Iron Ferrozine - co to znaczy? [Porada eksperta]

Witam, czy mogłaby Pani mi powiedzieć, co to oznacza, kiedy ma się zbyt niskie Iron Ferrozine?

Porada internisty
Autor: Getty Images

Witam, Przytoczone przez panią słowa odnoszą się do oznaczenia poziomu żelaza we krwi, a badanie wykonano metodą kolorymetryczną z ferrozyną. Samo określenie metody oznaczania poziomu żelaza we krwi jest szczegółem natury technicznej, informacją dla lekarza potrzebną na przykład do porównania dwóch wyników badania, dzięki któremu lekarz wie czy badanie było wykonane ta sama metodą czy też inną metodą. Niski poziom żelaza występuje w różnych stanach chorobowych i jest następstwem takich stanów jak zbyt mała podaż żelaza w diecie, problemy z jego wchłanianiem w przewodzie pokarmowym lub nadmierna utrata na przykład wskutek krwawień. Najczęstszą przyczyną małej podaży w diecie jest stosowanie nieodpowiedniej diety zawierającej zbyt mało żelaza ( na przykład wskutek odchudzania się). Żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego jest wartościową formą podaży tego pierwiastka w diecie bowiem wchłania się ono lepiej z przewodu pokarmowego niż żelazo zawarte w produktach pochodzenia roślinnego. Na przykład żelazo z mięsa cielęcego wchłania się w 22%, z wątroby w 12%, z ryb w 11%, a żelazo zawarte w produktach roślinnych w 3-5%.Ta różnica spowodowana jest różną formą chemiczną żelaza. W produktach pochodzenia zwierzęcego występuje żelazo dwuwartościowe ( tzw. żelazo hemowe), a w produktach roślinnych żelazo trójwartościowe (tzw. żelazo niehemowe) . Poza żelazem aby była prawidłowa morfologia ważna jest też zawartość w naszej diecie innych związków w diecie takich jak kwas foliowy, witamina B12, miedź, kobalt. Powstawaniu niedoborowi żelaza może sprzyjać spożywanie produktów wysoko przetworzonych przemysłowo, które wskutek procesów technologicznych tracą witaminy oraz składniki mineralne. Produkty ze względu na zawartość żelaza dzielą się na takie, które zawierają jego niską ilość ( około 1mg /100 g produktu) i do tych produktów należą mleko, ziemniaki, owoce. Druga grupa to produkty o średniej zawartości żelaza ( od 1 do 4 mg/ 100 g produktu) i od tych produktów należą drób, mięso, kasze, warzywa. Trzecia grupa to produkty o wysokiej zawartości żelaza ( powyżej 4 mg/ 100 g produktu) i do tej grupy należą podroby oraz warzywa strączkowe. Do produktów zawierających dużo żelaza należy wątroba wieprzowa (18,7 mg/100g produktu), wątroba wołowa ( 9,4 mg/100 g produktu), fasola biała ( 6,9 mg/100 g produktu) oraz płatki owsiane (3,9 mg/100 g produktu). Należy podkreślić, że leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza polega przede wszystkim na leczeniu farmakologicznym ( polega na podawaniu preparatów żelaza oraz innych preparatów witaminowo- mineralnych) i odbywa się na zlecenie lekarza, dlatego też konieczne jest zgłoszenie się z wynikiem badania do lekarza który zlecił wykonanie tego oznaczenia. Leczenie dietetyczne niedoboru żelaza ma charakter wspomagający. W przypadku gdy przyczyna niedoboru żelaza jest jego nadmierna strata na przykład wskutek krwawienia ( u młodych kobiet najczęstszą przyczyną są obfite miesiączki) poza leczeniem uzupełniającym niedobór żelaza stosuje się leczenie przyczynowe powodujące usunięcie przyczyny prowadzącej do niedoboru żelaza. Gdy przyczyną niedoboru żelaza jest upośledzenie wchłaniania ustala się przyczynę upośledzenia i leczy schorzenie powodujące to zaburzenie. Jeżeli ma pani wykonane oznaczenie poziomu żelaza wspomnianą metodą kolorymetryczną z ferrozyną i wykazało ono niski poziom żelaza należy koniecznie zgłosić się do lekarza rodzinnego lub lekarza, który zlecił wykonanie tego badania, w celu dalszego leczenia. Leczenie niedokrwistości z niedoboru żelaza jest skuteczne i poprawa samopoczucia oraz wyników szybko następuje. Proszę nie zwlekać ze zgłoszeniem się do lekarza! Pozdrawiam Dr n.med. Krystyna Knypl

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Inne porady tego eksperta