Mocznik jako azot mocznika (BUN) - normy

Agnieszka Paculanka

Mocznik jako azot mocznika (BUN) jest jednym z parametrów w badaniu biochemicznym - służy ocenie pracy nerek. Sprawdź, jaka jest norma dla azotu mocznika (BUN) i  o czym może świadczyć wynik powyżej normy.

Mocznik jako azot mocznika (BUN) wytwarzany jest wyłącznie w wątrobie i wydalany przez nerki. Powstaje, gdy białko ulega rozkładowi. Badania biochemiczne krwi zleca się w przypadku podejrzenia zaburzeń pracy nerek. Badanie azotu mocznika jest też wykorzystywane w rozpoznaniu i kontrolowaniu:

Mocznik jako azot mocznika (BUN): normy

Wartości referencyjne dla azotu mocznika (BUN) wynoszą 7-18 mg/dl, przy czym należy pamiętać, że wraz z wiekiem zwiększa się stosunek dwóch zmiennych: wytwarzania i wydalania.

Mocznik jako azot mocznika (BUN) powyżej normy

Wzrost mocznika jako azotu mocznika (BUN) może być spowodowany dietą bogatą w białko. Poza tym, podwyższony poziom BUN może spowodować:

Poza tym przyczyną wzrostu stężenia mocznika może być także zmniejszone wydalanie go z organizmu spowodowane niewydolnością nerek lub zwężeniem moczowodów.

Mocznik jako azot mocznika (BUN) poniżej normy

Niski poziom azotu mocznikowego wskazuje na:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE