cztery miesiące w szczycie zimowego sezonu grypowego: połowa dzieci otrzymywała tabletki zawierające 1200 IU witaminy D, druga połowa zaś placebo. 

Badacze odkryli, że częstość występowania grypy typu A w grupie, która przyjmowała witaminę D była o około 40% niższa niż w grupie placebo (nie było jednak istotnych różnic w przypadku grypy typu B). Inna metaanaliza wykazała, że codzienna suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko ostrych infekcji dróg oddechowych, co jest szczególnie widoczne u osób z dużym jej niedoborem.

Skąd pobierać witaminę D?

Chociaż głównym źródłem witaminy D jest słońce i suplementacja, pewne ilości tej witaminy znajdziemy również w pożywieniu. Najbogatsze w nią są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, śledź czy sardynki. W mniejszych ilościach występuje w żółtkach jaj, wątróbce oraz niektórych produktach wzbogacanych, np. mleku czy płatkach śniadaniowych. Niestety, sama dieta zazwyczaj nie jest w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na witaminę D, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dlatego tak ważne jest łączenie odpowiedniej diety z kontrolowaną ekspozycją na słońce (w sezonie letnim) i suplementacją (przez cały rok).

Objawy niedoboru witaminy D GALERIA