Nalewka z derenia - właściwości. Jak zrobić dereniówkę? Na co pomaga? Przepis

2023-09-29 18:54

Wypróbuj przepis na nalewkę z derenia jadalnego! Roślina ceniona ze względu na walory ozdobne, w innych rejonach świata znana jest z właściwości leczniczych. Dereń jadalny działa antyseptycznie i zawiera znaczące ilości witaminy A, C i P. W medycynie ludowej nalewkę z derenia uważa się za jeden z najskuteczniejszych leków przeciwgorączkowych.

LECZNICZA NALEWKA z derenia jadalnego. Przepis
Autor: Thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Nalewka z derenia - właściwości
  2. Na co pomaga nalewka z derenia jadalnego?
  3. Kiedy zbierać dereń na nalewkę?
  4. Nalewka z derenia z pestkami czy bez?
  5. Czy mrozić dereń na nalewkę?
  6. Dereniówka - składniki. Jak zrobić nalewkę z derenia?
  7. Nalewka z derenia na spirytusie - przepis

Dereń jadalny (Cornus mas) jest dużym krzewem rozrastającym się nawet do 7 m. W stanie dzikim w Polsce już się go prawie nie spotyka.

Nalewka z derenia - właściwości

Owoce, przypominające kształtem śliwki, można zbierać od końca lipca do października. Zawierają dużo witaminy C i kiedyś leczono nimi szkorbut. Nalewka z derenia ma szlachecki rodowód. Krzewy sadzono w dworskich ogrodach i z owoców robiono dereniówkę – lekko kwaskowy trunek o koralowej barwie.

Na co pomaga nalewka z derenia jadalnego?

Nalewka z derenia wzmacnia odporność ze względu na dużą dawkę witaminy C. Poza tym może być stosowana do zatrzymania biegunki, a jej moczopędne właściwości są pomocne w infekcjach dróg moczowych. Ponadto działa antybakteryjnie i rozgrzewająco.

Kiedy zbierać dereń na nalewkę?

Dereń jadalny kwitnie na przełomie marca i kwietnia, ale na owoce trzeba trochę poczekać. Muszą być czerwone i miękkie, najlepszym terminem na zbiory jest okres od lipca do października.

Nalewka z derenia z pestkami czy bez?

Przygotowując nalewkę, nie trzeba drylować wcześniej owoców. Warto jednak ponakłuwać każdy z nich. Puszczają więcej soku i nalewka jest o wiele smaczniejsza.

Czy mrozić dereń na nalewkę?

Tak. Zdecydowanie można mrozić owoce derenia na nalewkę. Dzięki temu później będą nieco mniej cierpkie.

lecznicza_nalewka_z_derenia_jadalnego.jpg
Autor: archiwum poradnikzdrowie.pl

miesięcznik "Zdrowie"

Dereniówka - składniki. Jak zrobić nalewkę z derenia?

• 1 kg owoców derenia jadalnego

• 5 łyżek suszonych czarnych jagód

• 0,5–1 kg cukru

• 1 l spirytusu 96 proc.

Nalewka z derenia na spirytusie - przepis

1. Owoce opłucz i osącz, zalej spirytusem, postaw w cieple.

2. Co 2–3 dni wstrząsaj słojem.

3. Po 4–6 tygodniach zlej spirytus, przechowuj go w lodówce. Owoce zasyp cukrem, wstrząsaj co kilka dni, czekając, aż cały się rozpuści.

4. Zlej sok z derenia, połącz go ze spirytusem i odstaw do sklarowania na tydzień.

5. Przefiltruj, przelej do butelek i postaw w zimnym miejscu na pół roku.