Lecznicza nalewka z tarniny [PRZEPIS]

2015-09-23 8:19

Nalewka z tarniny to jedna z propozycji na zachowanie walorów leczniczych tej rośliny przez cały rok. Tarnina jest rośliną nieco już zapomnianą, dawniej jednak często wykorzystywana była w leczeniu biegunki, krwotoków wewnętrznych i nieżytów żołądka. Zobacz, jak zrobić nalewkę z tarniny.

Lecznicza nalewka  z tarniny [PRZEPIS]
Autor: Thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Właściwości lecznicze owoców tarniny:
  2. Składniki na tarninówkę:
  3. Przepis na nalewkę z tarniny:

Tarnina (Prunus spinosa) to pierwotna odmiana śliwy tworzy gęste zarośla na podmokłych łąkach i skrajach lasów. Jej gałązki mają charakterystyczne długie ciernie.

Owoce dojrzewają pod koniec lata. Pod granatową skórką z niebieskawym nalotem kryje się zielony, cierpko-gorzki miąższ.

Właściwości lecznicze owoców tarniny:

Zawiera m.in. garbniki, przeciwutleniacze, witaminę C i prowitaminę A. Działa przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo.

Uwaga: pestki zawierają sporo cyjanowodoru (od 3 do 6 proc.). Nie wolno ich ani rozgryzać, ani połykać.

Na nalewkę najlepiej zbierać owoce po pierwszych przymrozkach (lub włożyć na dobę do zamrażarki).

Składniki na tarninówkę:

• 1 kg owoców tarniny

• 0,5 l spirytusu 96 proc.

• 0,5 l wódki 40 proc.

• szklanka cukru

Przepis na nalewkę z tarniny:

1. Owoce opłucz, osącz, zalej alkoholem.

2. Trzymaj przez miesiąc w ciepłym, ciemnym miejscu, co 2–3 dni wstrząsając.

3. Zlej alkohol, wstaw do lodówki.

4. Owoce zasyp cukrem, przechowuj w cieple, aż utworzy się syrop.

5. Połącz go z alkoholem, po tygodniu przefiltruj i rozlej do butelek.

6. Nalewka powinna dojrzewać chociaż 3 miesiące.

miesięcznik "Zdrowie"