Dobra wiadomość dla miłośników fastfoodów! Jeśli masz gorszy nastrój, sięgnij po burgera. Naukowcy dowiedli, że wołowina zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji. Badacze doszli do tych wniosków analizując dane 440 000 Brytyjczyków z bazy Biobank oraz 45 000 osób z depresją.
Wołowina skutecznie poprawia nastrój
Naukowcy skupili się na tym, które geny były związane z jedzeniem większej ilości wołowiny, a następnie sprawdzili, czy te same geny są również związane z ryzykiem depresji.
„Odkryliśmy, że większe spożycie wołowiny może chronić przed poważnymi zaburzeniami depresyjnymi” – mówią badacze.
Choć do końca nie wiadomo, dlaczego wołowina ma aż tak pozytywny wpływ na psychikę, badacze podejrzewają, że główną przyczyną jest zawartość kluczowych składników odżywczych w tym rodzaju mięsa.
Wołowina zawiera składniki odżywcze, które mogą być korzystne w zapobieganiu depresji, m.in. cynk, żelazo, witaminy z grupy B i białko.
„Składniki odżywcze znajdujące się w wołowinie – w tym żelazo i witaminy z grupy B, o których wiadomo, że pomagają w funkcjonowaniu mózgu – mogą być odpowiedzialne za działanie ochronne” – tłumaczą badacze .
„To pierwsze badanie wykazujące potencjalny, korzystny wpływ przyczynowy spożycia wołowiny na obniżenie ryzyka” – powiedział zespół psychiatrów z National Taiwan University, Massachusetts General Hospital i innych placówek.
Czy wołowina jest szkodliwa dla zdrowia?
Wiele mówi się również o szkodliwości spożywania wołowiny. Czy zatem wołowina jest niezdrowa? Czy jej spożywanie w celu poprawy nastroju może mieć inne negatywne konsekwencje?
Wołowina jest źródłem tłuszczy nasyconych, które prowadzą do niekontrolowanego przyrostu masy ciała i związanych z nim ogólnoustrojowych konsekwencji. W efekcie mogą powstawać również zmiany miażdżycowe, które wiążą się ze spożyciem znacznej ilości tłuszczy nasyconych bogatych w cholesterol LDL.
Należy również pamiętać, że obróbka termiczna gotowych produktów powoduje również wydzielanie szkodliwych związków chemicznych takich jak węglowodory aromatyczne i aminy aromatyczne.
Regularne spożycie dużych ilości wołowiny znacząco zwiększa wystąpienie lub dalszy rozwój chorób cywilizacyjnych takich jak choroba niedokrwienna serca i niewydolność serca, udar mózgu, cukrzyca, czy nowotwory. Za wysokie spożycie czerwonego mięsa uważa się 150-200 g na osobę dziennie. Jeśli jednak będziemy spożywać wołowinę w rozsądnych ilościach, nie powinna ona wyrządzić większych krzywd naszemu organizmowi. Spożywanie czerwonego mięsa w ilości maksymalnie 42 g na dzień pozwala ograniczyć ryzyko zgonów o 9,3% u mężczyzn i 7,6% u kobiet.