Mango na wysoki cukier? Naukowcy wyjaśniają, dlaczego to działa

2025-10-06 14:22

Czy słodki owoc może pomagać w kontroli poziomu cukru we krwi? Okazuje się, że tak. Badania z Florida State University pokazują, że mango – mimo swojej naturalnej słodyczy – może wspierać walkę z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. To efekt unikalnej kombinacji błonnika, mangiferyny i naturalnych cukrów, które korzystnie wpływają na wrażliwość komórek na insulinę. To odkrycie zmienia podejście do diety osób dbających o prawidłową glikemię.

Soczyste owoce mango na białym tle, w tym pokrojony w kostkę miąższ na drewnianej desce i całe owoce w wiklinowym koszu oraz obok. Ten obraz podkreśla zdrowotne właściwości mango dla osób z wysokim cukrem, o czym przeczytasz więcej na Poradnik Zdrowie.
Autor: insjoy Soczyste owoce mango na białym tle, w tym pokrojony w kostkę miąższ na drewnianej desce i całe owoce w wiklinowym koszu oraz obok. Ten obraz podkreśla zdrowotne właściwości mango dla osób z wysokim cukrem, o czym przeczytasz więcej na Poradnik Zdrowie.
  • Badania z Florida State University ujawniają, że mango może być skuteczniejsze w kontroli cukru niż przekąski typu light
  • Mango ma niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownym skokom glukozy we krwi
  • Eksperci wskazują, że unikalne połączenie błonnika i mangiferyny w mango poprawia wrażliwość komórek na insulinę
  • Regularne spożywanie tego owocu może znacząco zmniejszać insulinooporność
  • Czy osoby zagrożone cukrzycą muszą całkowicie rezygnować ze słodkich owoców?

Dlaczego słodkie mango może być lepszym wyborem niż przekąska „light”?

Okazuje się, że włączenie do diety owoców, nawet tych postrzeganych jako słodkie, może przynieść zaskakujące korzyści osobom, które chcą zadbać o prawidłowy poziom cukru we krwi. Jak donosi serwis Medical News Today, powołując się na badania z Florida State University, codzienne sięganie po świeże mango może wspierać organizm w profilaktyce cukrzycy typu 2 skuteczniej niż niektóre przekąski oznaczone jako „dietetyczne”.

W eksperymencie zestawiono ze sobą porcję mango, zawierającą naturalne cukry, z batonem musli o niższej zawartości cukru. Wyniki były nieoczekiwane, ponieważ to właśnie w grupie jedzącej mango zaobserwowano lepsze wskaźniki.

Potwierdzenie tych obserwacji można znaleźć w badaniu opublikowanym na łamach czasopisma „Foods”, o którym informuje zarówno Medical News Today, jak i naukowa baza danych PubMed Central (PMC). Wzięły w nim udział osoby w wieku od 50 do 70 lat ze zdiagnozowanym stanem przedcukrzycowym (czyli sytuacją, gdy poziom cukru jest już podwyższony, ale nie na tyle, by stwierdzić pełnoobjawową cukrzycę). Uczestnicy, którzy przez około pół roku codziennie jedli 300 gramów świeżego mango, zauważyli znaczącą poprawę w kontroli glikemii (stężenia glukozy we krwi) oraz zwiększoną wrażliwość na insulinę. Co ciekawe, ich poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c (wskaźnika, który obrazuje średni poziom cukru z ostatnich 2-3 miesięcy) pozostał stabilny, podczas gdy w grupie kontrolnej wzrósł.

Poradnik Zdrowie: Gadaj Zdrów, odc. 10, Cukrzyca

Dlaczego mango nie powoduje gwałtownych skoków cukru?

Jak to możliwe, że słodki owoc tak dobrze wpływa na gospodarkę węglowodanową? Sekret tkwi w jego unikalnym składzie. Jak wyjaśnia Medical News Today, mango zawiera całą konstelację naturalnych substancji, które wspierają organizm.

Kluczową rolę odgrywa tu błonnik pokarmowy, który działa niczym spowalniacz, uwalniając cukier do krwi stopniowo i łagodnie, co zapobiega jego gwałtownym skokom. Ponadto mango jest źródłem polifenoli, w tym cennego mangiferynu, którym przypisuje się działanie poprawiające wrażliwość komórek na insulinę. Nie bez znaczenia są też obecne w nim karotenoidy i witamina C, które pomagają wyciszać stany zapalne w organizmie, często towarzyszące problemom z cukrem.

Według danych serwisu Healthline, mango ma indeks glikemiczny (IG) na poziomie 51, co klasyfikuje je jako produkt o niskim IG, czyli taki, który nie powoduje gwałtownego wzrostu glukozy we krwi.

Co więcej, nie cały cukier zawarty w mango trafia od razu do krwiobiegu. Jak tłumaczy ekspert cytowany w „Women’s Health Magazine”, spora jego część to fruktoza, która jest w pierwszej kolejności przetwarzana w wątrobie, dzięki czemu jej wpływ na bieżący poziom glukozy jest ograniczony.

Potwierdzają to kolejne badania, między innymi te opublikowane w czasopiśmie „Nutrients” przez Illinois Institute of Technology. Wykazały one, że mango może znacząco zmniejszać insulinooporność (stan, w którym komórki organizmu stają się „głuche” na sygnały wysyłane przez insulinę). Z kolei inne doniesienia, opublikowane w „Current Developments in Nutrition”, pokazały, że po zjedzeniu mango poziom cukru i insuliny wzrasta wolniej niż po spożyciu niskotłuszczowych ciastek. Owoc ten podnosił także stężenie adiponektyny, czyli hormonu, który naturalnie pomaga uwrażliwiać organizm na działanie insuliny.

Miliony Polaków zagrożonych cukrzycą. Czy muszą rezygnować z owoców?

Przedstawione wyniki badań nabierają szczególnego znaczenia, gdy spojrzymy na skalę problemu cukrzycy w naszym kraju. Jak informuje portal Diabetyk.org.pl, powołując się na dane ze Zjazdu Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, w Polsce z cukrzycą zmaga się już około 3 milionów osób.

Co jeszcze bardziej niepokojące, szacuje się, że nawet 5 milionów Polaków może mieć stan przedcukrzycowy, a kolejne 1,5 miliona żyje z niezdiagnozowaną chorobą. Według prognoz Narodowego Funduszu Zdrowia, przytaczanych przez Polską Agencję Prasową, do 2030 roku liczba osób z cukrzycą w Polsce może wzrosnąć do ponad 4 milionów. To pokazuje, jak ważna jest świadoma profilaktyka i edukacja żywieniowa.

Warto podkreślić, że polskie zalecenia kliniczne, wydawane przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, wcale nie wykluczają owoców z diety. Jak tłumaczy Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, najważniejsze jest ograniczenie cukrów prostych pochodzących z żywności wysokoprzetworzonej, takiej jak słodycze, słodzone napoje czy białe pieczywo.

Naturalne cukry obecne w owocach to zupełnie inna kategoria. Polscy specjaliści zachęcają, by w diecie osób z zaburzeniami poziomu cukru pojawiały się szczególnie owoce o niskim indeksie i ładunku glikemicznym (czyli takie, które nie obciążają organizmu dużą dawką cukru naraz), na przykład owoce jagodowe. Sugeruje się również, by sięgać po owoce w formie surowej i wybierać te mniej dojrzałe. Mango, jedzone z umiarem i wkomponowane w zbilansowany posiłek, doskonale wpisuje się w te zasady, udowadniając, że zdrowa dieta może być nie tylko skuteczna, ale i smaczna.

Poradnik Zdrowie Google News