Wino z czarnego bzu [PRZEPIS]

2016-06-15 11:53 ap

Wino z czarnego bzu ma niepowtarzalny smak i aromat, a jego zrobienie nie wymaga specjalnych umiejętności. Są przepisy na wino zarówno z kwiatów jak i z owoców czarnego bzu. Jeśli nie masz cierpliwości, możesz też wykorzystać prosty przepis na szybkie wino z czarnego bzu.

Wino z czarnego bzu

Składniki na 10 litrów wina o mocy 9-11 procent (w nawiasach odpowiednio zmienione ilości składników dla wina o mocy 17 procent).

  • 4 kg (5 kg) owoców czarnego bzu
  • 6 litrów (5 litrów) wody
  • 1,9 kg (2,8 kg) cukru
  • 4 g (4 g) drożdży winiarskich
  • 20 g (20 g) kwasku cytrynowego


Owoce obierz z szypułek i listków. Zagotuj w przepisanej ilości wody, by pozbyć się trujących związków i wygnieć. Gdy całość ostygnie, dodaj zaczyn zaczyn z drożdży i wlej do gąsiora. Po 24 godzinach zagotuj wodę z cukrem, ostudź. Po kolejnych 24 godzinach dodaj kwasek cytrynowy. Wlej do gąsiora. Odstaw w ciemne miejsce do sfermentowania. Sklarowane wino przelej do butelek.

Wino musujące z kwiatu czarnego bzu

To wino musujące z czarnego bzu powstaje dzięki słabej fermentacji dzikich drożdży, znajdujących się na kwiatach czarnego bzu. Przepis pochodzi z książki Ellen Heidböhmer "Czarny bez dla zdrowia i urody".

  • 12 w pełni rozkwitłych kwiatostanów czarnego bzu
  • 1 łyżka octu
  • 100 g cukru
  • 1 butelka wody mineralnej
  • kostki lodu
  • sok z cytryny do smaku

Kwiaty oczyść potrząsając. Umieść je w wysokim, kamionkowym naczyniu z pokrywką. Cztery litry bieżącej wody wymieszaj z cukrem i octem. Zalej kwiaty, przyciskając je talerzykiem, by nie wypłynęły na wierzch. Odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej, następnie przecedź przez sito, sok i odstawić w chłodne miejsce. Wino musujące możesz podawać rozcieńczone wodą mineralną albo z kostkami lodu i sokiem z cytryny.

Czarny bez - poznaj jego lecznicze właściwości

Wino musujące Czerwonego Kapturka

Wino powstanie szybciej, jeśli zmieszasz owoce czarnego bzu z winem musującym lum kombuchą (grzybem herbacianym). Przepis pochodzi z książki Angeli Martens "Czarny bez zdrowie z natury".

 

  • 300 ml soku z owoców czarnego bzu
  • 600 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki drożdży do pieczenia

Rozcieńcz sok z owoców bzu w wodzie, a potem rozpuść miód. Dodaj drożdże, przelej całość do butelki i odstaw na około 10 godzin w ciepłe miejsce. Otwórz ostrożnie, by wypuścić nieco powstałego gazu. Butelkę wstaw do lodówki, aby zawartość powoli fermentowała, ale pamiętaj, by butelkę regularnie otwierać, aby wypuścić gaz.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019

Materiał partnerski

KOMENTARZE
ecomarta
|

Witam, dzieki bardzo za ten przepis na wino z owocow bzu. Mam pytanie, jak po 24h dodajemy wode z cukrem, to ile tej wody na ile cukru? dziekuje za odpowiedz