Mocznik jako azot mocznika (BUN) - normy

Mocznik jako azot mocznika (BUN) jest jednym z parametrów w badaniu biochemicznym - służy ocenie pracy nerek. Sprawdź, jaka jest norma dla azotu mocznika (BUN) i  o czym może świadczyć wynik powyżej normy.

Mocznik jako azot mocznika (BUN) wytwarzany jest wyłącznie w wątrobie i wydalany przez nerki. Powstaje, gdy białko ulega rozkładowi. Badania biochemiczne krwi zleca się w przypadku podejrzenia zaburzeń pracy nerek. Badanie azotu mocznika jest też wykorzystywane w rozpoznaniu i kontrolowaniu:

Mocznik jako azot mocznika (BUN): normy

Wartości referencyjne dla azotu mocznika (BUN) wynoszą 7-18 mg/dl, przy czym należy pamiętać, że wraz z wiekiem zwiększa się stosunek dwóch zmiennych: wytwarzania i wydalania.

Mocznik jako azot mocznika (BUN) powyżej normy

Wzrost mocznika jako azotu mocznika (BUN) może być spowodowany dietą bogatą w białko. Poza tym, podwyższony poziom BUN może spowodować:

Poza tym przyczyną wzrostu stężenia mocznika może być także zmniejszone wydalanie go z organizmu spowodowane niewydolnością nerek lub zwężeniem moczowodów.

Mocznik jako azot mocznika (BUN) poniżej normy

Niski poziom azotu mocznikowego wskazuje na:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE