Trądzik może mieć więcej skutków niż myślisz. Zaburzenia odżywiania to jeden z nich

2025-05-10 9:19

Trądzik kojarzy się głównie z okresem dojrzewania, ale coraz częściej dotyka także dorosłych. To nie tylko problem estetyczny - może negatywnie wpływać na samoocenę i relację z jedzeniem. Nowe badania wskazują, że osoby zmagające się z trądzikiem częściej narażone są na zaburzenia odżywiania.

Trądzik może mieć więcej skutków niż myślisz. Zaburzenia odżywiania to jeden z nich
Autor: Getty Images

Trądzik a zaburzenia odżywiania

Trądzik to przewlekła choroba skóry, która objawia się zaskórnikami, krostami i stanami zapalnymi, najczęściej w obrębie twarzy, pleców i klatki piersiowej. Powstaje w wyniku nadmiernego wydzielania sebum, zatkania ujść gruczołów łojowych i namnażania się bakterii.

Choć najczęściej dotyczy osób w okresie dojrzewania, może występować również u dorosłych - zwłaszcza kobiet. Okazuje się, że wówczas schorzenie to jest podwójnie niebezpieczne.

Uporczywe zmiany skórne nie tylko obniżają samoocenę, ale jak wynika z najnowszych badań mogą również zwiększać ryzyko wystąpienia zaburzeń odżywiania. To nowe, istotne spojrzenie na wpływ przewlekłych problemów dermatologicznych na zdrowie psychiczne pacjentów.

W jednej z najnowszych prac naukowych, opublikowanych w Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, badacze udowodnili, że dorośli pacjenci z trądzikiem są znacznie bardziej narażeni na rozwój zaburzeń odżywiania. W porównaniu do osób bez tego problemu skórnego ryzyko wzrasta aż 2,4-krotnie.

Odkryliśmy, że trądzik wiąże się z większym prawdopodobieństwem występowania zaburzeń odżywiania u osób dorosłych w całych Stanach Zjednoczonych

- powiedział współautor badania dr Jeffrey Cohen, dyrektor Psoriasis Treatment Program w Yale School of Medicine.

Wniosek ten pokazuje, że trądzik może oddziaływać nie tylko na wygląd zewnętrzny, ale też na psychikę i sposób, w jaki dana osoba postrzega jedzenie. Co istotne, naukowcy zauważyli, że nawet po uwzględnieniu wcześniejszych problemów psychicznych i trudności z akceptacją własnego ciała, ryzyko zaburzeń odżywiania u osób z trądzikiem nadal było wyraźnie podwyższone - aż o 65 procent.

Nasze odkrycia pomogą lekarzom opiekującym się osobami z trądzikiem zwracać uwagę na objawy zaburzeń odżywiania, aby zapewnić pacjentom holistyczną i wszechstronną opiekę

- dodał Cohen.

To podejście może mieć kluczowe znaczenie dla właściwego leczenia trądziku i związanych z nim problemów.

Sposoby na walkę z trądzikiem
Poradnik Zdrowie Google News

Trądzik a psychika - błędne koło samooceny

W analizie uwzględniono dane pochodzące od blisko 7400 dorosłych pacjentów cierpiących na trądzik, które porównano z wynikami ponad 207 000 osób bez tego schorzenia. Badanie nie tylko pokazało wyraźny związek między trądzikiem a problemami z odżywianiem, ale również rzuciło światło na mechanizmy psychologiczne mogące leżeć u podstaw tych zależności.

Nasze odkrycia potwierdzają znaczenie trądziku jako potencjalnego czynnika ryzyka zaburzeń odżywiania

- napisali badacze.

Naukowcy zauważyli, że u osób z istniejącymi już predyspozycjami psychologicznymi trądzik może stanowić impuls do pogłębienia się problemów z postrzeganiem własnego ciała. Może prowadzić do nadmiernego skupiania się na wyglądzie, zniekształconego obrazu własnej sylwetki i podejmowania niezdrowych zachowań związanych z jedzeniem.

U pacjentów, u których występują czynniki ryzyka psychologicznego, trądzik może działać jako bodziec, który jeszcze bardziej nasila obawy dotyczące wyglądu i wyzwala błędy poznawcze (np. przecenianie rozmiarów ciała) i zachowania (np. ograniczanie jedzenia), które teoretycznie leżą u podstaw rozwoju zaburzeń odżywiania

- stwierdzili eksperci.

Nierzadko takie osoby zaczynają unikać kontaktów społecznych, tracą pewność siebie, popadają w stany depresyjne, a w efekcie wybierają niezdrowe sposoby radzenia sobie z emocjami.

Trądzik nie tylko u nastolatków - dlaczego dorośli też są zagrożeni?

Wbrew powszechnym przekonaniom, trądzik nie dotyczy wyłącznie młodzieży. Coraz więcej osób dorosłych zmaga się z jego przewlekłą postacią nawet po 30. czy 40. roku życia. To właśnie dorosłe osoby zostały uwzględnione w omawianym badaniu, co czyni jego wnioski szczególnie istotnymi dla praktyki klinicznej.

Może to podkreślić znaczenie trądziku jako czynnika ryzyka zaburzeń odżywiania, a przyszłe badania powinny obejmować osoby w każdym wieku

- powiedział Cohen.

Choć badanie koncentrowało się na dorosłych powyżej 18. roku życia, autorzy nie wykluczają, że podobne mechanizmy psychologiczne mogą występować również u młodszych pacjentów. Dlatego tak ważne jest, by każdy, kto zauważa u siebie niepokojące objawy jak najszybciej skonsultował się ze specjalistą.

Zdecydowanie zachęcamy każdą osobę doświadczającą oznak lub objawów zaburzeń odżywiania, niezależnie od tego, czy dana osoba ma również trądzik, do poszukiwania profesjonalnej pomocy

- dodał.

Dbanie o zdrowie psychiczne powinno być traktowane na równi z leczeniem fizycznych objawów chorób skóry. Tylko kompleksowe podejście pozwoli zapobiec długofalowym skutkom, które mogą znacznie pogorszyć jakość życia pacjentów.