Badania krwi w ciąży - morfologia, test HIV, toksoplazmoza, cytomegalia

opracowanie ap

Badania krwi w ciąży zleca lekarz. Systematycznie należy powtarzać morfologię krwi, ale wykonuje się też specjalistyczne badania krwi: test na HIV, na toksoplazmozę, na poziom cukru we krwi, hormonów ciążowych. Sprawdź, kiedy wykonuje się poszczególne badania krwi w ciąży i jak interpretować ich wyniki

Morfologia w ciąży wykonywana jest co miesiąc. To badanie krwi służy m.in. temu, by lekarz wiedział, jaki masz poziom czerwonych krwinek. Ich niedobór oznacza anemię, a stan taki jest niebezpieczny zarówno dla ciebie, jak i dla rozwijającego się dziecka. Przy małej ilości czerwonych krwinek płodowi grozi niedotlenienie, czego konsekwencją może być jego nieprawidłowy rozwój. Jeśli okaże się, że cierpisz na anemię, lekarz może ci zalecić zażywanie dodatkowych porcji kwasu foliowego, innych witamin i żelaza.

Prawidłowe wyniki morfologii

  • HCT (hematokryt): 37–47 proc.
  • HGB (hemoglobina): 12–14g/100 ml
  • RBC (krwinki czerwone): 4–5 mln w mm3
  • WBC (krwinki białe): 4–9 tys. w mm3
  • PTL (krwinki płytkowe): 140–440 tys. w mm3

Jak się przygotować do badania krwi? [#TOWIDEO]

Specjalistyczne badania krwi w ciąży

  • Test na poziom hormonów związanych z ciążą (estriol, hCG i AFP): lekarz zleca to badanie przede wszystkim wtedy, gdy stwierdza jakieś nieprawidłowości w rozwoju ciąży; nieprawidłowe stężenie tych hormonów może świadczyć o tym, że istnieje większe ryzyko wystąpienia u dziecka takich wad rozwojowych, jak np. zespół Downa. Wynik nie przesądza jednak ostatecznie, że wada taka się ujawni.
  • Test na tolerancję glukozy: ponieważ u kobiet spodziewających się dziecka może się rozwinąć tzw. cukrzyca ciążowa, badanie cukru we krwi jest kontrolą rutynową i wykonuje się je w każdym trymestrze ciąży. Jeśli masz podwyższony poziom cukru we krwi (prawidłowy to nie więcej niż 125 mg% na czczo), w poprzedniej ciąży miałaś wysoki poziom cukru we krwi albo twoje dziecko gwałtownie zaczyna rosnąć i przybierać na wadze więcej, niż wskazuje na to czas trwania ciąży – lekarz może ci zlecić wykonanie testu na tolerancję glukozy. Bada się wówczas krew po wcześniejszym wypiciu odpowiedniej dawki glukozy.
  • Test na obecność wirusa HIV: nie jest to badanie obowiązkowe; możesz o nie poprosić lekarza, jeśli podejrzewasz, że mogłaś zetknąć się z tym wirusem. Jego wykrycie we krwi nie oznacza, że twoje dziecko też będzie zainfekowane – lekarze będą jednak odpowiednio przygotowywali się do przyjęcia porodu.
  • Test na toksoplazmozę: badanie obowiązkowe. Jeśli we krwi obecne są przeciwciała dla toksoplazmozy IgG i IgM, konieczne może być podanie antybiotyku.
  • Test na obecność przeciwciał na cytomegalię: badanie nie jest obowiązkowe, ale zalecane. Zwykle wykonuje się je na początku ciąży, a potem powtarza co trzy miesiące. Cytomegalia może bowiem doprowadzić do ciężkich, nawet śmiertelnych uszkodzeń płodu.
miesięcznik "M jak mama"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
mmiss
|

Odebralam wyniki krwi, wyszło mi że IgG mam 69.80 a IgM- 0.25. Do gin idę dopiero w poniedziałek,te wyniki mogą oznaczać że dopiero się zarazilam czy jak? Jestem w 8 tyg.ciąży. Proszę o odp.

asiula
|

Jestem w drugiej ciąży i też miałam pierwsze usg w 4 tyg., a potem kontrolnie w 6tyg, ze względu na torbiele na jajnikach. Dodam, że było to usg dopochwowe i przez brzuch. W pierwszej ciąży też miałam robione od samiutkiego początku i na każdej wiztcie (co 3tyg). Moja córeczka ma trzy latka i nic jej nie jest! O co Wam chodzi z tym usg? Przecież nie ma żadnych przeciwskazań to tego typu badań, a wręcz pozwalają wcześniej wykryć nieprawidłowości. Szczerze mówiąc to współczuję dziewczynom, ktróre mają zeledwie 3 lub 4 razy usg.

karolina21
|

mam objawy ciazowe!test wyszedł pozytywnie;-)a na usg jeszcze nic nie widac;-(czy jestem w ciazy?

Selena
|

Witam.Wczoraj po raz
pierwszy byłam na usg w szpitalu rydygiera. Odradzam z całego serca.Szczególnie lekarza który wykonywał badanie Tomasza Michalskiego.Człowiek bardzo nie miły wręcz buc.Być może miał zły dzień
,ale mnie jako pacjentki to nie interesuje.powinien wykazać sie profesjonalizmem.To moje pierwsze maleństwo,kończe 4 miesiąc ciąży.na badaniu byłam z mamą i mężem,gdy lekarz przystąpił do badania mama spytała czy da się określić płeć dziecka,ten ją całkowicie zignorował,nie dając odpowiedzi.Jak zawsze na badaniu usg kazda kobieta
słyszy bicie serca swojego dziecka tak ja nie slyszalam nic,nie dostałam zdjecia usg mojego malenstwa oraz tez lekarz nie pokazał mi dziecka na monitorze.Lekarz Tomasz uwaza ciężarne za puste krowy? to się myli!! JAk
panie doktorze dziecko w prawie 5 miesiacu moze byc za male na okreslenie plci???tacy lekarze jak Pan odstraszają pacjentki od porodu w waszym szpitalu.Moja noga wiecej nie postanie w rydygierze dzięki Panu.traktuje Pan pacjentki jak rzeczy,żeby tylko odhaczyc ze dana pacjentka była juz na badaniu!traktowanie przedmiotowe!!!!

przyszła mama
|

nie stwierdzono szkodliwego działania usg na płód, ale nie stwierdzono też jakoby częste badania były konieczne, rozumiem, że świetnie jest oglądać dziecko tak często, jednakże mój lekarz, który ma już wieloletnie doświadczenie mówił, iż nie powinno się stosować praktyk, które są zbędne. ważnym badaniem jest usg wewnętrzne między 11-14 tyg., potem tzw. półowkowe między 22-24 tyg., no i potem w 30-którymś tyg. nigdy nie sprawdzono jaki jest skutek częstego promieniowania ultrasonograficznego dlatego uważam, że skoro nie jest koniecznością wykonywania go przy każdej wizycie to lepiej tego nie wymagać. przecież przez wysłuchanie tętna płodu też możesz się dowiedzieć, że z dzidziusiem wszystko dobrze. gdy będzie Twój czas to dzieciątko będziesz mogła oglądać od rana do wieczora i to nie w kolorach szarości i półcieni, tylko live ;) pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie i życzę zdrówka :)

Madzia
|

Witam wszystkich.Mam problem 14 maja powinnam dostac okres a dzis juz jest 24 maja,przyznaje kochalam sie z chlopakiem bez zabezpieczenia. ma bieliznie maialm jedna dobe brazowa wydzieline a od temtej pory biala.Mialam nudnosci i oslabienie czesto spac mi sie chce w dzien a nigdy nie mialam takich problemow ze snem.Niewspomne ale to bardzo bardzo lekko na nare sekund zaboli mnie brzuch i przechodzi,zadko to sie zdarza.Czy moge byc w ciazy??????

oliśka
|

Lekarz powinien był od razu zlecić Ci badania, które wykonuje się w 7-8 tygodniu ciąży (HIV, grupę krwi, Rh, anty-Rh, glukoza, toksoplazmoza, antygen HBs, anty-CMV, VDRL, i oczywistym jest, że robi się badania ogólne moczu i krwi z rozmazem). Z tego co piszesz, w okresie 4-6 tydzień ciąży będziesz miała zaliczone już dwa usg (!), tymczasem pierwsze robi się dopiero w 11-14 tygodniu (!), a przez całą ciążę w sumie trzy-cztery usg (22-26 tydzień, 27-32 tydzień, i jak zdążysz to 38-39 tydzień dla sprawdzenia ustawienia dziecka). Nieprawdą jest to, co tu ktoś napisał, że lekarz powinien zaczekać, czy nie nastąpi samoistne poronienie - zarówno Ty jak i dziecko jesteście pod ochroną od momentu stwierdzenia ciąży - jeśli pracujesz przy komputerze, na podstawie zaświadczenia o ciąży pracodawca od razu musi skrócić Ci czas pracy przed monitorem do max. 4-ch godzin, bo to zagraża dziecku! Na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza...

oliśka
|

W 4-tym tygodniu zrobili Ci usg??? Usg wykonuje się nie wcześniej niż kiedy maluch ma pełne 2 miesiące! Wiem, co mówię, bo mam aktualnie 7-mio miesięczne dziecko, a ciążę miałam prowadzoną w renomowanej prywatnej klinice.

ono
|

lekarz czeka na potwierdzenie, czy ciąża jest żywa, tzn. czy widoczne jest tętno - a u Ciebie to jeszcze za wcześnie mogło być dlatego za dwa tygodnie a nie za miesiąc kazał Ci przyjść. Jak widać serduszko na usg to dopiero lekarz zakłada kartę ciąży i daje skierowanie na badania. To nie jest norma, ale wielu lekarzy tak robi ze względu na zawrotnie dużą ilość poronień samoistnych.

pepe
|

nie przejmuj się, u mnie było identycznie, teraz to już końcówka 6go mca - synek rozwija się cudnie. Też byłam podejrzliwa, ale prawda jest brutalna... jesli ciąża rozwija się prawidłowo, to co niby lekarz miałby Ci przepisać? zbadaj sobie cytomegalię i toksoplazmozę, resztę zleci CI na pewno przy kolejnych wizytach. No i powodzenia!