Zjadł 80-letnie przetwory. Jak to się skończyło dla jego zdrowia?
Te przetwory pamiętały czasy II wojny światowej. Znalazł je pewien mężczyzna, który porządkował strych w domu swojej babci. 80-letnie pikle trafiły na talerz. Czy to bezpieczne dla zdrowia?

Sven Van Vilerberghe z Beveren (Belgia) dokonał wyjątkowego odkrycia. Na strychu w domu swojej babci oprócz niesamowitych skarbów i pamiątek znalazł pocisk artyleryjski z czasów I wojny światowej i... słoiki pełne marynowanych warzyw i owoców. Ocenił, że odkąd jego babcia miała ogródek warzywny, minęło około 80 lat. Pocisk zabrali saperzy, a pikle trafiły na stół. Powstało z nich danie przygotowane przez jednego z belgijskich szefów kuchni, nagrodzonych gwiazdką Miechelin.
Zjadł 80-letnie pikle. Oto, co się stało
Początkowo Sven miał obawy, co do zawartości słoików, ale był też ciekaw, jak smakują. Mężczyzna wpadł na pomysł, aby jeden z belgijskich szefów kuchni podjął się przygotowania potrawy ze znalezionych na strychu warzyw.
Ostatecznie słoiki z pomidorami i rabarbarem w occie trafiły do szefa kuchni z restauracji Sense w Waasmunster, nagrodzonego gwiazdką Michelin.
Zanim szef kuchni Michiel De Bruyn podjął się eksperymentu, zwrócił się po pomoc do eksperta do spraw żywienia, który ocenił, że warzywa wymoczone w occie są całkowicie bezpieczne. Z marynowanych owoców i warzyw powstała sałatka w stylu fusion.
— Pomyślałem, że będzie super spróbować czegoś tak wyjątkowego, co leżało na strychu przez tak długi czas — skomentował mężczyzna w rozmowie z mediami.
Efekt finalny był zaskakujący. Przetwory były doskonale zachowane. Sven Van Vilerberghe przyznał, że choć danie było pyszne, to poskutkowało częstszymi wizytami w toalecie z powodu biegunki.
Jak leczyć biegunkę?
Leczenie biegunki jest zależne od jej przyczyny. W każdym przypadku należy jednak zadbać o to, aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu. W przebiegu biegunki należy pić dużo wody i stosować roztwory elektrolitowe, które w aptekach są dostępne bez recepty.