LECZNICZA NALEWKA z derenia jadalnego. Przepis

2015-09-15 7:55

Wypróbuj przepis na nalewkę z derenia jadalnego! Roślina ceniona ze względu na walory ozdobne, w innych rejonach świata znana jest z właściwości leczniczych. Dereń jadalny działa antyseptycznie i zawiera znaczące ilości witaminy A, C i P. W medycynie ludowej nalewkę z derenia uważa się za jeden z najskuteczniejszych leków przeciwgorączkowych.

LECZNICZA NALEWKA z derenia jadalnego. Przepis
Autor: Thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Właściwości lecznicze nalewki z derenia jadalnego
  2. Składniki dereniówki

Dereń jadalny (Cornus mas) jest dużym krzewem rozrastającym się nawet do 7 m. W stanie dzikim w Polsce już się go prawie nie spotyka.

Właściwości lecznicze nalewki z derenia jadalnego

Owoce, przypominające kształtem śliwki, można zbierać od końca lipca do października. Zawierają dużo witaminy C i kiedyś leczono nimi szkorbut. Nalewka z derenia ma szlachecki rodowód. Krzewy sadzono w dworskich ogrodach i z owoców robiono dereniówkę – lekko kwaskowy trunek o koralowej barwie.

Składniki dereniówki

• 1 kg owoców derenia jadalnego

• 5 łyżek suszonych czarnych jagód

• 0,5–1 kg cukru

• 1 l spirytusu 96 proc.

Przepis na nalewkę z derenia jadalnego

1. Owoce opłucz i osącz, zalej spirytusem, postaw w cieple.

2. Co 2–3 dni wstrząsaj słojem.

3. Po 4–6 tygodniach zlej spirytus, przechowuj go w lodówce. Owoce zasyp cukrem, wstrząsaj co kilka dni, czekając, aż cały się rozpuści.

4. Zlej syrop, połącz go ze spirytusem i odstaw do sklarowania na tydzień.

5. Przefiltruj, przelej do butelek i postaw w zimnym miejscu na pół roku.

lecznicza_nalewka_z_derenia_jadalnego.jpg
Autor: archiwum poradnikzdrowie.pl
miesięcznik "Zdrowie"