WHO: znany słodzik "prawdopodobnie rakotwórczy". Jest w wielu produktach

2023-06-29 10:41

Jeden z najpopularniejszych słodzików ma zostać uznany za "potencjalny czynnik rakotwórczy" – donosi Reuters. Ten zamiennik cukru można znaleźć w wielu produktach, a w szczególności napojach dietetycznych. O szczegółach tej decyzji ma poinformować Światowa Organizacja Zdrowia.

WHO: znany słodzik prawdopodobnie rakotwórczy. Jest w wielu produktach
Autor: Getty Images WHO: znany słodzik "prawdopodobnie rakotwórczy". Jest w wielu produktach

Aspartam może powodować raka?

Reuters powołując się na dwa źródła, informuje, że popularny słodzik, czyli aspartam, ma zostać uznany za potencjalny czynnik rakotwórczy. Takie wnioski zaprezentuje jedna z agencji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), czyli Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC).

Wspólny Komitet Ekspertów WHO i Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ds. Dodatków do Żywności (JECFA) od 1981 roku twierdzi, że aspartam jest bezpieczny w ramach określonych limitów. Według specjalistów osoba ważąca 60 kg musiałaby dziennie spożywać 12-36 puszek dietetycznego napoju gazowanego, by być narażona na ryzyko.

WHO ostrzega przed stosowaniem słodzików

W połowie maja WHO wydała nowe wytyczne dotyczące niecukrowych substancji słodzących (NSS). Organizacja odradziła ich stosowanie w celu kontroli masy ciała oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju niezakaźnych schorzeń. Eksperci wskazali wówczas zwiększone prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz śmierci u osób dorosłych.

- Zastąpienie wolnych cukrów NSS nie pomaga w długoterminowej kontroli wagi. Ludzie powinni rozważyć inne sposoby ograniczenia spożycia wolnych cukrów, takie jak spożywanie żywności zawierającej naturalnie występujące cukry, takie jak owoce lub niesłodzone jedzenie i napoje – powiedział Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności.

Zalecenie dotyczy wszystkich osób poza chorymi na cukrzycę oraz obejmuje syntetyczne, modyfikowane oraz naturalne substancje słodzące, które nie są klasyfikowane jako cukry. Do powszechnie stosowanych niecukrowych substancji słodzących zalicza się wspomniany już aspartam, a także neotam, sacharyna, stewia i jej pochodne, adwantam, acesulfam K, cyklaminiany i sukreloza.

Sprawdź, jak groźny dla dzieci jest cukier

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki