Kwiaty czarnego bzu: zbieranie, właściwości i zastosowanie

2019-06-04 13:53 opracowanie ap

Kwiaty czarnego bzu osiągają wielkość talerzyków deserowych. Wyjątkowo pięknie pachną, mają też wiele substancji odżywczych. Sprawdź, kiedy i jak zbierać kwiaty bzu czarnego, jakie mają wartości odżywcze i jak je przechowywać i przetwarzać, by nie straciły cennych składników.

Kwiaty bzu czarnego mają wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych, które warto wykorzystać. Przygotowuje się z nich wina, nalewki, ocet i oleje, a baldachy smażone w cieście to prawdziwy przysmak.

Jak i kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?

Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca, przy ładnej pogodzie, najlepiej rano, zaraz po tym, jak odparuje rosa.

Kwiaty czarnego bzu, tak samo jak jego owoce, należy przerabiać zaraz po zerwaniu z krzaka. Do suszenia ich nie myjemy.

Baldachy powinny być w pełni rozwinięte, bez mszyc i zanieczyszczeń. Ścina się je nożycami ogrodowymi lub ostrym nożem. Pamiętaj, by nie ścinać wszystkich baldachów z jednego krzaka, bo zakłócisz naturalny wzrost i rozwój rośliny.


Ważne

Przechowywanie kwiatów bzu czarnego
Po ścięciu całych kwiatostanów zwiąż je w bukiety i susz powieszone pod sufitem szybko, ale ostrożnie, w ciepłym, przewiewnym miejscu. Możesz je również do suszenia rozłożyć na bawełnianych chustach lub w piekarniku w temperaturze nieprzekraczającej 40 st C przy otwartych drzwiczkach. Kwiaty bzu czarnego można również mrozić.

Zalety prozdrowotne czarnego bzu

Właściwości lecznicze kwiatów bzu czarnego

Kwiaty bzu czarnego:

  • działają wykrztuśnie
  • rozrzedzają katar
  • działają napotnie
  • mają działanie antywirusowe
  • chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych
  • wzmacniają odporność
  • działają moczopędnie
  • wzmacniają naczynia włosowate
  • stabilizują krwiobieg
  • uśmierzają ból, w tym ból głowy
  • chłodzą
  • działają oczyszczająco
  • wychwytują wolne rodniki
  • przyspieszają przemianę materii
  • przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy
  • łagodzą stany zapalne skóry

Substancje zawarte w kwiatach bzu czarnego

  • olejki eteryczne
  • flawonoidy
  • flawonole
  • glikozydy flawonolowe (m.in. rutyna)
  • n-parafiny
  • substancje nieorganiczne (mineralne)
  • kwasy fenolokarbonowe (kwas kumarynowy, kwas kawowy, kwas ferulowy)
  • sambunigryna (glikozyd kwasu pruskiego)
  • śluzy i garbniki
  • sterole
  • triterpeny
  • cholina - obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie; syntetyzowana jest składnikiem lekarstw na choroby wątroby i choroby nowotworowe

Prócz tego bez czarny jest bogaty w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk.

Źródło: Angela Martens "Czarny bez zdrowie z natury"; Ellen Heidböhmer "Czarny bez dla zdrowia i urody"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
iplnl
|

to jest kwiat ktory zamienia sie w czarne kulki

Roman
|

W kwiatach czarnego bzu spotykam mszyce jak ich się pozbyc

Gosia
|

Na zdjeciu jest wlasnie kwiat bzu czarnego. A według Ciebie jak ten kwiat wygląda?

anna
|

Nie czytam wogóle artykułu... Zdjęcie wprowadzające w błąd laików... To jest kwiat czarnego bzu??? Jakis żart...

Jam
|

Bzdura.Może niszczy się trochę wit.C,ale za to po blędowaniu składniki są bardziej przyswajalne i mniej obciąża organizm.

jojo
|

To w końcu kwiaty bzu chłodzą czy działają napotnie? Co za dureń napisał ten artykuł?

ktoś
|

to znaczy,że działa u Ciebie efekt placebo. Po zmiksowaniu i wygotowaniu nie ma tam już żadnych wartości. Plus jeszcze cukier... Każde miksowanie warzyw i owoców niszczy witaminy.

Danlot
|

Nasuszyłam kwiatów bzu czarnego. Wcześniej obcięłam króciutko, prawie same kwiaty. A teraz piję - ja to nazywam Napój Bogów. Przepis - kwiaty bzu +plasterek imbiru + plasterek cytryny, zalewam to wrzątkiem.
Jak ostygnie dodaje miodu.

jool
|

kwiaty bzu sa jadalne spozywalem posilek z nich byly upieczone ewentualnie smazone szukaj w kuchni niemieckiej

Stanislaus Pyttel
|

Napój z czarnego bzu ,1kg czarnych owoców, -1litr gorącej wody ,żeby wytrącic wszystkie minerały ,-zmiksować ,- gotować 15 -20 minut, odcedzić i wygnieść sok, -Do soku dodać 1trzecia cukru i gotować przez 5-10 minut , ostudzić do 60-70° ,-wlać lejkiem do czystych pet butelek pod samą nakrętkę , uwaga szklane butelki mogą piękną przy 70°.Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. ( do smaku można dodać cukier waniliowy ).Rocznie robię około 25-30 litrów tej mikstury , dziennie 50gr w cherbacie , wodzie , lub z mlekiem. Polecam nie choruję. !