LECZNICZA NALEWKA z derenia jadalnego. Przepis
Wypróbuj przepis na nalewkę z derenia jadalnego! Roślina ceniona ze względu na walory ozdobne, w innych rejonach świata znana jest z właściwości leczniczych. Dereń jadalny działa antyseptycznie i zawiera znaczące ilości witaminy A, C i P. W medycynie ludowej nalewkę z derenia uważa się za jeden z najskuteczniejszych leków przeciwgorączkowych.

Spis treści
Dereń jadalny (Cornus mas) jest dużym krzewem rozrastającym się nawet do 7 m. W stanie dzikim w Polsce już się go prawie nie spotyka.
Właściwości lecznicze nalewki z derenia jadalnego
Owoce, przypominające kształtem śliwki, można zbierać od końca lipca do października. Zawierają dużo witaminy C i kiedyś leczono nimi szkorbut. Nalewka z derenia ma szlachecki rodowód. Krzewy sadzono w dworskich ogrodach i z owoców robiono dereniówkę – lekko kwaskowy trunek o koralowej barwie.
miesięcznik "Zdrowie"Składniki dereniówki
• 1 kg owoców derenia jadalnego
• 5 łyżek suszonych czarnych jagód
• 0,5–1 kg cukru
• 1 l spirytusu 96 proc.
Przepis na nalewkę z derenia jadalnego
1. Owoce opłucz i osącz, zalej spirytusem, postaw w cieple.
2. Co 2–3 dni wstrząsaj słojem.
3. Po 4–6 tygodniach zlej spirytus, przechowuj go w lodówce. Owoce zasyp cukrem, wstrząsaj co kilka dni, czekając, aż cały się rozpuści.
4. Zlej syrop, połącz go ze spirytusem i odstaw do sklarowania na tydzień.
5. Przefiltruj, przelej do butelek i postaw w zimnym miejscu na pół roku.
