Spis treści
Aronię (Aronia melanocarpa) sprowadzono z Ameryki i w Polsce nie rośnie w stanie dzikim, ale to kwestia czasu. Aronia świetnie się czuje w naszym klimacie i przyroda zadba o to, by z upraw przeniosła się w naturalne środowisko.
Właściwości lecznicze aronii
Owoce zbiera się pod koniec lata i jesienią. Zawierają mnóstwo antocyjanów – substancji barwnikowych o wybitnych właściwościach zdrowotnych. Wzmacniają naczynia krwionośne, chronią przed zawałem, pomagają przy nadciśnieniu i niedokwaśności żołądka.
Jakie są właściwości lecznicze aronii?
Składniki na nalewkę z aronii:
• 1,5 kg owoców aronii
• 0,5 kg cukru
• laska wanilii
• kawałek imbiru
• 1 l wódki 40 proc.
• 0,25 l spirytusu 96 proc.
Przepis na aroniówkę:
1. Owoce umyj, osącz, wysyp na papierowy ręcznik, potem starannie usuń ogonki oraz szypułki.
2. Dodaj cukier, laskę wanilii, imbir, zalej alkoholem.
3. Odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 3–4 tygodnie.
4. Przecedź, po tygodniu przefiltruj, przelej do butelek, zakorkuj, postaw w chłodzie na pół roku.
miesięcznik "Zdrowie"