Dieta na alergię wziewną. Alergia wziewna: czego nie można jeść?

2019-03-01 11:20
Dieta na alergię wziewną. Alergia wziewna: czego nie można jeść?
Autor: Photos.com Dieta na alergię wziewną. Alergia wziewna: czego nie można jeść?

Dieta na alergię wziewną jest bogata w wapń, sód, potas i magnez. Te pierwiastki to substancje wspomagające, stosowane w celu złagodzenia objawów alergii.  Dlatego w diecie na alergię wziewną nie brakuje warzyw, owoców i ryb. Jednak istnieją pewne grupy produktów, których należy unikać. Sprawdź, czego nie można jeść podczas stosowania diety na alergię wziewną.

Dieta na alergię wziewną - czym jest alergia wziewna?

Alergia wziewna to reakcja alergiczna wywołana przez tzw. alergeny wziewne, czyli substancje, które dostają się do naszego organizmu w wyniku inhalacji. Po dostaniu się do naszego układu oddechowego, wchodzą one w interakcję z przeciwciałami, co prowadzi do uwolnienia histaminy. Organizm reaguje na ten proces bardzo agresywnie, czego objawami są katar, podrażnione gardło i załzawione oczy. Celem diety na alergię wziewną jest złagodzenie tych objawów i zapobieganie ich ponownemu wystąpieniu.

Dieta na alergie wziewną: produkty, które mogą pomóc

Ciepłe płyny pomagają rozbić zatory, które powstały w drogach oddechowych, co ułatwia odkrztuszanie śluzu. Możesz je dostarczać organizmowi w postaci świeżo zaparzonej herbaty lub gorącego rosołu.

Tłuste ryby, a konkretnie zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, mogą obniżyć ryzyko rozwoju alergii. W związku z tym każdy alergik powinien regularnie spożywać tuńczyka, łososia i makrelę.

Zdrowe bakterie zawarte w jogurtach, czyli probiotyki, mogą zmniejszyć intensywność objawów alergii wziewnej, szczególnie u dzieci.

Owoce cytrusowe być może nie zlikwidują dolegliwości związanych z reakcją alergiczną, ale na pewno wzmocnią naszą naturalną barierę ochronną i zmniejszą ryzyko wystąpienia alergii wziewnej.

Cebula i czosnek także wzmocnią nasz układ odpornościowy. Wszystko dzięki siarce, która działa przeciwzapalnie.

Warzywa zawierają przeciwutleniacze i działają przeciwzapalnie, w związku z tym mogą ograniczyć rozwój alergii wziewnej. Szczególnie przydatne w walce z alergią są warzywa zielone, takie jak: bakłażan, cukinia, fasola szparagowa i ogórek.

Chili i musztarda rosyjska to przyprawy, które rozszerzają naczynia krwionośne i zwężone oskrzela, ułatwiając oddychanie.

Dieta na alergię wziewną: produkty, których należy unikać

U niektórych osób produkty, które wywołują alergię pokarmową, mogą sprowokować reakcję alergiczną. Do tego typu produktów zaliczamy orzeszki ziemne, owoce morza, jajka i mleko krowie.

Niektóre owoce i warzywa zawierają proteiny, które są bardzo podobne do tych, znajdujących się w niektórych pyłkach. W związku z tym żywność, która ma strukturę białek podobną do struktury białek niektórych pyłków, może spowodować reakcję alergiczną. Zdarza się, że osoby, które są uczulone na ambrozję mogą mieć objawy alergii wziewnej po spożyciu pomidora. Z kolei osoby, które są uczulone na trawę mogą źle reagować na brzoskwinie i seler.

U niektórych osób picie alkoholu, a zwłaszcza piwa lub wina, może wywołać alergię wziewną, której objawem będzie zatkany nos.

Osoby skarżące się na alergię wziewną powinny unikać czerwonego mięsa i tłuszczów zwierzęcych.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.